Ukrajina

Rusi novačijo zapornike: šest mesecev na fronti v zameno za svobodo

Moskva, 15. 09. 2022 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinske sile so od začetka meseca osvobodile že več tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja, navajajo ukrajinske oblasti. Osvobodili so tudi mesto Izjum, kar bi lahko pomenilo pomembno strateško izgubo za rusko vojsko. Ker se Rusija na ukrajinskem ozemlju bori z omejenim številom vojakov, si prizadeva okrepiti številčno stanje na terenu. Tako naj bi v paravojaško skupino in 'zasebno' najemniško vojsko Wagner novačili nove pripadnike. Pojavili so se namreč posnetki domnevnega novačenja novih članov kar iz zaporov. "Prvi greh je dezerterstvo, drugi greh sta alkohol in droge, tretji pa sta plenjene in spolnostno občevanje," je slišati na posnetku.

V več kot dvominutnem posnetku se vidi večjo skupino moških, oblečenih v črno, ki so zbrani v krogu, na sredini pa stoji moški, ki jim naglas razlaga pravila in pogoje za vstop v paravojaško skupino. Nekateri trdijo, da naj bi bil govorec poslovnež Jevgenij Prigožin, katerega ime se je že večkrat povezovalo s skupino Wagner. Prigožinu nekateri zaradi sodelovanja pri organizaciji banketov, na katerih je Putin gostil tuje voditelje, pravijo "Putinov kuhar". Po navedbah ameriškega think tanka Foreign Policy Research Institute naj bi bil poslovnež resnični ustanovitelj in lastnik skupine Wagner. Prigožin je vse povezave zanikal, a posnetki domnevnega novačenja v zaporu bi te domneve lahko še okrepili. 

Posnetek se začne z besedami, da je ukrajinska vojna težka in se ne more primerjati z vojno v Afganistanu ali čečenskimi vojnami. Nato pa govorec našteje glavne ti grehe. "Prvi greh je dezerterstvo. Drugi greh sta alkohol in droge na območju bojev. Tretji greh sta plenjene in spolnostno občevanje z lokalnim prebivalstvom, tako z ženskami kot z moškimi." Po šestmesečnem služenju na fronti jim obljubljajo tudi svobodo.

Razložijo jim, da morajo imeti pri sebi dve granati, za primer, da jih sovražnik ujame. Medse sprejmejo moške, ki so stari vsaj 22 let, kdor je mlajši, potrebuje dovoljenje svojcev, da članstvu ne nasprotujejo. "Najvišja starost pa je okoli 50 let, lahko tudi več, saj ob razgovoru opravimo test, da vidimo, kako močni ste. Dobra fizična pripravljenost je ključnega pomena. Preverimo, kako močni ste in nato se odločimo, ali vas bomo sprejeli."

Govorec obsojencem glasno razlaga, da so prvi obsojenci služil z njim, in sicer pri napadu na vuhledarsko elektrarno v Ukrajini. "Šlo je za 40 obsojencev iz Sankt Peterburga, odšli so v jarke, kjer so tri zabodli z nožem, še sedem so jih ranili. En od umrlih je bil star 52 let in je služil 30-letno kazen, a umrl je kot heroj."

Opozorijo jih tudi, da bodo posebej pozorni na tiste, ki so v zaporu zaradi povezav z drogo. "Presodili bomo, ali je šlo za odvisnost od drog," je slišati med drugim. "Če bomo imeli pomisleke, si pridržimo pravico, da vas pošljemo na detektor laži, ki bo pokazal, kako stabilna oseba ste. Pozorni bomo tudi na tiste, ki služite kazen zaradi spolnih prekrškov, vendar razumemo, da vsak dela napake."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sicer pa je od začetka ruske invazije zapornike v posebne samostojne vojaške enote rekrutirala tudi Ukrajina. 

Omemba skupine Wagner datira v leto 2014, ko so se skrivnostni pripadniki paraenot v času upora proti majdanski revoluciji v Kijevu pojavili v Luganski oblasti na vzhodu Ukrajine. Ime izvira iz  klicnega znaka Dmitrija Utkina - "Wagner". Utkin, sicer znani neonacist, naj bi bil eden od ustanoviteljev skupine. 

Konec lanskega leta naj bi imela skupina 4184 članov, njihova povprečna starost naj bi bila 40 let, njeni člani pa so iz 15 držav, je poročal New Lines Magazine. Število pa bi se lahko sedaj povečalo tudi na račun zapornikov, ki bi se pridružili skrivnostni skupini. 

Stroga pravila

Novi rekruti, ki se pridružijo paravojaški skupini, ne smejo več uporabljati telefonov, družbenih omrežij in interneta na splošno. Vse objave v zvezi z usposabljanjem so prepovedane. Prav tako ne smejo razkrivati, kje so, osebne dokumente pa predajo poveljstvu skupine.

Sprejmejo samo tiste kandidate, ki podpišejo desetletno pogodbo o zaupanju. Novačili naj bi tudi ruske vojake, ki si ne morejo privoščiti odplačevanja dolgov, Wagner pa jim nudi večje zaslužke kot uradna vojska. Ukrajinska SBU trdi, da usposabljanje kandidatov vodijo oficirji ruske vojske. Plača v času usposabljanja znaša okrog 1000 evrov mesečno, aktivni člani pa prejmejo do 2300 evrov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3