Ukrajina

Von der Leyen: Hrana je del kremeljskega arzenala terorja

Strasbourg/Rim/Ankara, 08. 06. 2022 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.S., M.V.
Komentarji
221

Hrana je postala del kremeljskega arzenala terorja, je izjavila Ursula von der Leyen in poudarila, da se mora EU upreti ruskim dezinformacijam, ki krivdo za prehransko krizo pripisujejo zahodnim sankcijam. Italijanski zunanji minister pa je jasen: "Če Rusija ne bo sprostila blokade ukrajinskih pristanišč, bi od lakote lahko umrlo na milijone ljudi." A pogovori o možnostih za odpravo ruske blokade ukrajinskih pristanišč med Lavrovom in turškim zunanjim ministrom večjega preboja niso prinesli. Rusija na drugi strani obtožuje Ukrajino, da je minirala dostop do pristanišč zaradi strahu pred ruskim izkrcanjem.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred evropskimi poslanci dejala, da je trenutno okoli 20 milijonov ton žita ujetih v ukrajinskih pristaniščih, na ruske očitke pa se je odzvala s trditvijo, da sankcije ne vplivajo na trgovanje s prehranskimi proizvodi. Združeni narodi so minuli teden opozorili, da se zlasti afriške države, ki več kot polovico svoje porabe pšenice uvozijo iz Ukrajine in Rusije, že soočajo s krizo brez primere. Cene hrane naj bi v Afriki presegle cene po arabski pomladi leta 2011 in prehranskih nemirih leta 2008.

Celotna krivda za prehransko krizo je na ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, je dodala von der Leynova, pri čemer se je sklicevala na rusko obstreljevanje skladišč žit, blokado ukrajinskih pristanišč in na primere ruske kraje ukrajinskih žit. Von der Leynova je zato pozvala k skupnem soočanju s krizo. Za naslednji teden je najavila srečanje na to temo z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem. Po njenih besedah je potrebno, da se okrepi vlaganje v lokalno pridelavo hrane, predvsem v Afriki. Potrdila je tudi, da bo prehranska varnost ena od osrednjih tem na prihajajočem vrhu držav G7.

 Naslednjih nekaj tednov naj bi bilo ključnih za razrešitev situacije ruske blokade ukrajinskih pristanišč.
Naslednjih nekaj tednov naj bi bilo ključnih za razrešitev situacije ruske blokade ukrajinskih pristanišč. FOTO: Shutterstock

Umre lahko na milijone ljudi

Če Rusija ne bo sprostila blokade ukrajinskih pristanišč, bi od lakote lahko umrlo na milijone ljudi, pa je na srečanju ministrov sredozemskih držav dejal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Po njegovi oceni naj bi bilo naslednjih nekaj tednov ključnih za razrešitev situacije. "Jasno želim povedati, da od Rusije pričakujemo jasne in konkretne korake, saj blokada izvoza žita pomeni držanje za talce in smrtno obsodbo milijonov otrok, žensk in moških," je dejal.

Ladje z žitom zaradi blokade pristanišč zaenkrat ostajajo ujete v Ukrajini, ki je bila pred februarsko rusko invazijo svetovna žitnica, saj je bila ena od vodilnih izvoznic pšenice, koruze in sončničnih semen.

Srečanje ministrov sredozemskih držav je sicer potekalo virtualno, nanj pa sta bili med drugim povabljeni tudi Turčija in Libanon. Libanonski zunanji minister Abdallah Bou Habib je prisotnim dejal, da dvig cen goriv in osnovnih živil zaostruje krizo v njegovi državi. Hkrati je poudaril, da mora biti vojna v Ukrajini ustavljena za vsako ceno, v kolikor pa to ni mogoče, se mora zagotoviti varen izvoz žita in drugih dobrin brez kakršnih koli zamud.

Obsodbe ruske blokade ukrajinskih pristanišč in pozivi k sprostitvi le-te se sicer s strani različnih zahodnih držav in institucij vrstijo že več mesecev. Moskva je sredi maja namignila, da bi do sprostitve lahko prišlo v zameno za delno odpravo zahodnih sankcij proti Rusiji, vendar se to do danes še ni zgodilo.

Pogovori brez preboja

Je pa vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov po današnjem srečanju s turškim zunanjim ministrom Mevlutom Cavusoglujem ponovil, da je Rusija pripravljena v sodelovanju s turškimi kolegi zagotoviti varen prehod ladjam na poti iz ukrajinskih pristanišč. Odgovornost za nastalo situacijo je znova pripisal Kijevu in tako dal vedeti, da večjega preboja še ni na vidiku.

