Ukrajina

V Kobasni namestili eksploziv, uničenje bi bilo enako eksploziji atomske bombe

Kišinjev, 28. 02. 2023 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji vojaški inšpektorat moldavskega ministrstva za obrambo je sporočil, da naj bi oborožene sile Pridnestrske republike vsa skladišča orožja znotraj odcepljene regije, vključno z največjim skladiščem streliva v vzhodni Evropi, opremila z eksplozivom. Če se začnejo vojaške operacije, bi to lahko povzročilo katastrofalno škodo v delih Moldavije, Pridnestrja in Ukrajine.

V luči zaostrovanja napetosti v Moldaviji je nekdanji vojaški inšpektorat ministrstva za obrambo Moldavije sporočil, da naj bi pridnestrske oborožene sile, ki so zveste Moskvi, v vsa skladišča znotraj te odcepljene regije namestile eksploziv. To pa bi lahko v primeru začetka vojaških operacij za dele Moldavije, Pridnestrja in Ukrajine predstavljalo hudo katastrofo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med njimi je tudi skladišče streliva Kobasna, ki je eno največjih v vzhodni Evropi, v njem pa se nahaja do 20.000 ton orožja in streliva še iz sovjetskih časov, ki je pod nadzorom okoli 1500 ruskih vojakov. V skladišču so hranili tudi orožje varšavskih zaveznic Češkoslovaške in Vzhodne Nemčije. Skladišče je od moldavske prestolnice oddaljeno okoli 130 kilometrov in le dva kilometra od ukrajinske meje, v separatistični regiji, v kateri so že 30 let nameščene ruske enote.

V poročilih moldavske akademije znanosti je navedeno, da bi bila eksplozija v primeru uničenja streliva, ki mu je že zdavnaj potekel rok uporabe, v Kobasni enakovredna atomskemu bombardiranju Hirošime in Nagasakija. Moldavska vlada je zaskrbljena, da bi lahko kakršna koli eksplozija v skladišču povzročila verižno reakcijo, ki bi nato poskrbela za eksplozijo preostalega streliva.

Skladišče streliva je bilo ustanovljeno v 40. letih prejšnjega stoletja, ko je bilo Pridnestrje pod nekdanjo Sovjetsko zvezo. Takrat je imelo pomembno strateško vrednost.

Zaskrbljenost zaradi skladišča streliva v Kobasni v Moldaviji narašča že vse od začetka ruskega napada na Ukrajino. Strah, da bi tamkajšnje orožje lahko uporabili v morebitnem prihodnjem vojaškem spopadu, pa ni popolnoma odveč. Morebiten začetek vojaških operacij na tem območju bi tako lahko povzročil katastrofalno škodo na delih Moldavije, Pridnestrske republike in Ukrajine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot smo že poročali, sta uničujoča eksplozija v bejrutskem pristanišču in nato še ruska invazija na Ukrajino okrepila pozive k izpraznjenju skladišča. Rusija je namreč že zatrdila, da Ukrajina ob meji krepi sile in pripravlja naskok na to največje skladišče orožja, ki ga varuje ruski mirovni kontingent. Bojijo se namreč, da bi Kijev v dogovoru z moldavsko vlado ukazal zajetje skladišča. 

V preteklosti je bilo že več poskusov in pozivov k umiku orožja iz skladišča streliva Kobasna in ruskih vojakov v Pridnestrju. Med istanbulskim vrhom leta 1999 je Rusija obljubila, da bo popolnoma umaknila svoje orožje in vojake. Takrat je bil dosežen delen napredek, a po zahtevi pridnestrskih oblasti, ki so od Rusije zahtevale, da na območju ohrani svojo vojsko, se je proces leta 2003 ustavil. Rusija tako še vedno ohranja svojo vojaško prisotnost v Pridnestrju in skladišču streliva.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni