Ukrajina

V spopadih na vzhodu Ukrajine ubit pripadnik ameriških Tjulnjev

Kijev, 21. 01. 2023 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med ruskim napadom na vzhod Ukrajine je ta teden umrl nekdanji pripadnik ameriške vojaške mornarice Tjulnji, ki se je boril z ukrajinskimi silami. Status aktivnega dezerterja je Daniel W. Swift prejel marca 2019, vendar pa ameriška mornarica ni podala podrobnih informacij, zakaj oz. kako se je to zgodilo.

Kot poroča Times, je 18. januarja zaradi poškodb, ki jih je utrpel med ruskim napadom na vzhod Ukrajine, umrl dezerter ameriških Tjulnjev Daniel W. Swift. Ameriška mornarica je potrdila, da je Swift od 11. marca 2019 v "statusu aktivnega dezerterja", niso pa podali dodatnih informacij. Prav tako še ni bilo znano, kako dolgo je bil Američan v Ukrajini in zakaj se je tam boril.

Medij poroča, da se je Swift v mornarico prvič prijavil leta 2005, vendar pa zapisi, ki jih je pridobil Time, ne opisujejo nobene njegove namestitve ali skupin, v katerih je morda služil. Začetek avgusta 2017 je Swift služil v "enoti za posebno bojevanje na zahodni obali".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sile za posebne operacije, kot so ameriški Tjulnji, izvajajo nevarne in tajne misije po vsem svetu. Swiftovi zapisi navajajo več nagrad, ki pomenijo bojne napotitve, vključno z medaljo za delo v Iraku in za delo v Afganistanu, ekspedicijsko medaljo za svetovno vojno proti terorizmu in legijo zaslug. Toda zapisi ne zagotavljajo nobenih dodatnih informacij v zvezi s Swiftovo klasifikacijo leta 2019, zaradi česar je izgubil status mornariškega Tjulnja.

Odkar je Rusija 24. februarja lani napadla Ukrajino, je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna vztrajala, da se ameriške enote v Ukrajini ne bodo borile. Prav tako je Američanom svetovala, naj se ne odpravljajo borit v to državo. Kljub temu podobnim opozorilom več držav, pa je v Ukrajino odšlo več tisoč ljudi ter se pridružilo boju proti Rusiji, tudi državljani ZDA.

Da je v vojni v Ukrajini umrl ameriški državljan, je ameriško zunanje ministrstvo sicer potrdilo že v petek, vendar pa ni želelo potrditi da gre za Swifta. "Lahko potrdimo, da nedavno umrl državljan ZDA, ki se je boril v Ukrajini," so zapisali piše v izjavi ter dodali, da so v stiku z njegovo družino, ki da ji nudijo vso možno konzularno pomoč.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja