Ukrajina

Rusija: Ujetniki iz jeklarne lahko odidejo, če dvignete bele zastave

Kijev, 25. 04. 2022 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.R., Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo ruski napadi, ki so znova terjali civilne žrtve, med drugim na severovzhodu regije Harkov in na vzhodu regije Doneck. Med drugim naj bi Rusi sprožili močan napad od Izjuma proti Kramatorsku, a ga je ukrajinskim silam uspelo odbiti. Rusko obrambno ministrstvo je medtem napovedalo prekinitev ognja na območju jeklarne Azovstal, da bi tako omogočili evakuacijo civilistov iz industrijskega kompleksa, kamor so se zatekli še zadnji ukrajinski branitelji pristaniškega mesta. Rusija je medtem izgnala 40 nemških diplomatov.

Kot je davi v svojem rednem poročilu s terena sporočila ukrajinska vojska, ji je uspelo ustaviti več ruskih napadov na vzhodu države, vključno z ruskimi napadi od Izjuma proti Kramatorsku.

V Donecku in južneje so se ruske sile omejile predvsem na silovito topniško obstreljevanje ukrajinskih položajev. Do novega poskusa zavzetja je prišlo le pri manjšem kraju Popasna, za katerega že več tednov potekajo siloviti boji.

V ruskih napadih na železniško infrastrukturo v osrednji ukrajinski pokrajini Vinice je bilo danes ubitih najmanj pet ljudi, še 18 pa ranjenih. Kaže, da so železniške postaje in preostala prometna infrastruktura postale ena od ključnih tarč ruskih sil v Ukrajini. S tem namreč želijo preprečiti tranzit okrepitev iz zahoda države proti frontni liniji v Donbasu.

Ukrajinska protiletalska obramba je nad Harkovom sestrelila rusko vojaško letalo. Po prvih informacijah gre za lovec Su-34. Oba pilota še iščejo, poročajo tako ukrajinski kot ruski viri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V pristaniškem mestu Mariupol pa so Rusi z bombami in raketami znova obstreljevali območje jeklarne Azovstal, kjer vztrajajo še zadnji ukrajinski branitelji v tem mestu. Tam naj bi bili ujeti tudi številni civilisti, med njimi otroci, trdi ukrajinska stran. 

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je Moskvi ponoči predlagal poseben krog mirovnih pogovorov, katerih cilj bi bil dogovor o prekinitvi ognja ter usodi ukrajinskih sil in civilistov v Mariupolu, ki je z izjemo Azovstala po več tednih silovitega obleganja zdaj bolj ali manj v ruskih rokah.

Ruska stran je nato napovedala enostransko ustavitev vseh sovražnosti, in sicer za ob 13. uri po srednjeevropskem času, ko naj bi svoje enote umaknila na varno razdaljo in zagotovila umik civilistov. Ti bodo lahko glede na zagotovila ruskega obrambnega ministrstva odšli "v katerikoli smeri, ki jo bodo izbrali".

Ukrajinska stran mora sicer pripravljenost na začetek evakuacij nakazati z belimi zastavami nad Azovstalom, so dodali. To naj bi tistim znotraj jeklarne sporočili prek radijskih kanalov vsakih 30 minut.

V jeklarni Azovstal vztrajajo še zadnji ukrajinski branitelji v tem mestu.
V jeklarni Azovstal vztrajajo še zadnji ukrajinski branitelji v tem mestu. FOTO: Profimedia

Rusija je minuli teden sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad strateškim mestom na jugu Ukrajine, razen nad ogromnim industrijskim kompleksom Azovstal. Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil blokado jeklarne, kjer naj bi skupaj z ukrajinskimi vojaki vztrajalo več sto civilistov.

Britanski obveščevalci so medtem v svojem zadnjem poročilu davi potrdili, da Rusija načrtuje izvedbo prirejenega referenduma v Hersonu na jugu Ukrajine, s katerim želi upravičiti svojo okupacijo na tem območju.

Kot so dodali, je Herson ključen za doseganje cilja, ki si ga je v invaziji zastavila Rusija, in sicer vzpostaviti kopenski most do polotoka Krim, ki si ga je priključila že leta 2014, in zavzeti ne le vzhod, ampak tudi jug Ukrajine.

Herson je sicer edino večje ukrajinsko mesto, ki ga je Rusiji uspelo zavzeti v invaziji, ki se je prevesila že v tretji mesec. A nekatera okoliška območja so medtem znova zavzele ukrajinske sile in spopadi tam se nadaljujejo. 

Velika Britanija bo medtem Ukrajini podarila "manjše število" oklepnih vozil Stormer, opremljenih s protiletalskimi raketami Starstreak, ki bodo okrepili zračno obrambo države, je danes po navedbah tujih tiskovnih agencij oznanil britanski obrambni minister Ben Wallace, ki je ob tem podal tudi oceno dosedanjih ruskih izgub. Sezname ubitih ukrajinskih vojakov sicer že nekaj časa objavlja rusko ministrstvo za obrambo. Rusija trdi, da je v bojih padlo več kot 25.000 Ukrajincev. Podobne izgube Kijev pripisuje Moskvi.

Rusija izgnala 40 nemških diplomatov

Ruske oblasti so danes 40 nemških diplomatov razglasile za "persono non grata" in odredile njihov izgon. O tem so že obvestile nemškega veleposlanika v Moskvi in mu pri tem izročile tudi protestno pismo proti neprijazni politiki Berlina, v katerem so ponovno obsodili izgon 40 ruskih diplomatov v začetku aprila.

Število izgnanih diplomatov naj bi predstavljalo približno tretjino celotnega nemškega diplomatskega osebja v Rusiji. Nemška stran je takšen odziv sicer pričakovala, vse odkar je Berlin nedavno za persono non grata razglasil 40 ruskih diplomatov, ki naj bi v Nemčiji delovali kot vohuni.

Odločitev ruskih oblasti bo verjetno prizadela več kot 100 Nemcev, saj bodo primorani državo zapustiti tudi sorodniki diplomatov. Hkrati pa nemške oblasti pričakujejo, da bo v prihodnjih dneh potrebno občutno zmanjšati obseg storitev nemških predstavništev, vključno s konzulati zunaj glavnega mesta Moskve. Nemško veleposlaništvo je namreč največje med predstavništvi držav EU v Moskvi.

ZN: Iz Ukrajine zbežalo več kot 5,2 milijona beguncev

Agencije ZN za begunce (UNHCR) opozarja, da Ukrajino še vedno dnevno zapušča na deset tisoč državljanov, samo v zadnjih 24 urah pa naj bi državo zapustilo 45.000 Ukrajincev. Skupno število ljudi, ki so iz Ukrajine pobegnili od izbruha vojne konec februarja, je tako naraslo na 5,2 milijona. Na Poljskem se trenutno nahaja 2,9 milijona Ukrajincev, medtem ko jih je Romunija sprejela 777.000, Rusija 605.000, Madžarska 492.000 in Slovaška 355.000, kažejo statistični podatki UNHCR.

Prav tako je več kot 7,7 milijona Ukrajincev notranje razseljenih. To pomeni, da po podatkih ZN skupno število ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove, znaša približno 13 milijonov, kar predstavlja več kot četrtino ukrajinskega prebivalstva. V konfliktu naj bi uradno bilo ubitih najmanj 2665 civilistov, še 3053 pa je bilo ranjenih.

Gre za najhujšo begunsko krizo v Evropi po koncu druge svetovne vojne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou