Ukrajina

V Ukrajini aretirali vplivnega proruskega politika Viktorja Medvedčuka

Kijev, 12. 04. 2022 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Ukrajinska varnostna služba je uspešno izvedla posebno operacijo. Bravo! Podrobnosti bom objavil pozneje. Slava Ukrajini," je na družbeno omrežje Instagram zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in priložil fotografijo vklenjenega Viktorja Medvedčuka. Medvedčuk je sicer v tesnih odnosih z ruskim predsednikom Putinom, ki je med drugim boter njegovi hčeri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Proruski opozicijski poslanec in oligarh, ki je osumljen izdaje, je 27. februarja pobegnil iz hišnega pripora. 

Sodišče mu je hišni pripor odredilo v dveh kazenskih zadevah, in sicer zaradi nepravilnosti glede pridobivanja nafte in plina v Črnem morju ter zaradi podpiranja dejavnosti teroristične organizacije, ki naj bi ji pomagal z dobavo premoga z začasno okupiranih ozemelj Donbasa, poroča Ukrinform.

Kdo je Viktor Medvedčuk?

Medvedčuk je sicer znan po tem, da je v tesnih odnosih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Med drugim je Putin boter njegove hčerke, po poročanju Washington Posta pa s Putinom tudi skupaj dopustujeta in gledata dirke formule ena in tekme v borilnih veščinah. 

Kot še poroča medij, se je lahko Medvedčuk zaradi svojih povezav s Putinom v zadnjih treh desetletjih uveljavil kot eden največjih ukrajinskih političnih vplivnežev. Zaradi tega je postal tudi precej premožen. Lansko leto je revija Forbes ocenila, da je vreden 620 milijonov dolarjev (okoli 570 milijonov evrov). 

Če bo Rusija uspešno okupirala Ukrajino, bi Medvedčukova opozicijska stranka, Platforma za življenje, lahko sestavila vlado, ki bo bolj ustrezala željam Kremlja, še piše Washington Post. Čeprav je Medvedčuk večkrat zanikal, da je njegova stranka proruska, se odkrito zavzema za tesnejše politične in gospodarske vezi z Moskvo.

So pa Medvedčuka v torek omenjali tudi na seji preiskovalne komisije DZ o domnevnem nezakonitem financiranju SDS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja