Ukrajina

V Minsku aretirali očeta ruske deklice, ki je narisala 'protivojno' risbo

Minsk, 31. 03. 2023 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Očeta ruske deklice, ki je lani narisala "protivojno" risbo, so obsodili na dve leti zaporne kazni ter mu ob tem odvzeli tudi hčerko. Obtožba: diskreditacija vojske. Aleksej Moskaljov je zato pobegnil iz države, a so ga oblasti, potem ko je v Minsku vklopil mobilni telefon in s tem razkril svojo lokacijo, znova aretirale.

Rus Aleksej Moskaljov je bil zaradi diskreditacije oboroženih sil po zakonu, sprejetem kmalu po lanski invaziji Rusije na Ukrajino, obsojen na dve leti zapora v kazenski koloniji, odvzeli pa so mu tudi hčerko. Na dan obsodbe je 54-letnik pobegnil iz hišnega pripora, zdaj pa so ga pridržali v Belorusiji, je po poročanju Reutersa dejal njegov odvetnik Dmitrij Zahvatov. Moškega so aretirali v beloruski prestolnici, najverjetneje zato, ker je vklopil mobilni telefon in tako izdal svojo lokacijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To različico dogodkov je podprla novinarka Marina Ovsjannikova, ki je znana po svojih protivojnih protestih. "Opozorili so ga, naj pred pobegom izklopi mobilni telefon in izvleče kartico SIM. Toda v Minsku se je Aleksej odločil, da ga bo iz neznanega razloga vklopil," je zapisala, a nato objavo izbrisala, poroča BBC.

Leta 2022 je iz hišnega pripora pobegnila tudi novinarka in nekdanja urednica na ruski televiziji Prvi kanal. Rusijo ji je uspelo varno zapustiti.

Da je bil Moskaljov pridržan na zahtevo Rusije, so potrdile tudi beloruske oblasti. Ni sicer znano, kako je pobegli Rus prišel v Belorusijo, vendar pa je znano, da pobegi iz države pogosto potekajo prek beloruskega ozemlja.

Aleksej Moskaljov
Aleksej Moskaljov FOTO: AP

Na Moskaljova je ruska policija opozorila lani, potem ko je njegova hči Maša, takrat stara 12 let, v šoli narisala protivojno sliko. Na njej je bilo prikazano, kako Rusija izstreljuje rakete na ukrajinsko mater in otroka. Ob tem je pripisala še dve sporočili: "slava Ukrajini" in "ne vojni!" Kot je povedal njen oče, je šola dekličino risbo prijavila policiji. 

Pozneje je bil 54-letnik obtožen zaradi protivojnih sporočil, ki naj bi jih delil na družbenih omrežjih. Mestna svetnica Olga Podolskaja je po izreku sodbe za BBC dejala, da je v "šoku". "Zaporna kazen za izražanje svojega mnenja je grozna stvar. Dve leti zapora je nočna mora," je dejala.

Primer je močno odmeval v Rusiji in tujini, zlasti odkar so v začetku marca zdaj 13-letno Mašo ločili od očeta. Odvetnik, ki zastopa družino, Vladimir Bilijenko je za Reuters dejal, da ne ve, ali je tamkajšnje osebje najstnici povedalo, da je njen oče na begu. Deklico skuša zdaj premestiti v varstvo k sorodnikom. Deklica se sicer v javnosti ni prikazala vse od 1. marca.