Ukrajina

Ukrajinski ostrostrelec ubil ruskega plačanca Vladimirja Andanova

Harkov, 07. 06. 2022 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

"Ljubljenec ruskih propagandistov, plačanec skupine PMC Wagner Vladimir Andanov, ki so ga imenovali tudi Vakha, je bil uradno denacificiran in demilitariziran," je sporočilo poveljstvo ukrajinske vojske. Njegovo smrt je sicer na Telegramu potrdila tudi ruska vojska. Kot poročajo, naj bi ruskega plačanca ubil ukrajinski ostrostrelec, v ločenem napadu pa naj bi umrla tudi dva ruska generala.

Ukrajinska vojska je ubila enega od poznanih plačancev ruskega predsednika Vladimirja Putina, poročajo tuji mediji. 44-letnega Vladimirja Andanova, ki je poznan tudi po svoji brutalnosti v preteklih bitkah, naj bi v Harkovu ustrelil ukrajinski ostrostrelec. Domneva se, da je imel ključno vlogo pri množičnem streljanju na ukrajinske vojne ujetnike in usmrtitvah v Donbasu.

Smrt plačanca je na Telegramu potrdila tudi ruska vojska. "Skupaj s svojim spremljevalcem je umrl ponoči, med ogledovanjem območja. Verjetno ga je ubil ostrostrelec," je zapisal uporabnik, ki se sklicuje na vire iz Burjatije, vzhodne regije v Rusiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O smrt Andanova je poročala tudi ruska publikacija Moskovsky Komsomolets, navaja avstralski SkyNews. Andonav je bil del organizacije mreže neizprosnih plačancev, imenovane Wagner Group, ki služijo pod ruskim predsednikom. Andanov naj bi se tudi leta 2014 boril v posebnih enotah v vzhodni strateški regiji Donbas, ko je je Moskva zasegla Krim. 

Pred tem je sicer Rusija v raketnem napadu izgubila še dva generala, poročajo tuji mediji. Generalpodpolkovnik Roman Berdnikov, nekdanji poveljnik, ki je ruske sile vodil v vojni v Siriji, in generalmajor Roman Kutuzov sta bila konec tedna ubita med zasedo ukrajinskih čet v Ljudski republiki Doneck.

Rusko obrambno ministrstvo sicer še ni potrdilo Berdnikove smrti ali komentiralo poročil o umoru Kutuzova. Kijev sicer trdi, da so ukrajinske sile ubile najmanj ducat ruskih generalov, medtem ko je Moskva od začetka vojne v Ukrajini potrdila smrt le štirih vojaških voditeljev. Rusija namreč že vse od 25. marca ne posodablja informacij o smrtnih žrtvah na svoji strani, saj podatke smatrajo za državno skrivnost. Zadnje poročilo navaja, da je v invaziji umrlo 1351 vojakov.

Medtem je že marca uradnik iz krogov ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega razkril, da imajo za sledenje in ciljanje ruskih vojaških voditeljev namenjeno posebno skupino ukrajinskih vojaških obveščevalnih uradnikov. "Ti iščejo visoke generale, pilote, poveljnike topništva," je za The Wall Street Journal povedal neimenovani vir. Medtem je New York Times poročal tudi, da si pri tem pomagajo tudi s pomočjo ZDA. Te naj bi namreč Kijevu predale obveščevalne podatke z informacijami o visokih pripadnikih ruskih vojaških sil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.