Ukrajina

Vpoklicani ustrelil poveljnika, na fronto naj bi jih pošiljali brez urjenja

Moskva/Kijev/Bruselj/Tokio, 26. 09. 2022 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
0

Na peti dan mobilizacije v Rusiji in predzadnji dan referenduma v štirih vzhodnih ukrajinskih regijah so v vojaške baze začeli prihajati vpoklicani moški. Eden izmed njih je domnevno zaradi napak pri mobilizaciji ustrelil vojaškega poveljnika v regiji Irkutsk v Sibiriji. Mobilizirance naj bi brez urjenja pošiljali na fronto. Prav tako o mrtvih poročajo s protestov. Vrstijo se odzivi na grožnje Vladimirja Putina glede jedrskega orožja, medtem naj bi se ruski predsednik srečal z Aleksandrom Lukašenkom. V Rusiji se govori o zapiranju mej. Zelenski je sporočil, da so v Izjumu odkrili dve novi množični grobišči, spopadi na vzhodu in jugu države se nadaljujejo.

Zaenkrat je bilo vpoklicanih nekaj deset tisoč vojakov, poroča Guardian.
Zaenkrat je bilo vpoklicanih nekaj deset tisoč vojakov, poroča Guardian. FOTO: AP

Nezadovoljstvo z načinom mobilizacije se je pokazalo tudi v eni izmed vojaških baz v sibirski regiji Irkutsk. 25-letni vpoklicani moški, ki se ne želi bojevati v vojni, je ustrelil lokalnega vojaškega poveljnika, domnevno so odjeknili trije streli. "Nihče ne bo šel nikamor," je rekel moški nekaj trenutkov, preden je začel streljati, je povedala priča za tiskovno hišo Baikal People

Strelec naj bi bil "ogorčen nad načinom delne mobilizacije, kjer so na fronto vpoklicali tudi tiste, ki ne izpolnjujejo kriterijev," je lokalnim medijem nato sporočila njegova mati. Pred streljanjem naj bi poveljnik novo vpoklicane vojake pozdravljal na fronti in jih spodbujal k bojevanju, poroča Guardian

Zanesljivih podatkov o tem, ali je poveljnik napad preživel, ni, videoposnetki napada, ki so zaokrožili po spletu, pa prikazujejo, kako vojaki iz stavbe na nosilih prenašajo pokritega nepremičnega poveljnika. 25-letnika so pridržali, guverner regije pa je sporočil, da ga bodo kaznovali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski generalni štab trdi, da Moskva na fronto že pošilja mobilizirane vojake, brez, da bi jih prej izurila. Tudi britansko ministrstvo za obrabo predvideva, da bo približno 10.000 moških, ki se je zaenkrat odzvalo na vpoklic, deležnih malo usposabljanja in da bodo ob prihodu na fronto brez kakršnekoli vadbe in kondicije hitro postali utrujeni. "Pomanjkanje vojaških inštruktorjev in naglica, s katero je Rusija začela mobilizacijo, nakazujeta, da bo veliko vpoklicanih [ruskih] vojakov razporejenih na fronto z minimalnimi ustreznimi pripravami," so zapisali.

Na napake pri vpoklicu so v nedeljo postali pozorni tudi nekateri Putinovi zavezniki, predsednica ruskega zgornjega doma Valentina Matvienko in predsednik državne dume, spodnjega doma Rusije, Vjačeslav Volodin. Guverner vladimirske regije Avdejev pa je ob napakah pri vpoklicu že v soboto mobilizirane vojake pozval, naj se "vsak, ki bo pomotoma poklican, vrne domov". 

"Dejansko obstajajo primeri, ko je bil mobilizacijski odlok kršen. V nekaterih regijah si guvernerji dejavno prizadevajo, da bi stanje popravili," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Pri tem je poudaril, da se število primerov nespoštovanja odloka zmanjšuje in hkrati izrazil upanje, da se bodo sedaj vse napake odpravile, mobilizacija pa pospešila.

Ob razglasitvi delne mobilizacije 300.000 vojakov je Putin dejal, da bo služenje vojaškega roka veljalo le za tiste z "ustreznimi veščinami ali vojaškimi izkušnjami"

Moški še vedno bežijo iz države

Nadaljuje se tudi bežanje tistih, ki se ne želijo boriti na fronti. Britanski mediji poročajo, da državo zapuščajo predvsem moški, na mejnih prehodih so daljše kolone. Od srede se je iz Rusije v Mongolijo prek mejnega prehoda Altanbulag prepeljalo več kot 3.000 Rusov.

