Ukrajina

Zaposleni v Černobilu Rusom kradli gorivo in se trudili, da jih ne bi užalili: 'Bal sem se tragedije'

Kijev, 09. 04. 2022 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanjo jedrsko elektrarno v Černobilu na severu Ukrajine so ruske sile zavzele prvi dan invazije. Zdaj je spet pod nadzorom Ukrajine. BBC-jeva Yogita Limaye je bila med prvimi novinarji, ki so si ogledali območje, potem ko so ga Rusi zapustili, pogovarjala se je tudi z zaposlenimi.

Jedrska elektrarna v Černobilu
Jedrska elektrarna v Černobilu FOTO: AP

24. februarja popoldne so ruske sile obkolile Černobil s tanki in oklepnimi vozili, približno 170 Ukrajincev, ki so varovali elektrarno, pa so ruski vojaki odpeljali v klet in jih tam zadržali v ujetništvu. Inženirjem, nadzornikom in drugemu tehničnemu osebju je bilo omogočeno nadaljevanje dela, v naslednjih dveh dneh so tja pripeljali ekipe ruske agencije za atomsko energijo Rosatom.

Černobilsko osebje je želelo obdržati nadzor nad vzdrževanjem elektrarne. Kot je znano, seveda ne gre za delujočo nuklearko, ampak radioaktivni odpadki so še vedno shranjeni na mestu najhujše jedrske nesreče na svetu. Od nesreče leta 1986 so bile za čiščenje in zajezitev nadaljnje kontaminacije porabljene milijarde evrov, in če razmere na lokaciji niso ustrezno nadzorovane, obstaja velika nevarnost izpusta jedrskega materiala.

"Želeli so vedeti, kako se upravlja objekt. Želeli so informacije o vseh postopkih, dokumentih in operacijah. Prestrašil sem se, ker so bila zasliševanja nenehna, včasih pa tudi nasilna," je novinarki povedal Oleksandr Lobada, nadzornik za sevalno varnost na postaji.

V zgornjem nadstropju glavne stavbe elektrarne so ključni prostori in nekatere pisarne so bile zaklenjene. Ko Rusi niso našli ključev, so vdrli – tudi tako, da so izrezali del vrat, v katerega je bila vgrajena ključavnica.

"Z njimi smo se morali nenehno pogajati in truditi smo se morali, da jih ne bi užalili, tako da so našemu osebju dovolili upravljanje objekta," je povedal inženir Valerij Semonov.

Ko je bila na postaji za tri dni prekinjena oskrba z električno energijo, je Valerij povedal, da se je trudil najti gorivo, da bi generator vendarle deloval. Na koncu je nekaj goriva ukradel kar Rusom. 

"Lahko bi se zgodila katastrofa," je pojasnil Oleksandr. "Radioaktivni material bi se lahko sprostil. Posledice tega pa si lahko predstavljate. Nisem se bal za svoje življenje. Bal sem se, kaj se bo zgodilo, če ne bom tam in ne bom spremljal elektrarne. Bal sem se tragedije za človeštvo."

Območje za obratom, imenovano Rdeči gozd, je eno najbolj radioaktivnih krajev na zemlji. Posnetki, zajeti z dronom, ki jih je objavila ukrajinska vojska, kažejo, da so ruski vojaki tam kopali jarke. Analitiki menijo, da je to dokaz, kako malo so vojaki vedeli o jedrski varnosti. Energoatom, ukrajinska državna agencija za jedrsko energijo, je sporočila, da so bili ruski vojaki izpostavljeni "znatnim odmerkom" sevanja.

Tik pred sarkofagom, ki ščiti poškodovan jedrski reaktor, so ruski vojaki naložili vreče s peskom, za katerimi bi se lahko skrili, če bi bili napadeni. Valerij se temu smeje in pravi, da ne bi ukrajinska vojska niti v sanjah streljala na jedrski reaktor.

Zaposleni v elektrarni pravijo, da so ruski vojaki ob odhodu izropali, kar so lahko, s seboj pa so vzeli tudi ujetnike. "Zelo hudo je, da so vzeli 169 naših vojakov," je dejal Valerij. Ni potrjeno, kje so moški pridržani, vendar černobilsko osebje verjame, da so v Rusiji.

V Ukrajini sicer še naprej vlada zaskrbljenost zaradi varnosti černobilske elektrarne. Kot pravijo, ni nobenega jamstva, da se Rusi tja ne bodo vrnili, posledice pa bi lahko bile katastrofalne. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou