Ukrajina

Vojni zločini v Ukrajini: spolno nasilje, mučenje in nasilje nad otroki

Kijev/Izjum, 23. 09. 2022 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.B., STA
Komentarji
0

Preiskovalna komisija Združenih narodov je sporočila, da je v Ukrajini ugotovila več vojnih zločinov. Med njimi so ruska bombardiranja civilnih območij, številne usmrtitve, mučenje in spolno nasilje, je v Svetu ZN za človekove pravice v Ženevi po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal vodja ekipe preiskovalcev, Norvežan Erik Mose.

"Na podlagi dokazov, ki jih je zbrala komisija, smo ugotovili, da so bili v Ukrajini zagrešeni vojni zločini," je dejal Mose. Število žrtev v ustnem poročilu komisije ni omenjeno. Končno poročilo naj bi komisija objavila marca prihodnje leto.

Mariupol
Mariupol FOTO: AP

Preiskava treh strokovnjakov za človekove pravice se je sprva osredotočila na začetno fazo ruske invazije v Ukrajini februarja in marca ter na regije Kijev, Černigiv, Harkov in Sumi. Ob obisku teh območij so opazili predvsem veliko število usmrtitev ter da so žrtve pred njimi pogosto zvezali. Številna trupla so imela strelne rane na glavi ali prerezan vrat.

Skupina se je pogovarjala tudi z očividci, ki so usklajeno pričali o mučenju in zlorabah v ujetništvu. Nekatere žrtve so povedale, da so jih odpeljali v Rusijo in jih tam zadrževali več tednov. Za nekaterimi se je po tistem, ko so jih odpeljali v Rusijo, izgubila vsaka sled. Med metodami mučenja so pretepanje in elektrošoki.

Žrtve stare med štiri in 82 let

Zabeležili so tudi primere spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola. V nekaterih primerih so morali sorodniki zločine opazovati. Žrtve spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola so po besedah Moseja stare med štiri in 82 let. Ugotovili so tudi vrsto zločinov nad otroki, med drugim posilstva, mučenje in nezakonito pridržanje. V nekaterih primerih so že ugotovili, da so bili storilci ruski vojaki.

Omenil je tudi, da je Rusija uporabila eksplozivna sredstva na naseljenih območjih, kar je po njegovih besedah povzročilo veliko škodo in trpljenje civilnega prebivalstva. Kot je dodal, v več napadih, ki jih je preiskala njegova skupina, napadalci niso razlikovali med civilisti in vojaki. Tako so v gosto naseljenih območjih uporabili tudi kasetno strelivo.

Komisija je med vojnimi zločini zabeležila tudi dva primera, ko so ukrajinske sile zlorabile ruske vojake. "Čeprav je teh primerov malo, smo nanje pozorni," je dejal Mose.

Ekshumacije v Izjumu
Ekshumacije v Izjumu FOTO: AP

V Izjumu izkopali že 436 trupel

Preiskava po Mosejevih besedah trenutno poteka v 16 krajih, komisija pa je dobila verodostojne namige o številnih drugih primerih, ki jih bo skušala preiskati. Med temi je tudi mesto Izjum v regiji Harkov, kjer je ukrajinska vojska po ponovnem prevzemu nadzora odkrila množično grobišče. Regionalni guverner Oleg Sinegubov je danes sporočil, da so iz grobišča izkopali že 436 trupel. "Danes zaključujemo ekshumacijo trupel iz množičnega grobišča v mestu Izjum. Skupaj je bilo izkopanih 436 trupel, večina jih ima znake nasilne smrti, 30 pa znake mučenja," je zapisal na družbenih omrežjih.

Opozoril je tudi, da so imela številna trupla zvezane roke, vrv okoli vratu, zlomljene okončine in strelne rane, več moškim pa so tudi bile amputirane genitalije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Vse to so dokazi o grozljivem mučenju, kateremu so napadalci izpostavili prebivalce Izjuma," je še dodal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1