Ukrajina

V Belorusijo prispeli prvi ruski vojaki v okviru skupne vojaške skupine

Minsk, 15. 10. 2022 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

V Belorusijo so prispeli prvi ruski vojaki, ki bodo delovali v novi skupni vojaški skupini, so sporočile beloruske oblasti, po tem, ko je Minsk v začetku tedna napovedal nameščanje skupne regionalne skupine oboroženih sil za obrambo državne meje pred ukrajinsko grožnjo. Vse je odvisno od ZDA in Velike Britanije, je dejal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, "a

"V Belorusijo so prispeli prvi vlaki ruskih vojakov, ki sestavljajo regionalno vojaško skupino," je sporočilo belorusko obrambno ministrstvo, pri čemer števila ruskih vojakov ni navedlo.

Ukrajinski konflikt bi lahko bil razrešen v sedmih dneh, vendar pa je to odvisno od ZDA in Velike Britanije, je dejal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. "Vse je odvisno od ZDA in Združenega kraljestva. Če boste spoznali, da se moramo usesti za pogajalsko mizo in najti rešitev, bomo, verjemite mi, rešitev našli v enem tednu," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lukašenko je v ponedeljek Ukrajino, Poljsko in Litvo obtožil, da pripravljajo teroristične napade in vstajo v Belorusiji, ter napovedal namestitev regionalne vojaške skupine. Belorusija trdi, da so sile izključno obrambne in da je njihov namen varovanje meje. Minsk sicer obtožuje Kijev, da pripravlja ofenzivo na belorusko ozemlje.

Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko
Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko FOTO: AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek Moskvo obtožil, da želi "Belorusijo potegniti v vojno", in pozval k mednarodni opazovalni misiji skupine G7 na meji med Ukrajino in Belorusijo.

Belorusija, tesna zaveznica Rusije, je Moskvi ob začetku njene agresije na Ukrajino omogočila, da so ruske sile z njenega ozemlja izvajale ofenzivo, vendar pa beloruska vojska še ni sodelovala v spopadih na ukrajinskem ozemlju. Minsk zatrjuje, da v Ukrajino v pomoč ruskim enotam ne namerava poslati svojih vojakov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja