Ukrajina

V Mariupolu posnela grozote vojne, po treh mesecih jo je Rusija izpustila

Kijev, 18. 06. 2022 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Še pred padcem Mariupola je v njem pomagala tudi slavna ukrajinska zdravnica Julija Paievska. Preden je pristala v rokah ruske vojske, je posnela več kot 256 gigabajtov posnetkov, ki jih je naredila v dveh tednih, ko si je z ekipo prizadevala, da bi preštevilne ljudi vrnila z roba smrti. Po treh mesecih ujetništva so jo ruske sile zdaj osvobodile. "Občutek olajšanja je bil neizmeren," je dejal njen mož Vadim Puzanov, ki pred tem dva meseca ni prejel nobene informacije o svoji ženi.

Julija Paievska
Julija Paievska FOTO: AP

Ukrajinska zdravnica Julija Paievska, znana tudi pod vzdevkom Taira, je v dveh tednih posnela 256 gigabajtov videoposnetkov, ki prikazujejo njeno ekipo zdravnikov, kako si prizadeva rešiti ranjene ukrajinske in ruske vojake, poroča AP News. 15. marca je član njene ekipe uspel pobegniti iz Mariupola in posnetke predati medijem, Paievsko in še enega sodelavca pa so ruske sile ujele dan kasneje. Prav na ta dan je pod raketnim napadom padlo eno glavnih tamkajšnjih gledališč – mariupolsko.

Po treh mesecih je Rusija izpustila zajeto zdravnico, oglasil pa se je tudi njen mož Vadim Puzanov. "Občutek olajšanja je bil neizmeren," je dejal in dodal, da je z ženo že opravil telefonski pogovor. Paievsko so po izpustitvi prepeljali v bolnišnico v Kijevu.

Preden je pristala v rokah ruske vojske, je posnela več kot 256 gigabajtov posnetkov
Preden je pristala v rokah ruske vojske, je posnela več kot 256 gigabajtov posnetkov FOTO: AP

Družina je o njenem zajetju sprva molčala, saj je upala, da bodo pogajanja obrodila sadove. A po prejetju njenih videoposnetkov iz "mesta groze" njeno izginotje ni moglo več ostati skrito. Videi dogajanja v Mariupolu so hitro zakrožili po vsem svetu. Puzanov je zdaj izrazil hvaležnost za poročanje, ki je pokazalo, da je njegova žena skušala rešiti tako ukrajinske kot tudi ruske vojake.

Njeno izpustitev je pred tem napovedal že ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je ob tem izrazil hvaležnost vsem, ki so doprinesli k njeni izpustitvi. "Taira je že doma. Še naprej si bomo prizadevali osvoboditi tudi vse ostale," je dejal. Med zajetimi je na stotine uglednih Ukrajincev: lokalni uradniki, novinarji, aktivisti in zagovorniki človekovih pravic.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.