Ukrajina

Vojni ujetniki ali teroristi? Azovstal je padel, kaj bo z borci?

Kijev, 21. 05. 2022 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab, M.V.
Komentarji
0

Azovstal je padel, Rusija je v večmesečni bitki za osvojitev ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupol razglasila zmago. Mesto in njegova jeklarna sta zdaj "popolnoma osvobojena", je, potem ko je prizorišče zapustilo še 531 ukrajinskih vojakov, sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Kaj se bo zdaj zgodilo z borci, ki so se predali, ni znano.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kdo so pripadniki bataljona Azov?
    02:49
    Iz SVETA: Kdo so pripadniki bataljona Azov?
  • Iz 24UR: Azovstal je padel
    02:13
    Iz 24UR: Azovstal je padel

 

Borci, ki so branili Azovstal, so bili mesece zaprti v ogromnem kompleksu, kar je Rusiji preprečilo, da bi vzpostavila popoln nadzor nad mestom. Petkova evakuacija pa pomeni konec najbolj uničujočega obleganja te vojne, ki je nekoč cvetoči Mariupol spremenilo v ruševine. 

Da sta "mesto in njegova jeklarna zdaj "popolnoma osvobojena", potem ko je prizorišče zapustilo 531 ukrajinskih vojakov," sicer pravi rusko obrambno ministrstvo, ki ponavlja nikoli dokazano teorijo Vladimirja Putina, da Rusija "osvobaja" Ukrajino. "Podzemni objekti podjetja, kjer so se skrivali borci, so prešli pod popoln nadzor ruskih oboroženih sil," so po poročanju BBC Rusi še dodali v izjavi.

Ukrajinski vojni ujetniki zapuščajo jeklarno Azovstal.
Ukrajinski vojni ujetniki zapuščajo jeklarno Azovstal. FOTO: AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prav tako potrdil, da so še zadnjim branilcem jeklarne dali dovoljenje za odhod. "Fantje so danes prejeli jasen signal od vojaškega poveljstva, da lahko izstopijo in rešijo svoja življenja," je včeraj povedal za ukrajinsko televizijsko postajo.

Območje Azovstala je bilo več tednov popolnoma obkoljeno. Ruske sile so preprečile vstop humanitarne pomoči, jeklarno so bombardirale iz zraka in zahtevale, da branilci odložijo orožje.

Veliko ujetih v notranjosti je bilo civilistov, vključno z ženskami, otroki in starejšimi. V začetku tega meseca so jih evakuirali šele po mukotrpnih pogajanjih. 

Za mnoge Ukrajince je Azovstal predstavljal simbol odpora, tamkajšnje borce pa je situacija spremenila v narodne heroje.  Na stotine vojakov, ki so se skrivali v notranjosti, je vključevalo marince, pripadnike nacionalne garde (vključno z bataljonom Azov), obmejne straže, policije in enote teritorialne obrambe.

Tedne so preživeli v podzemnih bunkerjih prostranega kompleksa, ki je bil zasnovan za preživetje jedrske vojne. Njihov poveljnik je dejal, da so vse ranjene vojake zdaj odpeljali ruski avtobusi in reševalna vozila.

Po navedbah moskovskih uradnikov se je v zadnjih dneh v kompleksu predalo 2439 ukrajinskih borcev. Moskva ni objavila informacij o tem, kam so jih odpeljali, vendar so bili prejšnji avtobusi poslani na ozemlja pod ruskim nadzorom.

Kot je videti na posnetku, ki ga je objavilo rusko obrambno ministrstvo, njegove verodostojnosti pa ni mogoče preveriti, se vrsta neoboroženih moških približuje ruskim vojakom pred tovarno. Povedo jim svoja imena, Rusi pa nato skrbno preiščejo vsakega človeka.

Ukrajinski uradniki upajo, da bodo borce izpustili v okviru izmenjave zapornikov, vendar Moskva tega ni potrdila.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da bodo z vojaki ravnali "v skladu z ustreznimi mednarodnimi zakoni", vendar obstaja zaskrbljenost, kaj se bo zgodilo z njimi, če bodo ostali v ruskem priporu. Prav tako so ruski zakonodajalci v torek predstavili načrte za razglasitev borcev bataljona Azov za "nacistične zločince", ki ne smejo biti del nobene izmenjave ujetnikov z Ukrajino. Ob tem so danes objavili nekatere fotografije zajetih borcev, ki so se predali v Azovstalu.

Bataljon Azov, ki je bil leta 2014 ustanovljen kot prostovoljna milica, zdaj pa je enota nacionalne garde, je bil nekoč povezan s skrajno desnico. Urad ruskega generalnega tožilca je tako zaprosil vrhovno sodišče države, naj enoto razglasi za "teroristično organizacijo". Na ta način očitno poskuša preprečiti, da bi te borce obravnavali kot običajne vojne ujetnike.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1