Ukrajina

Voščilo Olene Zelenske: Ob tebi se želim smejati večno, daj mi to priložnost

Kijev, 25. 01. 2023 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v luči že 11-mesečne vojne vihre v svoji državi dopolnil 45 let. Ob tem se je na spletu med prvimi oglasila njegova žena Olena Zelenska, ki je dejala, da jo pogosto vprašajo, kako se je njen mož spremenil v tem tragičnem letu. In čeprav običajno odgovori, da se ni spremenil, pa je zdaj priznala: "Veliko manj se smejiš." Moža je ob tem prosila, naj ostane zdrav. "Želim si, da bi se ob tebi smejala večno. Daj mi to priložnost," je še zapisala. Oglasili pa so se tudi nekateri drugi ukrajinski in svetovni politiki, tudi nekdanji slovenski premier Janez Janša.

Ob 45. rojstnem dnevu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je prva dama Ukrajine Olena Zelenska na spletu objavila njuno skupno fotografijo in ganljivo sporočilo. Kot je zapisala, jo pogosto vprašajo, kako se je njen mož od začetka vojne spremenil, ter dodala, da takšnim vprašanjem vedno nameni odgovor: "Ni se spremenil. Še vedno je takšen, kot sem ga spoznala, ko sva bila stara 17 let."

Volodimir Zelenski in Olena Zelenska
Volodimir Zelenski in Olena Zelenska FOTO: Olena Zelenska

"A v resnici se nekaj je spremenilo. Zdaj se veliko manj smejiš," je nadaljevala žena ukrajinskega predsednika. Možu je tako ta rojstni dan zaželela, da bi imel veliko več razlogov za smejanje. Dodala je, da se tako on kot tudi vsi drugi zavedajo, kaj je potrebno, da se njegov nasmeh vrne.

Poudarila pa je tudi, da mora ob tem ostati tudi zdrav. "Zato te prosim, ostani zdrav! Želim si, da bi se ob tebi smejala večno. Daj mi to priložnost!" je še zaključila voščilo.

Vrstijo se voščila

Ukrajinskemu predsedniku so za rojstni dan voščili tudi nekateri drugi ukrajinski in svetovni politiki. Članica ukrajinskega parlamenta Kira Rudik mu je ob tem zaželela moči.

Oglasil se je tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je na spletu delil njuno skupno fotografijo in zapisal: "Danes vam želimo le eno: zmago nad tem imperijem zla." Voščil pa mu je tudi nekdanji slovenski predsednik vlade Janez Janša, ki je skupaj z voditeljema Poljske in Češke že marca obiskal ukrajinsko prestolnico. 

Nekdanji danski premier Anders Fogh Rasmussen je Zelenskemu namenil zapis: "Tvoje vodstvo v teh težkih trenutkih mi je še vedno v navdih. Naslednje leto pa praznujmo v svobodni Ukrajini." Predsednica škotske vlade Nicola Sturgeon je ukrajinskemu predsedniku in tamkajšnjim prebivalcem ob tem zaželela moči in solidarnosti, evroposlanec Guy Verhofstadt pa je ob tem Zelenskega označil za "ukrajinskega Churchilla". "45 let ni dosti za tako veliko odgovornost, a 'ukrajinski Churchill' jo nosi impresivno," je zapisal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1