Ukrajina

S 'kamikazami' nad Kijev: štirje mrtvi, zgradba se je spremenila v prah

Kijev, 17. 10. 2022 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š., T.H.
Komentarji
0

V Kijevu so po sprožitvi sirene za zračno nevarnost okoli 7. ure zjutraj spet odjeknile eksplozije. Po zadnjih podatkih so v napadu na stanovanjsko zgradbo z dronom umrli trije ljudje. Nad ukrajinsko prestolnico naj bi poslali 28 dronov, ukrajinski sistemi zračne obrambe pa naj bi sestrelili vse razen petih. Šlo naj bi za t. i. drone kamikaze, brezpilotne letalnike, ki se spustijo neposredno nad tarčo in eksplodirajo, Rusiji pa naj bi jih dobavljal Iran. O novih ruskih napadih so sicer danes poročali z različnih koncev Ukrajine, v katerih naj bi skupno umrlo osem ljudi. Rusija je medtem sporočila, da so njeni droni in rakete zadeli vse predvidene tarče.

Kyiv Independent je poročal, da je bilo slišati vsaj štiri eksplozije, župan Vitalij Kličko pa je potrdil eksplozijo v okrožju Ševčenko.  Izpod ruševin so po navedbah predstavnika urada ukrajinskega predsednika Kirila Timošenka doslej rešili 19 ljudi, najmanj štirje pa so v napadu umrli.

Župan Kličko je dejal, da je med ubitimi mlad zakonski par, ki je pričakoval otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po njegovih besedah so nad ukrajinsko prestolnico poslali 28 dronov, ukrajinski sistemi zračne obrambe pa naj bi sestrelili vse razen petih. Kličko je na Twitterju objavil tudi fotografijo, na kateri je domnevna razbitina drona iranske izdelave.

Sosednje stavbe so nepoškodovane, tarča pa je popolnoma uničena
Sosednje stavbe so nepoškodovane, tarča pa je popolnoma uničena FOTO: AP

O novih ruskih napadih so sicer danes poročali z različnih koncev Ukrajine. V vzhodni regiji Sumi so bili zjutraj po navedbah tamkajšnjega guvernerja Dmitra Živickega ubiti trije ljudje, potem ko so tri rakete zadele "objekt civilne infrastrukture".

Ukrajinski premier Denis Šmigal je pred tem sporočil, da je Rusija v treh regijah - Kijevu, Sumiju in osrednji regiji Dnepropetrovsk - danes zadela kritično infrastrukturo, pri čemer je bilo več ljudi ubitih in ranjenih, več sto krajev pa je ostalo brez elektrike.

Ruska vojska je medtem nekaj ur po napadih sporočila, da je zadela "vse predvidene tarče" v Ukrajini. "Ruske oborožene sile so nadaljevale z napadi z visoko natančnim in orožjem dolgega dosega (...) na vojaške poveljniške in nadzorne objekte ter na energetski sistem Ukrajine," so še zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Spustijo se nad tarčo in eksplodirajo

Ukrajinska stran pravi, da so prestolnico napadli z droni kamikazami.  Po mnenju Andrija Jermaka iz urada ukrajinskega predsednika napad kaže na "obupanost Rusije". Je pa dodal, da prav zaradi teh dronov Ukrajina potrebuje več sistemov zračne obrambe. 

Ukrajina trdi, da Rusi napadajo z droni iranske izdelave
Ukrajina trdi, da Rusi napadajo z droni iranske izdelave FOTO: AP

Droni kamikaze so malo zračno orožje, znani tudi kot lebdeče strelivo, ki se uniči po udarcu v tarčo. Sprva lahko več ur lebdijo v zraku, nato pa se spustijo nad tarčo in eksplodirajo. Za razliko od drugih dronov - ki naj bi se po izstrelitvi izstrelkov vrnili domov - so droni kamikaze za enkratno uporabo. Ime izhaja iz japonskih pilotov, ki so prostovoljno strmoglavili svoja letala v samomorilskih misijah v drugi svetovni vojni

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Rusijo obtožil, da uporablja drone iranske izdelave – Iran pa zanika, da bi jih dobavil, medtem ko Rusija obtožb ne komentira. 

Koliko dronov je napadlo tokrat, ni znano, je pa ukrajinska zračna obramba sporočila, da so v noči na 16. oktober sestrelili 26 iranskih dronov. Novinar Reutersa je sicer poročal, da je videl delce brezpilotnega letala, uporabljenega v napadu, z napisom "Za Belgorod". Rusko obmejno mesto Belgorod je bilo od začetka vojne že večkrat napadeno, Moskva pa za napade krivi Kijev.

Ukrajina je z Rusijo danes izmenjala več kot sto ujetnic. To je bila prva izmenjava zgolj ženskih ujetnic z Moskvo po skoraj osmih mesecih vojne. Med izpuščenimi naj bi bile večinoma vojakinje, pa tudi 37 evakuirank iz jeklarne Azovstal v Mariupolu, ki so ga v začetku invazije oblegale in kasneje zavzele ruske sile. Nekatere od osvobojenih žensk so bile že od leta 2019 v pridržanju proruskih separatistov v vzhodni Ukrajini zaradi njihovih "proukrajinskih stališč", kot so pojasnili v uradu ukrajinskega predsednika. 

Tokratni napad na Kijev je Zelenski medtem komentiral z besedami: "Sovražnik lahko napade naša mesta, ampak ne bodo nas zlomili." Napovedal je tudi, da "bodo okupatorji dobili svojo kazen", Ukrajina pa svojo zmago. 

Po napadu, ki so ga izvedli prejšnji teden, je sicer ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da so bili napadi povračilo za bombni napad na ključni most, ki povezuje Rusijo z okupiranim Krimom – za kar je okrivil Ukrajino.

Kasneje je celo dodal, da ni več potrebe po obsežnejših napadih na Ukrajino. Večina označenih ciljev je bila zadeta, je dejal in dodal, da njegov cilj ni bil uničiti državo.

Vmes v zaklonišče, nato nadaljujejo z dnevom

Čeprav so se razmere spet močno zaostrile, so prebivalci Kijeva te dni novinarjem pripovedovali, da skušajo živeti naprej: "Življenje se nadaljuje, kolikor se lahko. Ljudje se vozijo z avtobusi, kupijo kavo, jo spijejo v parku. Ko se zasliši sirena za zračni napad, je tega konec, potem pa ljudje spet pridejo iz zaklonišč in nadaljujejo z dnevom. V resnici je to vse, kar lahko narediš," je za AP povedal Chris, ki živi v Kijevu. 

"Ukrajina zmaguje v vojni. Kar poglejte, kaj se zdaj dogaja. Rusija je pred nekaj tedni anektirala ozemlja, Ukrajina pa jih že osvobaja. Verjamem v zmago, je pa odvisna od časa in tudi tega, kaj se bo Putin še odločil storiti," je še dodal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Ministri za zunanje zadeve baltskih držav so se medtem ob prihodu na današnje zasedanje v skupni izjavi za novinarje zavzeli za vzpostavitev posebnega mednarodnega tribunala za zločin agresije, saj nobeno od trenutnih mednarodnih sodišč trenutno ni pristojno za tovrstni zločin. Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je pristojno zgolj za vojne zločine na terenu, ne pa za zločin agresije. Tako ne more soditi tistim, ki so sprožili rusko agresijo na Ukrajino, so pojasnili ministri Litve, Latvije in Estonije.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1