Ministra sta danes namreč govorila prav o možnostih za odpravo blokade ukrajinskih pristanišč in obnovo izvoza velikih zalog hrane na čelu z več kot 20 milijonov tonami žit, ki so obtičale v ukrajinskih silosih. Če rešitve ne bo, grozi globalno pomanjkanje hrane, posledično pa eksplozija cen hrane in lakota. Rusija in Ukrajina skupaj predstavljata skoraj tretjino globalnih zalog žita.

Sergej Lavrov in Mevlut Cavusoglu
Sergej Lavrov in Mevlut Cavusoglu FOTO: AP

Ankara sodeluje v pogajanjih med Ukrajino, Rusijo in Združenimi narodi glede dogovora, ki bi omogočil vzpostavitev pomorskih koridorjev in obnovo izvoza iz ukrajinskih pristanišč ob Črnem morju. Turčija, ki si na morju deli mejo tako z Ukrajino kot Rusijo, naj bi prevzela vlogo pri vzpostavitvi posebnih koridorjev za ladje z ukrajinskim žitom. Turške ladje naj bi kljub nevarnosti min na prošnjo ZN spremljale tankerje ob njihovem izplutju iz ukrajinskih pristanišč in prečkanju turških morskih ožin.

"Govorimo o mehanizmu, ki ga lahko ustvarimo med ZN, Rusijo, Ukrajino in Turčijo, s katerim bi odprli varen pomorski koridor za izvoz žita," je pojasnil Cavusoglu. Načrt ZN je pozdravil kot razumen in izvedljiv ter ponudil možnost, da v Istanbulu gosti srečanje, na katerem bi dorekli podrobnosti te sheme. Kljub optimističnim napovedim, da je končna rešitev na vidiku, pa današnji pogovori večjega preboja niso prinesli. Kljub temu je Cavusoglu pogovore z Lavrovom označil kot plodne. Obenem je zahteve Rusije, da Zahod odpravi sankcije, usmerjene proti ruskemu finančnemu sistemu, saj te ovirajo izvoz ruske hrane in gnojil, ocenil kot upravičene. "Če moramo odpreti mednarodni trg za ukrajinsko žito, potem je odprava ovir, ki preprečujejo ruski izvoz, po našem mnenju legitimna zahteva," je dejal.

Lavrov je medtem ponovil pripravljenost Moskve, da sodeluje pri iskanju rešitve glede izvoza žit iz Ukrajine, a na to mora biti pripravljen tudi Kijev. Kot je poudaril, Rusija že skoraj dva meseca odpira humanitarne koridorje v Črnem morju, ki jih lahko uporabijo vse ladje za izplutje iz ukrajinskih teritorialnih voda, medtem ko oblasti v Kijevu ne storijo ničesar. "A če bo ukrajinska stran, tako kot pravijo naši turški prijatelji, zdaj le pripravljena zagotoviti prehod bodisi z odstranitvijo min ali z zagotovitvijo prehoda skozi minska polja, upamo, da bo to vprašanje rešeno," je dejal. Rešitev tako po zaslugi Turčije po njegovem ostaja vsaj teoretično mogoča.