Nekdanji krimski senator (od priključitve leta 2014) Sergej Cekov je pozval k zaprtju ruskih mej za "vojaško sposobne", poroča RIA. Agencija še navaja, da je oblasti pozval, naj (sicer že zvišano) kazen za izogibanje vojaškemu pozivu dvignejo na 50.000 rubljev (približno 880 evrov).  Rusija naj bi po poročanju medijev zaprla mejo v regiji Rostov ob  in prebivalce pozvala, naj se zglasijo na vpoklicu. Ruske oblasti so sicer uradno zatrdile, da ni bilo sprejetih nobenih odločitev glede zaprtja ruskih meja in uvedbi vojnega stanja v nekaterih obmejnih regijah.

Protesti se sprevračajo v večje izgrede

Kritike še vedno glasno izražajo tudi v več kot 30 ruskih mestih, kjer se že peti dan zapored odvijajo demonstracije. Pridržali naj bi že več kot 2000 protestnikov, člani humanitarnih organizacij pa poročajo o zelo grobem ravnanju s protestniki, piše BBC

Policisti in vojaki so se nad demonstrante spravili tudi s pestmi, paralizatorji in pendreki.  Kot smo že poročali, protestniki tudi blokirajo ceste, s čimer ovirajo mobilizacijo.  Iz republike Dagestan na Kavkazu je včeraj med protesti prišlo do opozorilnih strelov, po najnovejših informacijah so se sprevrgli v večje nemire v katerih so aretirali več kot 100 ljudi.

 Po mnenju opazovalcev je Dagestan, kjer prevladuje muslimansko prebivalstvo, ena od ruskih regij, iz katere so oblasti vpoklicale še posebej veliko moških. Tudi na splošno so aktivisti mnenja, da je mobilizacija še posebej prizadela pripadnike etničnih manjšin. Po poročanju britanskih medijev je v vojni z Ukrajino umrlo 301 vojakov iz Dagestanske regije, kar je 10-krat več kot v Moskvi. 

Srečanje Putina in Lukašenka: "Naj bežijo"

Beloruski mediji poročajo , da  se je Vladimir Putin sestal z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Med drugim je pogovor tekel tudi o mobilizaciji in nezadovoljstvu z njo, poroča Guardian. Beloruski predsednik je ob tem Putinu svetoval, naj tistim, ki bežijo iz države, to pusti. "Še prosili bodo, da pridejo nazaj, takrat se boš lahko odločil, kaj boš storil z njimi," mu je dejal. 

Več informacij sledi. 

Aleksander Lukašenko
Aleksander Lukašenko FOTO: AP

Rusija sporočila delno udeležbo in legitimnost referenduma

Medtem se v štirih vzhodnih ukrajinskih regijah, ki so delno pod rusko oblastjo, odvija predzadnji dan zbiranja referendumskih podpisov o priključitvi k Rusiji. Po tem, ko so čez vikend iz Ukrajine prihajale novice, da uradnike, ki po hišah zbirajo podpise, spremljajo tudi vojaki, so nekateri ruski politiki že prepričani, da bodo regije prešle pod njihov nadzor. 

Eden izmed voditeljev ruske administracije v regiji Herson Kiril Stremusov je namreč dejal, da pričakuje, da bo hersonška regija ob prvi priložnosti postala del Ruske federacije, je zapisala ruska agencija RIA. "Moje osebno mnenje je, da se bo to zgodilo zelo kmalu, prej ko bo regija poslala polnopravni subjekt, prej  bomo lahko vzpostavili mirno življenje," je še dodal.

Ruska tiskovna agencija RIA pa je še pred iztekom glasovanja  objavila prve podatke o volilni udeležbi na referendumih v okupiranih Donecku, Lugansku, Zaporožju in Hersonu. Številke kažejo, da je bila udeležba zadostna, ruske oblasti so zato referendum razglasile za legitimne. V Donecku naj bi bila volilna udeležba 77-odstotna, v Hersonu pa 49-odstotna. 

Referendum v Ukrajini
Referendum v Ukrajini FOTO: AP

Volodimir Zelenski je Ukrajincem obljubil, da bo državo osvobodili kljub ruskim referendumom. Zahod (z njim tudi Srbija) je sicer že povedal, da rezultatov ne bo priznal. 

