Ukrajina

Von der Leynova in Borrell v Kijevu podprla vstop Ukrajine v EU

Bruselj/Kijev, 08. 04. 2022 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
0

"Rusija bo gospodarsko, finančno in tehnološko propadala, medtem ko bo Ukrajina korakala proti evropski prihodnosti," je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dejala na tiskovni konferenci z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ob obisku v Kijevu. Najprej se je ustavila v Buči, kjer je po besedah predsednice 'umrla človečnost.'

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Evropska delegacija na poti v Ukrajino
    02:25
    Iz 24UR: Evropska delegacija na poti v Ukrajino
  • Iz SVETA: Napad na železniško postajo
    02:37
    Iz SVETA: Napad na železniško postajo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell sta se na pot davi odpravila z vlakom, saj je zračni prostor nad Ukrajino zaprt, in sicer iz poljskega mesta Przemysl le 13 kilometrov od meje z Ukrajino.   Predsednica Evropske komisije je obsodila tudi današnji napad na železniško postajo v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine, kar so danes storili tudi številni drugi evropski in svetovni voditelji.

Von der Leynova podprla vstop Ukrajine v EU

"Mobiliziramo svojo gospodarsko moč, da bo ruski predsednik Vladimir Putin za svoja dejanja plačal zelo, zelo visoko ceno," je dejala. Zelenski je dejal, da je sicer osebno hvaležen von der Leynovi za vse dosedanje sankcije EU proti Rusiji, vendar je ocenil, da "to ni dovolj".

"Odvzeli so nam veliko stvari, ozemlja, ljudi. Zemljo lahko vzamemo nazaj, ljudi pa nikoli ne bomo mogli vrniti. Za vse to mora Rusija prevzeti odgovornost. Zato vas prosim, da nam pomagate z vašimi sankcijami. Sankcije se morajo samo še zaostriti," je dejal.

Von der Leynova je spregovorila tudi o ukrajinskih ambicijah za vstop v Evropsko unijo. "Podpiramo vaše sanje o Evropi," je dejala. Zelenskemu je danes izročila vprašalnik, ki naj bi služil kot podlaga za razpravo v prihodnjih tednih. "S tem se začne vaša pot v Evropo in v EU," je dodala.

Von der Leyen je po poročanju britanskega BBC Zelenskemu dejala še, da bo EU nudila podporo Ukrajini, da bi izpolnjevanje vprašalnika zaključila "v nekaj tednih in ne nekaj letih", saj se je proces zaradi vojne nekoliko pospešil. 

Predsednica in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta se v Kijev odpravila, da bi ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu ponudila podporo in zagotovilo glede prošnje Ukrajine za članstvo v EU. V delegaciji so tudi slovaški premier Eduard Heger in več evropskih poslancev. "Običajno traja več let, preden Svet EU sprejme prošnjo za članstvo, Ukrajina pa je to dosegla v tednu ali dveh. Pozivam, da čim prej nadaljujemo," je von der Leynova dejala glede formalne podpore članstvu Ukrajine v EU. "Naš cilj je, da Svetu vlogo Ukrajine predstavimo poleti," je še dodala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Visoka predstavnika EU sta se poklonila žrtvam pobojev v Buči

 Ob tem je Von der Leyenova tvitnila, da je pomembno, da je svoj obisk začela v Buči, saj je tam 'umrla človečnost'. Zdaj je v Kijevu, da Ukrajincem sporoči, "da je njihov boj, naš boj in da je Evropa na strani Ukrajine." Voditelji so na grobišče za žrtve položili sveče. Von der Leynova je med obiskom Buče za vojna grozodejstva v kraju obtožila rusko vojsko. "Videli smo krut obraz Putinove vojske, videli smo brezobzirnost in hladnokrvnost, s katero so zasedli mesto," je dejala. Odzval se je tudi Borrell, ki je na Twitterju zapisal, da je treba vojne zločine, ki jih je Rusija zagrešila v Buči in drugod, preiskati in preganjati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fotografijo odhoda je objavil tudi Borrell:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z Borrellom bosta prva zahodna voditelja, ki bosta Ukrajino obiskala po razkritju ruskih grozodejstev v predmestjih Kijeva, kot je Buča. V Kijevu se bosta med drugim sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim

