Ukrajina

Vsi ukrajinski borci v Azovstalu so se predali, Rusi v celoti prevzeli nadzor

Kijev, 20. 05. 2022 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
0

Ukrajinska vojska je borcem, ki so še ostali v oblegani jeklarni Azovstal v južnoukrajinskem mestu Mariupol, ukazala, naj se nehajo bojevati, kar so tudi storili. Ruska vojska je sporočila, da je prevzela nadzor. Eden od vojakov bataljona Azov je na družbenih omrežjih objavil serijo fotografij uničene jeklarne, ko je zapustil kraj. "No, to je vse," je zapisal in dodal: "Hvala za zavetje, Azovstal je kraj moje smrti in mojega življenja." Predsednik Zelenski je medtem obtožil Rusijo, da je povsem uničila Donbas in ga spremenila v pekel. Ta regija na vzhodu Ukrajine je trenutno središče najintenzivnejših bojev med ukrajinskimi in ruskimi silami.

Poveljnik bataljona Azov Denis Prokopenko, ki je vodil enote, ujete v tovarni Azovstal, je danes povedal, da so zadnji ukrajinski borci iz Kijeva dobili ukaz, naj "prekinejo obrambo mesta", tega zadnjega zatočišča ukrajinskih sil v Mariupolu, ki je sicer pod popolnim nadzorom ruskih sil. "Visoko vojaško poveljstvo je dalo ukaz, da je treba rešiti življenja vojakov naše garnizije in nehati braniti mesto," je dejal v videu, objavljenem na Telegramu.

Po njegovih besedah "teče postopek" za prenos ubitih borcev iz tovarne, kar je sedaj prednostna naloga. "Vedno smo vztrajali pri treh najpomembnejših pogojih: civilisti, ranjenci in mrtvi."

Civilisti so že bili evakuirani iz podzemnih predorov jeklarne v okviru operacije pod vodstvom Združenih narodov, ranjeni borci pa so prav tako zapustili kompleks in prejeli pomoč. Sedaj so ostali le še "ubiti heroji". "Zdaj upam, da bodo lahko družine in vsa Ukrajina svoje borce  kmalu pokopale s častmi," je še dejal Prokopenko. Ukrajina upa, da bo lahko vojake iz Azovstala, ki so zdaj v ruskih rokah, zamenjala za ruske ujetnike.

Eden od vojakov bataljona Azov je na družbenih omrežjih objavil serijo fotografij uničene jeklarne, ko je zapustil kraj. "No, to je vse," je po odhodu iz tovarne zapisal Dmitro Kozacki, poroča britanski BBC. "Hvala za zavetje, Azovstal je kraj moje smrti in mojega življenja," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predaja zadnjih ukrajinskih branilcev 

Kmalu zatem je ruska vojska sporočila, da je jeklarna v Azovstalu "popolnoma osvobojena" ukrajinskih branilcev. 

"Od 16. maja se je predalo 2439 nacistov Azovskega bataljona in ukrajinskih vojakov v tovarni. Danes, 20. maja, se je predala zadnja skupina 531 borcev," je po poročanju BBC-ja dejal  tiskovni predstavnik Igor Konašenkov. Dodal je, da se je predal tudi njihov vodja, ki so ga iz jeklarne odpeljali v posebnem oklepnem vozilu. 

BBC opozarja, da teh trditev ni mogel neodvisno preveriti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vojaki, ki so bili tedne pod obleganjem ruskih sil v industrijskem kompleksu Azovstal, so sicer postali simbol odločnega odpora Ukrajine proti ruski invaziji. Po navedbah Moskve se je od ponedeljka, ko sta strani dosegli dogovor o evakuaciji ranjenih vojakov iz Azovstala, predalo 1908 ukrajinskih borcev, ujetih v tovarni. Podobno številko je po poročanju BBC objavilo tudi britansko obrambno ministrstvo.

Iz Azovstala je bilo rešenih tudi 177 civilistov, med njimi 85 žensk in 47 otrok, je danes sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ki ga povzema ruska tiskovna agencija Tass.

