Ukrajina

'Zima in mraz bi lahko iz Ukrajine pregnala več 100.000 ljudi'

Herson/Kijev, 28. 11. 2022 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prebivalci devet mesecev oblegane Ukrajine iščejo načine, kako s primanjkljajem elektrike v vedno bolj mrzlih nočeh preživeti zimo. Kijevski župan opozarja, da bodo morda zaradi slednjega morali delno evakuirati ukrajinsko prestolnico, evropski migrantski centri pa opozarjajo, da bi zima in mraz iz države lahko pregnala več 100.000 Ukrajincev.

Zaradi pomanjkanja elektrike, zaradi katere se mnogi ne morejo ogreti, so po državi vzpostavili približno 430 t. i. centrov za ogrevanje. "V primeru poslabšanja situacije bomo vzpostavili še več kot 100 takih centrov," je dejal kijevski župan Vitalij Kličko, ki pomaga pri dobrodelnem projektu. V znak pomoči je sicer Ukrajina od Zahoda prejela že več kot 11.000 generatorjev, ki pomagajo tako pri oskrbi z elektriko kot ogrevanjem. 

A kijevski župan obenem tudi opozarja, da bi lahko v primeru večjega manjka energije delno evakuirali Kijev. Kot je dejal za medijsko hišo RBK-Ukrajina, bi prebivalce le začasno namestili v predmestje in da popolne evakuacije ne bo. Ob nagovoru je sicer že pozval, naj se tisti, ki jim je to omogočeno, preselijo k znancem, ki imajo dostop do vode ali pa naj si zalogo naredijo doma. Ob tem je pozval, naj se založijo tudi s hrano, toplimi oblačili, napolnijo vse elektronske naprave in si na mobilne telefone naložijo zemljevide, ki delujejo tudi brez internetne povezave. 

 Zaradi mraza v Ukrajini naj se Evropa pripravi na sprejem več 100.000 ukrajinskih beguncev, pa je dejal vodja norveškega centra za migrante Jan Egeland. 

Obenem pa direktor ukrajinskega državnega podjetja za jedrsko energijo Energoatom zatrjuje, da zaloge jedrskega goriva v državi zadostujejo še za vsaj dve leti. 

Včeraj so se v Kijevu sicer lahko razveselili vrnitve energenta, kot poročajo danes, se je elektrika vrnila tudi v jugovzhodno mesto Herson, od koder so v nedeljo zaradi obstreljevanja evakuirali večje število civilistov. Ruske sile pa v okolici nedavno zapuščene regije utrjujejo položaje, na levi strani reke Dnipro so začeli z izkopavanjem jarkov.

Operacije z naglavnimi lučmi in porodne sobe v kleteh

Kirurg za raka v bolnišnici v ukrajinskem Lvovu Dr. Oleh Duda je bil sredi zapletene in nevarne operacije, ko je v bližini zaslišal eksplozije. Nekaj trenutkov za tem so luči v sobi ugasnile, a delo ni moglo počakati. Na glavo si je nadel baterijsko svetilko in nadaljeval z operacijo. Kot je povedal za AP, so se tri minute od mrka pa do priključitve generatorja zdele kot cela večnost. "Te tri usodne minute bi lahko pacienta stale življenja," je povedal kirurg.

Prejšnji teden so operacijo z naglavnimi svetilkami izvedli tudi v bolnišnici v Kijevu. "Otrok je ležal na operacijski mizi, nato pa so vse luči ugasnile. Veselite se, Rusi," je po napornem posegu na dečkovem srcu zapisal direktor bolnišnice dr. Boris Todurov.