Borrell je na vlaku napovedal, da bodo zagotovili 7,5 milijona evrov za preiskave, ki jih bo Ukrajina v zvezi z vojnimi zločini izvedla v kraju Buča nedaleč od Kijeva in na drugih območjih v državi, od koder prihajajo poročila o grozodejstvih po umiku ruske vojske. Med obiskom v Kijevu naj bi govorili tudi o tem, kako bi bilo mogoče bolje upravljati zlasti vojaško podporo EU Ukrajini v boju proti ruskim silam. Borrell je izrazil prepričanje, da se bodo države članice EU strinjale z njegovim predlogom, da se Ukrajini v prihodnjih dneh zagotovi dodatnih 500 milijonov evrov za podporo ukrajinskim oboroženim silam. S tem bi razpoložljiva sredstva povečali na 1,5 milijarde evrov.

Na srečanju v Kijevu bodo razpravljali tudi o podpori, ki jo EU zagotavlja Ukrajini, tudi v luči donatorske konference, ki bo v soboto potekala v poljski prestolnici Varšavi. Te se bosta predvidoma udeležila tudi Ursula von der Leyen in Borrell. "Ukrajinskemu ljudstvu in njegovemu pogumnemu boju za naše skupne vrednote želim poslati zelo močno sporočilo o neomajni podpori," je novinarjem v četrtek povedala von der Leyenova. Dodala je, da si Ukrajinci zaslužijo solidarnost EU.

Borrell napovedal ponovno odprtje predstavništva EU v Kijevu

EU bo šest tednov po začetku vojne v Ukrajini danes ponovno odprla svoje predstavništvo v Kijevu, pa je na poti v Kijev napovedal Borrell. Na vlaku z njim je tudi veleposlanik Matti Maasikas, ki je od septembra 2019 vodil delegacijo EU v Ukrajini. Estonski diplomat bo z majhno ekipo ponovno prevzel naloge v Kijevu.

Predstavništvo EU v Kijevu je bilo dan po začetku vojne v Ukrajini 24. februarja v celoti evakuirano, majhna ekipa sodelavcev pa je delo nadaljevala iz poljskega Rzeszowa ob meji z Ukrajino. Vrnitev veleposlanika EU naj bi pokazala, "da Ukrajina obstaja, da obstaja prestolnica, vlada in predstavništva drugih držav", je dejal Borrell. Država je še vedno pod ukrajinskim nadzorom, je izpostavil. O vožnji z vlakom po Ukrajini pa je Španec povedal: "Ne počutiš se, kot da si v vojni."

Predsednica Evropske komisije in Borrell bosta tako sledila premierjem Slovenije, Poljske in Češke, ki so v Kijev odpotovali sredi marca. Minuli konec tedna pa je Ukrajino kot prva predstavnica EU od začetka ruske invazije obiskala tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Obisk premierjev Slovenije, Poljske in Češke v Kijevu.
Obisk premierjev Slovenije, Poljske in Češke v Kijevu. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Zelenski je sicer ponoči v novem video nagovoru posvaril, da po Buči zdaj podobne, če ne celo še hujše zločine ruskih sil razkrivajo tudi v drugih mestih na območju, med drugim v Borodjanki.

Države članice Evropske unije pa so danes potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Ta med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v unijo in prepoved vstopa ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča EU. 

Nehammer odpotoval na obisk v Kijev

Tudi avstrijski kancler Karl Nehammer se je danes odpravil na pot v Kijev, v soboto pa naj bi obiskal tudi Bučo, so sporočili iz njegovega urada. Nehammer v soboto načrtuje tudi srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmihalom. "Zvezni kancler Karl Nehammer je danes zvečer z delegacijo in predstavniki medijev odpotoval na obisk v Ukrajino," so sporočili iz kanclerjevega urada. Pred zaključkom obiska v soboto ob srečanju z Zelenskim in Šmihalom načrtuje tudi srečanje z županom Kijeva, Vitalijem Kličkom.

"Pomembno je, da v okviru naše nevtralnosti podpiramo Ukrajino, tako na humanitarni kot na politični ravni," je v izjavi dejal Nehammer. Poudaril je, da je dogajanje v Ukrajini strašna agresivna vojna proti civilnemu prebivalstvu in pozval k neodvisni preiskavi vojnih zločinov. "Odgovorni za ta kazniva dejanja morajo in bodo odgovarjali," je še dejal.