Ukrajina

VIDEO: Ukrajinska vojska s slovenskimi bojnimi oklepniki čez reko Ingulec

Herson, 13. 09. 2022 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
51

Ukrajinci so na spletu delili videoposnetek dveh bojnih vozil, ki ukrajinskim vojaškim enotam pomagata v Hersonu na jugu Ukrajine, eno od njiju je tudi slovenski oklepnik, ki ga je Ukrajina prejela junija. V celotni slovenski pošiljki je bilo sicer 35 vozil M80-A, z njimi pa so po naših informacijah zelo zadovoljni. Pred tem so se na spletu že pojavili videoposnetki, kako so se Ukrajinci urili prav na naših vozilih, tokrat pa video prikazuje, kako so se ukrajinski vojaki zapeljali po pontonskem mostu in prečkali reko Ingulec.

Junija so Ukrajinci od Slovenije prejeli pošiljko bojnih oklepnikov M80-A. Zdaj so na spletu delili videoposnetek prečkanja reke Ingulec v ukrajinski regiji Herson. Z vsaj enim slovenskim oklepnikom so se zapeljali čez pontonski most, domnevno v bližini vasi Davidov Brod, kjer potekajo siloviti boji z rusko vojsko. Gre za eno izmed 35 vojaških transportnih vozil jugoslovanske izdelave, ki jih je Slovenija Ukrajini poslala junija letos, uporablja pa jih 24. motorizirani bataljon ukrajinske vojske.

Gre sicer za precej staro vojaško tehniko, ki jo je Slovenija podedovala še od Jugoslavije, izdelal jih je Yugoimport pred 40 leti za potrebe Jugoslovanske ljudske armade. Po naših informacijah so Ukrajinci s slovenskimi oklepniki zelo zadovoljni.

Na posnetku je videti opustošeno pokrajino in več uničenih vozil ukrajinske vojske. Očitno poškodovan je tudi pontonski most, ki pa ga ruske sile niso uspele uničiti. Takšni mostovi se večinoma uporabljajo prav v času vojn in civilnih nesreč.

Slovenija je junija v zameno za precejšen dobropis ZDA, ki ga bo naša država po naših informacijah uporabila za opremo, ki jo potrebuje pri svojem delovanju, Ukrajini poslala 35 oklepnih pehotno amfibijskih vozil. Po prihodu na vojno območje pa so se na spletu pojavili posnetki, ki so prikazovali usposabljanje Ukrajincev prav na naših oklepnikih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bojno vozilo pehote oziroma pešadije je amfibijsko gosenično vozilo s posadko treh vojakov in prostorom za oborožen oddelek. Ima 20-milimetrski top, mitraljez in lanserje protitankovskih raket Maljutk. Več kot 500 BVP-jev ima še danes Srbija, po 100 pa BiH in Hrvaška. BVP M80 je svoj vojni krst prestal na krvavih bojiščih Jugoslavije, Slovenija pa je tako izpolnila obljubo Ukrajini in prispevala k njeni domači obrambi.

Kot je takrat povedal obrambni minister Marjan Šarec, darujejo tudi druge države in Slovenija ni posebnost. Slovenija pa je v preteklosti darovala tudi pehotno orožje, čelade, zaščitne jopiče ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3