Zaradi pomanjkanja električne energije, s katero se zaradi ruskega obstreljevanja sooča več milijonov Ukrajincev, se je zamaknilo že več nujnih zdravstvenih operacij. Baterijske svetilke so v zdravstvu vse bolj pogoste, je tudi povedal. Uporabljajo jih tudi za obiske pacientov, generatorji pa se kvarijo. Zaradi izpadov elektrike prav tako ne morejo dostopati do kartotek pacientov, zaradi nedelujočih dvigal jih ročno nosijo po stopnicah, vse to pa še dodatno otežuje delo. Prav tako so Rusi po umiku iz Hersona tudi ukradli odeje, blazine, brisače, povoje in druge zdravniške pripomočke, piše AP. 

Prebivalcem Hersona, ki se v nedeljo zaradi hudih obstreljevanj z ruske strani niso želeli evakuirati, hrano prav tako nosijo s pomočjo svetilk ali kar v temi.
Prebivalcem Hersona, ki se v nedeljo zaradi hudih obstreljevanj z ruske strani niso želeli evakuirati, hrano prav tako nosijo s pomočjo svetilk ali kar v temi. FOTO: AP

'Rusko ciljanje na ukrajinski energetski sistem je genocid'

Ukrajinski uradniki ruske napade na njihovo energetsko infrastrukturo označujejo za genocid, saj da so s tem Rusi napadli celoten ukrajinski narod. Rusija navedbe zavrača, piše BBC. Zaradi obstreljevanja je uničena približno polovica ukrajinske energetske infrastrukture, motena je predvsem oskrba z elektriko. Zaradi primanjkljaja je poraba elektrike v 14 regijah omejena, tudi v že omenjeni prestolnici, je dejal predsednik Volodimir Zelenski

Za genocid je ukrajinski glavni tožilec Andrij Kostin označil tudi prisilno deportacijo več kot 12.000 ukrajinskih otrok v Rusijo. Več kot 300 otrok je pogrešanih, tudi trdijo v Kijevu Od februarja naj bi bilo v vojni ubitih 440 ljudi, še 851 pa jih je bilo ranjenih. Pisarna glavnega tožilca naj bi preiskovala tudi več kot 45.000 primerov vojnih zločinov s strani Rusije, odkar je 24. februarja začela z napadom na sosednjo Ukrajino. "V vsaki okupirani vasi so se dogajale podobne stvari," je ob navedbi podatkov še dejal tožilec. 

Ukrajinci na včeraj obstreljene stavbe v Hersonu nameščajo ponjave, da jih ne bo zeblo.
Ukrajinci na včeraj obstreljene stavbe v Hersonu nameščajo ponjave, da jih ne bo zeblo. FOTO: AP

Za genocid velja vsakršno sistematično uničevanje katere koli narodnostne, etične, rasne ali verske skupnosti z namenom popolnega izkoreninjenja skupine. Za vojni zločin pa se šteje vsako dejanje, izvedeno med vojno, ki ni v skladu z mednarodnimi pogodbami, med katerimi je tudi ženevska konvencija. Slednja narekuje tudi, da mora biti v vojni civilno prebivalstvo čim bolj izključeno iz dogajanja.

Ukrajina je Rusijo v preteklih devetih mesecih večkrat obtožila tudi slednjega. Od osvoboditve Hersona naj bi ruske sile na območju regije z raketnimi napadi ubile vsaj 32 civilistov, čez vikend je v obstreljevanju mesta Dnipro umrla ena oseba, še 13 pa jih je bilo ranjenih. Kostin je zato pozval Ukrajino z zaveznicami, naj ustanovi mednarodno ad-hoc sodišče, na katerem bi Rusija odgovarjala za svoje zločine, piše BBC

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem Zahod premišljuje, da bi napadeni Ukrajini v luči nedavnih napredkov poslal več orožja, ki naj bi bilo močno zaslužno za ponovno osvobajanje ukrajinskih vasi. Velika Britanija bo državi z novim paketom pomoči poslala tudi dve raketi z natančnim vodenjem, več teh naj bi zagotovile tudi ZDA. Kyiv independent pa poroča o opremi, ki so jo od začetka invazije izgubile ruske sile. Med njimi naj bi bilo več kot 5860 večnamenskih vozil, 2900 tankov in 1556 dronov. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1