Če bo Ukrajina pristala na razminiranje obale in izplutje ladij iz svojih pristanišč, je Rusija po besedah Lavrova pripravljena pravno formalizirati varnostna jamstva tako glede varnega prehoda ladij z žitom kot glede tega, da situacije ne bo izkoristila za napredovanje posebne vojaške operacije v Ukrajini. Kot je še dejal, je Rusija pripravljena na nadaljnje pogovore in tudi na srečanje z Ukrajino v Istanbulu ob posredovanju ZN, čeprav vprašanja izvoza žita na njem zagotovo ne bi rešili. "Cenimo interes ZN, da na nek način sodelujejo in pokažejo svojo prisotnost, a iskreno, to ne bi prineslo ničesar razen simbolizma," je dejal Lavrov. Zahvalil se je tudi turškim prijateljem za vso pomoč in sodelovanje, a obenem jasno ponovil stališče Moskve, da blokada ukrajinskih pristanišč ni vzrok za globalno prehransko krizo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
14. 06. 2022 20.45
+1
Leyna, kot glavna škodljivka v vodstvu EU, sigurno ne bo trpela lakote s katero nam grozijo preko medijev.
Senzor
14. 06. 2022 20.35
+1
Za lakoto in draginjo je kriva izključno EU in njihova politika, ki nas načrtno uničuje, ker ne varuje lastnih meja in podpira vojno z sankcijami proti Rusiji. Zakaj ni raje EU pobudnica mirovnih pogajanj. ??? Vsaka vojna se konča izključno za pogajalsko mizo.!!!
TitCankar
14. 06. 2022 09.31
+2
Ta ženska ni normalna!
Justice1
14. 06. 2022 08.21
+1
Ta, ki so jo nastavili ZDA, da za njih vodi EU, že ve!
User300173
10. 06. 2022 09.39
+2
Kaj je dober politik? Tega verjetno ne bo možno enotno oceniti. Za dve lastnosti pa vsekakor lahko trdimo; ocena trenutnega stanja brez emocij in predvideti najboljšo možnost z najmanj negativnih stranskih učinkih. Po "domace" bi rekli, da poleg visoke politike, uporablja tudi preprosto kmečko logiko, to je tisto, kar večina vidi. Ima vrh EU politike te lastnosti? V veliki meri teh osnovnih vrednot nima. Mislim, da bi Ursulinka možno bila dobra direktorica, trenutno na tem položaju je katastrofa.
123soba
09. 06. 2022 21.35
+1
Lajna in bidon krivca za vse to sr....
Damjan Qwertz
09. 06. 2022 16.43
Rusija je jasno rekla, da se demi ira pristanisca, kje je problem?
Al83
09. 06. 2022 16.13
+2
Ruske zahteve se pa samo stopnjujejo. Če bi se Ukrajina pogajala na začetku vojne bi izgubilisamo Ruski del Donetska in Luganska. Če bi se pogajali pred mesecem in pol bi izgubili samo celotne Regije Lugansk in Donetsk. Sedaj, ko je Rusija napredovala do Krima zahteva zdraven še celotne regije Zaporožija in Kerson, kar je celotna vzhodna Ukrajinska obala. Rusi so Ukrajincem povedali, da dlje časa ko se upirajo več teritorija bodo zahtevali. Če se bodo upirali še naslednje tri mesece, bo Rusija zahtevala še preostanek Ukrajinske obale. In če bo prišlo do tega , da pridejo Rusi do Kijeva, Ukrajina kot država ne bo več obstajala in bo v celoti aneksirana, minus verjetno regije Galicija in ozemlja zahodnjo ob Polski meji. Med tem, pa kaže, da bo EU nadomestila izgube nafte s tem, da jo bo kupovala od Indijcev. Indijci pa jo kupujejo od Rusov. Tako, da bodo Rusi dobili še več za svojo nafto, zdraven bodo pa profitirali še Indijci. Evropejci pa bomo plačevali trikrat več, samo zato, da se EU in njihovi politiki nebi osramotili in priznali napake, kar bi lahko slabo vpljivalo na njihovo prihodnost v Bruslju. Med tem pa bomo na grbo dobili še preostanek ukrjine, ki brez svojih pristanišč v Črnem morju ne bo več ekonomsko viabilna država. Tako da lepo so ti genijalci zakuhali, mi bomo pa plačali račun.
Korintos11
09. 06. 2022 14.33
+2
Krucifiks Von Ursula, OZN pravi da Rusi ne kradejo ukrajinskega žita, ti trdiš da ga, tu eden laže a ne?
zelen
09. 06. 2022 12.14
+2
lažnjiva fajzerca
Walter Pravicek
09. 06. 2022 08.16
+7
Včlanitev držav Evrope v EU je bilo predzadnje in zadnje kot ŠIRITEV med revnejše dežele Evrope.PROTI RUSIJI.POTEM SLEDI VČLANITEV V NATO/OTAN,TER SLOGAN:NAPAD NA ENO ČLANICO JE NAPAD NA VSE.Ja,a kdo je agresor,če ne vedno Amerika z zavezniki?Angleži so pobegnili,iz EU,ker to ni več imerializem,kot so ga bili vajeni v Afriki in Aziji.In revne je treba nasititi,le ubogljivi morajo biti.Pa nismo.Poljaki so takoj pokazali,da se jim fučka za milijarde,če hočejo v Bruslju preko njih imeti komando.Madžari,edini med ozemlji in državami z Slovani-in Romuni,ki so Romani-se vedejo posebno.Madžarov je pa 10 milijonov.In imajo vodjo Orbana.Mi v Sloveniji smo do sedaj imeli takšno zunanje ministrstvo,ter politike,ki so znali le kimati.Mnenj ni bilo.Vse po reglcih Bruslja.Sedaj pa v jok,ko Hrvati ne dajo plina.Prej pa:Putin,zločinec tebe bomo kaznovali z prepovedjo uvoza plina.Mi nafte ne moremo uvažati,ker so DOMAČO daleč nazaj v Lendavi vrtino zaprli,prodali vso opremo Kitajcem,ter rafinerije nimamo.Pametni so bili,ni kaj.