Zelenski: Rusija je Donbas spremenila v pekel 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v nagovoru dejal, da Rusija nad Ukrajinci izvaja genocid. Rusijo je obtožil, da je povsem uničila Donbas in ga spremenila v pekel. Ta regija na vzhodu Ukrajine je trenutno središče najintenzivnejših bojev med ukrajinskimi in ruskimi silami.

V svojem nočnem nagovoru iz Kijeva je Zelenski rusko vojsko tudi obtožil neprestanih napadov na regijo Odesa in na več mest v osrednji Ukrajini. "Vse to nima in ne more imeti nobene vojaške razlage," je dodal. Zelenski je ob tem izrazil prepričanje, da gre za nameren poskus Rusov, da bi ubili kar največ Ukrajincev ter uničili čim več hiš, infrastrukture in podjetij.

Zelenski
Zelenski FOTO: AP

Na Natovem vzhodnem krilu v visoki stopnji pripravljenosti 42.000 vojakov

Na Natovem vzhodnem krilu je trenutno osem bojnih skupin z 42.000 vojaki in 120 bojnimi letali v visoki stopnji pripravljenosti, je v četrtek na srečanju načelnikov generalštabov oboroženih sil članic Nata v Bruslju sporočil poveljnik ameriških sil v Evropi in vrhovni poveljnik Nata za Evropo Tod D. Wolters.

Na sedežu zavezništva so se poveljniki vojska 30 članic Nata pogovarjali predvsem o vojni v Ukrajini ter njenem vplivu na varnost v Evropi in drugod po svetu, so zapisali na spletni strani ameriškega obrambnega ministrstva.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino je Nato okrepil prisotnost v članicah iz vzhodne Evrope. Wolters je na novinarski konferenci ob koncu srečanja poudaril, da Natova letala v tem času opravljajo 50 odstotkov več zračnih patrulj, ob tem pa še pohvalil ukrajinsko vojsko pri obrambi pred močnejšo rusko vojsko.

Po njegovih besedah so ZDA od februarja Ukrajini dobavile vojaško pomoč v vrednosti štirih milijard ameriških dolarjev (okoli 3,7 milijarde evrov), ameriška vojska pa ima v Evropi trenutno 100.000 aktivnih čet.

Nizozemec na čelu vojaškega odbora Nata, Rob Bauer, je pred novinarji izjavil, da Ukrajina nikoli ne bo sprejela ruske okupacije, in dodal, da bo Nato podpiral Ukrajino, dokler bo treba.

Evropska komisija je Ukrajini danes izplačala še 600 milijonov evrov iz naslova 1,2 milijarde evrov vrednega programa nujne makrofinančne pomoči. Ta finančna podpora Ukrajini bo pomagala odpraviti njeno hudo vrzel v financiranju, povezano z izjemnimi humanitarnimi in obrambnimi potrebami, so sporočili iz Bruslja. 

Rusija napoveduje okrepitev vojaških sil na zahodu države

Ruski obrambni minister Šojgu je dejal, da se bo Rusija na napovedano širitev Nata odzvala z oblikovanjem novih vojaških oporišč na zahodu države. O poteku vojne v Ukrajini je Šojgu dejal, da so ruske sile skoraj v celoti zavzele regijo Lugansk.

Po ministrovih besedah bodo do konca leta v zahodnem vojaškem okraju oblikovali 12 vojaških enot in podenot. Kot razlog za krepitev sil v evropskem delu Rusije je Šojgu navedel naraščajoče napetosti v tem okraju ter ob tem omenil še verjetno vključitev Finske in Švedske v Nato.

Na sestanku, ki ga je prenašala televizija, je Šojgu govoril tudi o dogajanju v Ukrajini. Tam po njegovih besedah ruske sile napredujejo in imajo skoraj popoln nadzor nad regijo Lugansk. "Osvoboditev ljudske republike Lugansk se približuje zaključku," je dejal Šojgu. Boji v Ukrajini trenutno potekajo ravno v okolici mesta Severodoneck, ki je še edino območje pod nadzorom ukrajinske vojske v Luganski regiji.

Moskva je tri dni pred začetkom invazije formalno priznala separatistični republiki Doneck in Lugansk, ki od leta 2014 nista pod nadzorom Kijeva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni