Ukrajina

'Vsak dan ruske okupacije elektrarne se povečuje nevarnost sevanja za Evropo'

Kijev, 14. 08. 2022 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinski predsednik Zelenski je v nočnem nagovoru opozoril, da bo vsak ruski vojaki, ki bo streljal na jedrsko elektrarno v Zaporožju ali iz nje, postal "posebna tarča" ukrajinskih varnostnih sil. Moskvo je obtožil, da Rusija elektrarno zlorablja za zastraševanje ljudi ter izsiljevanje ukrajinskega vodstva in celega sveta. Rusija in Ukrajina se sicer medsebojno obtožujeta za napade na največjo evropsko nuklearko, ki jo nadzorujejo ruske sile, osebje v njej pa ostaja ukrajinsko.

V bližini jedrske elektrarne Zaporožje, ki je pod nadzorom ruskih sil, je v soboto prišlo do novega obstreljevanja. 

Ukrajinska jedrska agencija Energoatom je na Telegramu delila sporočilo lokalnega voditelja iz mesta Energodar, ki je prebivalce pozval, naj se umaknejo z ulic kraja, ki se nahaja v bližini elektrarne. Kijevu zvesti uradnik je ob tem dodal, da je prejel informacije o novih provokacijah ruskih sil. "Po navedbah prebivalcev je v smeri jedrske elektrarne prišlo do novega ruskega obstreljevanja," je zapisal v sporočilu. 

Toda proruski uradniki na zasedenih območjih v regiji Zaporožje so za obstreljevanje obtožili ukrajinske sile. "Energodar in jedrsko elektrarno v Zaporožju ponovno obstreljujejo milice ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega," je dejal član proruske lokalne uprave Vladimir Rogov. Po njegovih besedah naj bi rakete padle na območja, ki se nahajajo na bregovih reke Dneper in elektrarne, pri čemer ni poročal o morebitnih žrtvah ali škodi. Območja, ki jih zaseda Rusija, in tista, ki so pod nadzorom Ukrajine, deli reka. 

Ruski vojak pred jedrsko elektrarno Zaporožje
Ruski vojak pred jedrsko elektrarno Zaporožje FOTO: AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je med svojim nočnim nagovorom iz Kijeva dejal, da ruske sile nuklearko na jugu Ukrajine uporabljajo kot trdnjavo, s katere obstreljujejo kraja Nikopol in Marhanez, ki ležita na drugem bregu reke Dneper. Dodal je, da se zaradi tega vsak dan krepi "radioaktivna grožnja Evropi, kakršna ni obstajala niti med hladno vojno". Zato je pozval je k ostrim ukrepom proti Rusiji.

 "Vsak ruski vojak, ki bodisi strelja na elektrarno ali pa iz nje, mora razumeti, da bo postal posebna tarča za našo obveščevalno službo, za naše posebne službe, za našo vojsko," je opozoril. 

Kot je znano, so Rusi elektrarno zasegli po hudih spopadih marca letos. Gre za največjo jedrsko elektrarno v Evropi, ki se nahaja na strateško pomembni lokaciji v južnem ukrajinskem mestu Nikopol. Čeprav je objekt pod rusko okupacijo, pa z njim še vedno upravljajo ukrajinski tehniki. BBC-jeva preiskava je v začetku tega tedna razkrila, da številni ukrajinski delavci na lokaciji delajo v težkih razmerah in pod stalnim oboroženim nadzorom ruskih sil. 

Kijev in Moskva sta si sicer ta mesec že večkrat izmenjali obtožbe zaradi obstreljevanja območja elektrarne, kar je povzročilo strah pred pred jedrsko katastrofo in privedlo do četrtkovega izrednega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov na to temo. Generalni sekretar ZN António Guterres je posvaril, da bi razmere v elektrarni lahko "vodile v katastrofo".

Rusija sicer ves čas zanika očitke. Zunanje ministrstvo je sporočilo, da je prevzelo nadzor nad elektrarno zato, da bi preprečilo uhajanje radioaktivnih snovi med spopadi v regiji. Ukrajinske oblasti, ki Moskvo obtožujejo, da je v elektrarno namestila več sto vojakov in skladišče orožja, pa so pozvale k vzpostavitvi demilitariziranega območja okoli elektrarne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3