Ukrajina

V državi divja vojna, Volodimir in Olena pa pozirata za Vogue

Kijev, 28. 07. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
482

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in njegova žena Olena sta se odločila, da v svoje zasebno življenje povabita novinarko ameriške modne revije Vogue in priznano fotografinjo znanih osebnosti. V intervjuju sta spregovorila o izzivih svojega zakonskega življenja in občutkih med vojno, posnela pa sta tudi nekaj skupnih fotografij, zaradi česar sta pri mnogih uporabnikih družbenih omrežij naletela na neodobravanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in njegova žena, prva dama Ukrajine Olena Zelenska, sta od začetka vojne skupaj pred kamerami nastopila le nekajkrat. Tokrat sta se odločila, da svoj čas namenita ameriški modni reviji Vogue. Novinarka Rachel Donadio ju je s priznano fotografinjo Anno Leibovitz obiskala v Kijevu. Olena se je pojavila na naslovnici. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ker gre za revijo o modi, življenjskem stilu, lepoti in kulturi, kot piše na njihovi spletni strani, so bile teme (poleg tistih o vojni) tudi bolj sproščene.  A sam pogovor pri bralcih in uporabnikih družbenih omrežij ni izvabil tolikšnega ogorčenja kot fotografije, na katerih Olena pozira med vojaki, v predsednikovi pisarni in podzemnem zaklonišču. Prva dama Ukrajine je pri tem oblečena v kose ukrajinskih modnih oblikovalcev, ki jih revija tudi izrecno navede. 

To, da si je predsedniški par v času vojne vzel toliko časa za prispevek ameriške revije, ki načeloma ne poroča o dogajanjih, povezanih z vojno, je mnoge uporabnike družbenih omrežij močno razburilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eden izmed njih je na enem od omrežij objavil posnetek fotografiranja za Vogue, zraven pa pripisal: "Vsak dan umre ogromno število ukrajinskih vojakov, Zelenski pa se odloči, da bi imel fotografiranje za Vogue."

"Vsi tisti, ki krvavijo zanj, si lahko sedaj preberejo najnovejšo digitalno različico revije Vogue za več pogovorov ob čaju in kolačkih," je bila cinična druga uporabnica. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mnogo kritikov je zaradi intervjuja s fotografiranjem tudi podvomilo v resnost vojnih razmer. "Na resnični trud nič ne kaže bolj kot vojno fotografiranje za Vogue," je bil sarkastičen eden izmed njih, druga pa je ob fotografije zapisala: "Tako resna je vojna v Ukrajini!" Pišejo tudi, da bi moral Zelenski ostati v igralskih vodah, saj mu gre pretekli poklic še vedno odlično od rok, drugi pa, da bi predsednik očitno naredil vse, da vojna ne bi postala pozabljena tema. 

'Ruska invazija ima resne posledice tako za našo kot vse druge ukrajinske družine'

V obsežnem pogovoru z novinarko pa sta tako Olena kot Volodimir poudarila, da ima vojna tako za njihovo kot za vse preostale ukrajinske družine resne in hude posledice. Od začetka vojne je državo zapustilo približno devet milijonov Ukrajincev, umrlo je približno 5000 ukrajinskih civilistov. Na dan po ocenah predsednika umre tudi 200 ukrajinskih vojakov. 

Poleg teh javnosti vidnih posledic pa se za štirimi stenami skrivajo tudi druge. Volodimir Zelenski tako na primer zaradi varnosti že od začetka vojne ni videl svojih otrok, devetletnega sina in 18-letne hčerke, ki se zadržujeta na skrivni lokaciji. "Ne vem, kako bi preživela te mesece, če bi bila od njiju ločena," pa je pristavila Olena. "Volodimirju je precej težje. On trpi. Pa tudi najini otroci trpijo, ker se ne morejo videti," je še dodala. 

Vojna je terjala svoj davek tudi na njunem psihičnem počutju, oba sta tudi vidno izmučena. "Naftne težave niso pomembne, celo covid ni pomemben, ko ga primerjamo s trenutno situacijo v Ukrajini," je ponazoril Volodimir. Poleg tega predsednika dodatno "grozno skrbi" varnost njegove družine. "Nočem, da bi se jim kaj zgodilo. Pogrešam otroka, želim si ju objeti," je povedal. 

Volodimir Zelenski in Olena Zelenska
Volodimir Zelenski in Olena Zelenska FOTO: AP

'Vojna je najino razmerje le poglobila'

Kljub temu pa odgovarjata, da sta bolj enotna kot kdajkoli prej. "Vojna je najino razmerje le še poglobila," je povedal Volodimir. Dejal je tudi, da je Olena v času vojne dober zgled vsem ukrajinskim ženam in materam, saj se aktivno tudi, da bi pomagala svojim ljudem. "Ona je moja ljubezen, moja najboljša prijateljica. Pa tudi patriotka, ki močno ljubi Ukrajino. In odlična mati," je še opisal ženo. 

Olena se sicer od začetka junija, ko se bolj pogosto pojavlja v javnosti, bori predvsem za ukrajinske otroke. V vojni naj bi jih po so sedaj zbranih podatkih umrlo približno 200, je povedala za Vogue

Z novinarko se je predsedniški par pogovarjal še o tem, kako sta se spoznala in kako so kot družina preživljali čas pred Volodimirjevo izvolitvijo. 

Olena se vse bolj usmerja v diplomacijo

Medtem ko se vloga Volodimirja v času vojne ni posebej spremenila, se je Olena v zadnjem času začela usmerjati v diplomatske odnose. Večkrat je namreč prve dame drugih držav že pozvala za pomoč. Nedavno je odpotovala celo v Washington, kjer je neuradno obiskala Joeja Bidna in prvo damo Jill Biden.  Tam je kongresnike tudi pozvala, naj Ukrajini pošljejo več orožja. 

Olena Zelenska in amerišli predsedniški par
Olena Zelenska in amerišli predsedniški par FOTO: AP

Od začetka vojne v Ukrajini se je tudi ona le redkokdaj oglasila javnosti. Prvi odziv glede vojne je zapisala v marčevskem odprtem pismu, kjer je zapisala, da si je to, kar se je zgodilo njeni državi, nemogoče predstavljati in verjeti. V pismu je že opozorila na nevzdržne razmere v zakloniščih, kjer se zadržujejo ženske in otroci. Opozorila je tudi na starejše, hudo bolne in invalide, ki so naenkrat ostali odrezani od svojih družin in brez kakršnekoli podpore. Vojna proti tem nedolžnim ljudem je dvojni zločin, je dodala.  Omenila je tudi čustvene odhode moških, ki so za seboj pustili vse, kar so poznali. 

Drugi odziv je podala aprila, ko je dala krajši intervju za ameriški medij. Tam je spregovorila o tem, da se z možem ni videla že od samega začetka vojne in da je tolažbo, skupaj z otrokoma, našla v nudenju pomoči sodržavljanom. 

Prvi daljši intervju s prvo damo Ukrajine je izšel konec maja, ko se je pred televizijsko kamero pojavila skupaj z možem. Kljub resnemu tonu pogovora se je Zelenski pošalil, da imata "zmenek na televiziji", potem ko je soproga dejala, da je pravzaprav hvaležna za intervju, saj jima omogoča, da skupaj preživita nekaj trenutkov. Spregovorila je o tem, kakšni so bili prvi trenutki vojne in kako je z otrokoma zapustila dom. 

Pred nekaj dnevi je dala intervju tudi za ameriško televizijo NBC, kjer je pregovorila o poklicnih željah devetletnega sina.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1