Walter Pravicek
09. 06. 2022 08.02
+7
Žitarice že izvažajo z konvoji ladij po razminiranju v morju in pred pristaniščih Ukrajine.Vsekakor bo za celo EU ZLO von Leynova z kolegi,ki politično trobijo v rog:Putin je krivec.A ne povedo,da nafta priteka,da plin izdobavljajo razen nekaterim članicam EU,da premog-odličen črn,ne Velenjski lignit prispe naročnikom,ter bo panika,ko Italija ne bo imela surovin:koruze,pšenice,rži za sušilnice,mletje ter spakirano ceneje kot je izdelek Žita,na police potrošnikom dala.Potem von Leynova spokaj k svojim 7 otročkom.V Nemčijo,ki bo obubožana z švoh industrijo brez plina crkavala,ljudje pa brez dela na cestah ali bodo prisiljeni oditi v svoje domovine,ker ne bo socialnih pomoči-Pamet v glavo politiki,ne orožje Ukrajini,ker to le podalšuje vojno,beg obubožanih brez služb in možnosti dviga denarja-če kdo še ima kaj v banki- ljudi ter revščino,ko se ruši na debelo.Ne hiške,pač pa vse kar je naciljano.
MODRI-MODRI
08. 06. 2022 21.24
+8
Največje zlo trenutno v EU prinaša Laynerca, katera tudi za EU razmere enormno dobro služi. Mislim, da ji bo moral nekdo pokazati izhodna vrata, ker se drugače bojim, da jo bodo ljudje v jeseni sami odnesli iz Bruslja, glede na to, kake nebuloze prihajajo iz njenih ust in kaj se nam obeta, dragi sodržavljani.
simple_mind
08. 06. 2022 21.05
+5
Bog nam pomagaj ob vseh teh zabitih neumnih eu politikih ! Več kot očitno jim ni za ljudi, pač pa seveda za denar, investicije, multinacionalke in lastne finance ... Kako je že s cepivi in podobno ?!?
Ate_ist
08. 06. 2022 20.58
+4
vzroki golodomora v sovjetski zvezi predvsem pa v ukrajini leta 32 in 33. so bili; zahod se je pospešeno pripravljal na vojno s SZ. da bi upočasnili ruse, so se odločili trgovati zgolj za žito. ukrajinski nacionalisti so s svojim tolmačenjem ukata stalina hoteli sabotirati rusijo. za to so 37. in 38.leta poplačali z življenji. stalin pa, ko je zvedel za zločin nemudoma poslal hrano ubogemu ukrajinskemu narodu. zgodovina se ponavlja. evropska politična elita (z našimi petolizci) por nadzorom anglosaksov hoče oropati ukrajino hrane in povzročiti nov golodomor nato pa odgovornost za to naprtiti rusiji. naj vas spomnim, sovjetska zastava se je 45. vila nad berlinom. se bo tokrat nad brusljem , londonom ali washingtonom.
Moncsa
08. 06. 2022 20.38
+7
AHAHHAHA AHAHAHAH AHAHAHHA Ja... sveti ukrajinci pa sežigajo zaloge pšenice, preden ko utečejo pred rusi... ampak to je vse OK in lepo in prav. OMG.
nikhrast
08. 06. 2022 20.23
-12
Sami reveži na tem forumu, preberi komentarje. Če jim EU ni pogodu, to je demokracija in kapitalizem, pa kaj po tem, ruska falirana demokracija in skorumpiran kapitalizem?
Ate_ist
08. 06. 2022 20.47
+6
ti samo pazi, da te tvoj zlati kapitalizem z demokracijo vred ne evtanazirata ko zdrkneš pod kanadsko mejo bednosti
Veles_zaš?itnik
09. 06. 2022 08.10
+3
Eh Ate_ist nima smisla temu hrastniku karkoli razlagati,... Od njega se odbije vsak argument,.... pa vedno znova "goni" svoje evergreen teme, ki se nanašajo na Rusijo in Putina (in njegove ukrajinske in poljske prijatelje in sorodnike), na to, da hotela ne moreš rezervirat brez kreditne kartice, da imajo sindikati svoje sklade, da delo trgovcev ni nič vredno, da v Sloveniji (in posledično v Evropi) ne znamo voziti po avtocestah (prostor za intervencije) in slepa vera v cepljenje,... Pa še bi se našlo. In ko mu poveš nasprotne argumente, bo on še dalje gonil eno in isto. Poznam take izseljence in zdomce,..., tam, v tujini so anonimni,..., v stari domovini pa nič ne velja, samo oni se hvalijo okoli kako so oh in ah.
MUNGATUMBA
08. 06. 2022 20.01
+7
Teror za EU si ti von de lonova - Da bode samo v SLO v cerka v 4-5 mesecih 90.000 mrtvih se je že grozilo, pa se vse izrodilo
rdeča petokraka
08. 06. 2022 19.45
+7
Pred sprejetjem v EU so nam obljubljali blaginjo, sedaj pa kot nalašč ponujajo revščino. Zmedena ženščina bo izgleda pogrebec EU.
Korintos11
08. 06. 2022 19.42
+9
Von Ursula še prosili boste Ruse da vam z njihovimi ladjami pripeljejo pšenico. Neurja so fajn pridelek oklestila.