Ukrajina

V vojni podprli Ukrajino, a nadaljujejo z deportacijo prebežnikov v Rusijo

Washington, 18. 03. 2023 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav so se v vojni postavili na stran Ukrajine, pa Bidnova administracija še vedno nadaljuje z deportacijami v Rusijo. In to kljub temu, da so se po začetku ruske invazije deportacije za kratek čas prekinile. So Združene države torej po letu vojne spremenile svoje stališče? "Če smo zavzeli stališče proti vojni, zakaj potem dovolimo deportacije ljudi v Rusijo, ki jih bo nato vpoklicala za boj v Ukrajini?" se ob tem sprašuje ameriška odvetnica, ki v prošnjah za azil zagovarja štiri ruske prebežnike.

Podporniki priseljevanja so bili presenečeni, ko so mladega Rusa, ki se je v ZDA zatekel zaradi prizadevanj ruskega predsednika Vladimirja Putina za mobilizacijo ruskih državljanov za boj v Ukrajini, konec tedna nenadoma deportirali iz ZDA nazaj v Rusijo, poroča Guardian. Številni ruski prosilci za azil, ki so v zadnjem času pribežali v ZDA, so zdaj zaskrbljeni, da jih bo ameriška vlada vrnila v Rusijo, kjer bi jih lahko čakal zapor ali pa boj na fronti.

"Uprava ZDA za priseljevanje in carino (Ice) ostaja zavezana izvrševanju zakonov o humanem, učinkovitem in strokovnem priseljevanju. Ice skrbi za olajšanje premestitev in odstranitev nedržavljanov prek komercialnih letalskih prevoznikov in čarterskih letov v podporo zahtevam misije," je ta teden sporočila zvezna agencija in dodala: "Ice deportacije, tudi v Rusijo, izvaja v skladu s smernicami za odstranitev v države."

Novice o ponovnih deportacijah v Rusijo so prišle le malo po letu dni, odkar je Bidnova administracija prekinila deportacijske lete v Rusijo, Ukrajino in sedem drugih držav v Evropi. Kdaj so se deportacije v Rusijo znova začele, sicer še ni znano.

ruski vojaki v Hersonu
ruski vojaki v Hersonu FOTO: Profimedia

Konec tedna je uprava Ice ameriško odvetnico Jennifer Scarborough, ki sicer zagovarja štiri Ruse, ki so v ZDA vstopili prek Mehike in kasneje zaprosili za azil, obvestila, da je bila ena od njenih strank deportirana. Čeprav so njene stranke pri prošnji za azil navedle strah pred vpoklicem v vojsko. "Ne vem, kaj se bo zgodilo z njim," je dejala. "Že zgolj dejstvo, da so pobegnili iz Rusije in prišli v ZDA moje stranke postavlja v nevarnost."

Dva Rusa, ki ju zagovarja, ostajata v pravni negotovosti. Uradniki za priseljevanje so v njunih primerih namreč razsodili, da strah pred vpoklicem ne izpolnjuje meril za določitev "verodostojnega strahu". Čeprav sta se na razsodbo pritožila, pa se je tudi sodnik za priseljevanje strinjal, da ne izpolnjujeta pričakovanih meril za odobritev azila. In ker moška nista vedela, da lahko nov razgovor zahtevata v sedmih dneh od odločitve sodnika, svoje zahteve nista oddala do določenega roka. To pomeni, da ju lahko zdaj deportirajo v Rusijo.

Njena tretja stranka pa je le uspela pravočasno vložiti dokumentacijo in je tako dobila priložnost za nov razgovor o upravičenosti strahu pred vrnitvijo v domovino. Na njem so uradniki ugotovili, da ji v Rusiji zaradi strahu pred vpoklicem preti dejanska grožnja.

"Pobeg pred vpoklicem je veljavna prošnja za azil," je jasna Scarboroughova, ki ne razume, kako je ponovna uvedba deportacijskih letov v skladu s stališčem ZDA do Rusije. "Če smo proti vojni, zakaj potem pravimo, da ima Rusija pravico izvajati ta nabor, in deportiramo ljudi, ki jih bodo nato vpoklicali za boj v Ukrajini?"

Sprašuje pa se tudi, kdaj so se deportacije vrnile. Marca lani so namreč ZDA sporočile, da zaradi politične situacije ustavljajo deportacije v Rusijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3