Kritike nad referendumov prihajajo tudi iz Zaporožja, državno jedrsko podjetje, ki upravlja s tamkajšnjo jedrsko elektrarno, je namreč na Telegramu zapisalo, da so se med njih pomešali pripadniki proruskih sil ter namesto njih izpolnili glasovnice. "Pretvarjali so se, da so člani osebja. Ob koncu izmene so se pomešali med zaposlene, ki so odhajali. Med potjo do avtobusa, kjer je potekalo glasovanje, so z vzkliki izražali podporo Rusiji, glasovali, nato pa odšli," je zapisal Energoatom. Medtem ko se podpisi še danes zbirajo od vrat do vrat in na začasnih voliščih, bo v torek mogoče glasovati le na uradnih voliščih. 

Japonska prepovedala dobavo jedrskega orožja Rusiji

Nadaljujejo se tudi pogovori o tem, kakšna bo naslednja poteza ruskega predsednika. Putin je namreč prejšnji teden v nagovoru z napovedjo o mobilizaciji zagrozil tudi z uporabo jedrskega orožja. ZDA so Rusijo v primeru, da bo ta orožje res uporabila, zasebno posvarile pred katastrofalnimi posledicami.

Japonska je zaradi njegovih napovedi resno zaskrbljena, poroča AP. V ponedeljek je zato najvišji vladni predstavnik napovedal dodatno prepoved izvoza kemičnega orožja v Rusijo, z današnjim dnem so prepovedali izvoz kemičnega orožja za 21 ruskih organizacij, vključno z znanstvenimi laboratoriji. "Kot edina država na svetu, ki je utrpela jedrske napade, odločno zagovarjamo, da se grožnja ali uporaba jedrskega orožja s strani Rusije nikoli ne sme zgoditi," je na redni tiskovni konferenci povedal Hirokazu Matsuno

Ob tem je omenil tudi komentar ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Jakea Sullivana, ki je v nedeljo v primeru, da bo Rusija v napadih uporabila jedrsko orožje, napovedal odločno ukrepanje. Sullivan je za ameriški CBS ob tem razložil: "Kremlju smo neposredno, zasebno in na zelo visoki ravni sporočili, da bo vsaka uporaba jedrskega orožja imela katastrofalne posledice za Rusijo, da se bodo ZDA in zavezniki odločno odzvali, in mi smo jasno in natančno povedali, kaj bo to pomenilo."

Matsuno morebitne uporabe jedrskega orožja s strani ZDA proti Rusiji ni želel komentirati. 

Zelenski: Odkrili novi masovni grobišči, Ukrajina prejela ameriške rakete

V nočnem nagovoru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trdil, da so njihove sile v Izjumu odkrile še dve masovni grobišči z več sto trupli. 

Prejšnji teden so ukrajinske oblasti v istem mestu končale z izkopom trupel 436 ljudi v množičnem grobišču. Regionalni guverner je dejal, da je večina od njih umrla nasilno in obstajajo predhodni znaki, da je bilo 30 od njih mučenih.

Zelenski je še povedal, da je Ukrajina od ZDA prejela rakete protizračne obrambe Nasams. Zelenski je tudi dejal, da je ruski vojaški vpoklic tiho priznanje, da se njena vojska ni sposobna boriti. Prepričan je, da bo Kijev premagal ruske sile ter znova prevzel nadzor nad južnim Hersonom in vzhodnim Donbasom. "Vsak morilec in mučitelj bo priveden pred sodišče," je tudi napovedal. 

Na vzhodu se spopadi ne umirjajo

Medtem na vzhodu in jugu države še vedno prihaja do spopadov. Tiskovna agencija Tass je ob tem poročala, da so morali volišče v okupiranem Lugansku zaradi ruskega obstreljevanja prestaviti.

Uničena Odesa.
Uničena Odesa. FOTO: AP

Po navedbah Guardiana so ruske sile v Odeso poslale dve brezpilotni letali, ki naj bi zadeli vojaške objekte in zanetili požar, ki je povzročil večje eksplozije. "Zaradi detonacij in obsežnega požara smo evakuirali okoliško prebivalstvo," so prek Telegrama sporočili  iz južnega poveljstva ukrajinskih sil. Poveljnik Mikolajeva Vitaliy Ki je ob tem dejal, da je bilo v napadih zadetih več kot 15 hiš, manjši stanovanjski blok, kmetijsko podjetje in šola, poškodovan ni bil nihče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja