Ukrajina

Začetek nove ofenzive: ruske tanke onesposobilo minsko polje Ukrajincev

Vuhledar, 09. 02. 2023 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začela se je pričakovana spomladanska ofenziva. Da bi v regiji Donbas povečale svoj nadzor, ruske sile napadajo severno in južno od mesta Doneck. Vendar pa vse ne poteka tako gladko, kot bi si Rusi želeli. V bližini mesta Vuhledar so namreč naleteli na gosto minsko polje, napad pa se je tako končal z velikimi izgubami in umikom agresorjev. Preživeli so za seboj pustili okoli 30 razbitih tankov in vozil BMP.

Na severu, v okolici mesta Bakhmut, ruske sile kljub izgubam počasi napredujejo. Kot je dejal ukrajinski poveljnik, ki ga navaja Al Jazeera, bi lahko njegovi branilci zdržali "še en ali dva meseca". Tudi direktor ruskih študij pri Centru za pomorske analize Michael Kofman je dejal, da je situacija okoli Bakhmuta za ukrajinsko vojsko vse bolj negotova ter da ga ne bi presenetilo, če bi se na koncu umaknila iz mesta.

Najhujši spopadi medtem potekajo na južnem delu fronte, kjer naj bi ruske sile v Vuhledar poslale šest bataljonskih taktičnih skupin. A čete so tam naletele na zahteven odpor, Vuhledar pa se spreminja v rusko morišče, kar ima ogromne posledice za širšo ofenzivo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tridnevna bitka za Vuhledar je vrhunec dosegla 6. februarja, ko je ukrajinska vojska poročala, da je v enem dnevu ubila več kot 1000 ruskih vojakov ter uničila 14 tankov in 28 oklepnikov. Po besedah ukrajinskega rezervnega častnika je bilo približno 30 teh vozil poškodovanih ali uničenih prav na območju Vuhledarja, čeprav Al Jazeera ni mogla neodvisno preveriti navedb.

V okolici mesta je bila sicer nameščena 72. mehanizirana brigada ukrajinske vojske, ki je vzdolž glavnih poti, ki vodijo iz Pavlivke, postavila minska polja. Fronto so ob tem nadzorovali z droni, v boje pa so vključili tudi topništvo.

Ker so se ruske sile zavedale močne ukrajinske obrambe, so izvedle osnovne varnostne ukrepe. Z izpuhi tankov in gorivom so ustvarile dimno zaveso, vsaj eno od vozil pa je imelo s seboj minski plug. A ukrajinska vojska je nevtralizirala tudi te ukrepe. Rusi so zapeljali naravnost v gosto minsko polje, piše Forbs. Napad agresorjev se je tako končal z velikimi izgubami in umikom. Preživeli so za seboj pustili okoli 30 razbitih tankov in vozili BMP.

Medij ob tem domneva, da bi bile lahko vse večje izgube na ruski strani posledica neizurjenih čet, ki nadomeščajo poškodovane ali uničene vojaške enote. Za urjenje novih rekrutiranih vojakov si namreč ne vzamejo veliko časa, prav tako tudi ne sredstev. Ob tem pa naj bi tudi uničeno opremo nadomeščali s cenejšo.

Medvedjev napoveduje povečanje proizvodnje tankov

Nekdanji ruski predsednik in namestnik predsednika Varnostnega sveta Ruske federacije Dmitrij Medvedjev je po poročanju CNN dejal, da bo Rusija povečala proizvodnjo glavnih bojnih tankov kot odgovor na dobavo naprednih oklepnih vozil Ukrajini. "Naš sovražnik je včeraj v tujini prosjačil za letala, rakete in tanke. Kaj naj storimo v odgovor? Jasno je, da je v tem primeru naravno, da povečamo proizvodnjo različnih vrst orožja in vojaške opreme, vključno s sodobnimi tanki," je dejal.

"Govorimo o proizvodnji in posodobitvi na tisoče tankov," je dodal. "Ta naloga je postavljena, izhaja iz državnega obrambnega reda, izhaja iz odločitev, ki jih sprejema predsednik države."

Nekateri strokovnjaki so sicer zmožnost Rusije, da obnovi vse manjše zaloge nekaterih vrst vojaške opreme, postavili pod vprašaj. Ob tem so navedli vpliv zahodnih sankcij na zmožnost moskovske orožarske industrije, da nabavi določene komponente.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou