Ukrajina

'Pomembno je, da IAEA ostane v Zaporožju'

Kijev, 01. 09. 2022 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.P., STA, U.B.
Komentarji
0

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da so ukrajinske sile poskušale ponovno prevzeti nadzor nad jedrsko elektrarno Zaporožje. Zaradi obstreljevanja so medtem v elektrarni zaustavili enega od blokov. Obe strani se medsebojno obtožujeta, da Zaporožje obstreljujeta ravno v času obiska inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo, ki bodo tam ostali do ponedeljka. Kijev prebivalcem regij, kjer potekajo boji, svetuje evakuacijo pred začetkom zime.

Kijev je ruske sile obtožil, da so pred obiskom inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) napadle mesto Energodar, kjer se nahaja jedrska elektrarna Zaporožje. Ukrajinski župan mesta Enerhodar Dmitrij Orlov je povedal, da se je mesto zjutraj soočilo z močnim obstreljevanjem ter da so po zraku krožili ruski helikopterji.

Rusko obrambno ministrstvo pa medtem trdi, da so ukrajinske sile zjutraj poskušale ponovno prevzeti nadzor nad jedrsko elektrarno. Dejali so namreč, da naj bi do 60 ukrajinskih vojakov ob 6. uri po lokalnem času s čolni prečkalo reko Dnjeper, ki deli ozemlje obeh strani, poroča Sky News, ki pa trditev sicer ni mogel neodvisno preveriti. Kasneje so dodali, da "diverzantsko skupino" napadajo tudi s helikopterji. Dva čolna naj bi potopili. Podobno kot Ukrajina, je tudi Rusija nasprotno stran obtožila poskusa provokacije, s katero naj bi prekinila načrtovani obisk inšpektorjev IAEA.

Zunanji minister Sergej Lavrov sicer vztraja, da Rusija dela vse, kar lahko, da bi zagotovila varnost jedrske elektrarne: "Delamo vse, da zagotovimo, da je ta postaja varna, da varno deluje. In da tamkajšnja misija izpelje vse svoje načrte."

Strokovnjaki IAEA naposled le prispeli do elektrarne in začeli z delom

Vodja IAEA Rafael Grossi je obljubil, da bo skupina inšpektorjev kljub spopadom s svojim obiskom nadaljevala. "Zavedamo se trenutne situacije. Prišlo je do vojaških aktivnosti, vključno z današnjim jutrom, pred nekaj minutami ... vendar se ne bomo ustavili," je dejal novinarjem malo preden je ekipa odšla na pot proti ozemlju, na katerem poveljujejo ruske sile.

A lokalni župan je nato dejal, da misija zaradi ruskega obstreljevanja jedrske elektrarne ni uspela doseči v predvidenem času. "Skupina ZN ni zmogla nadaljevati premika zaradi varnostnih razlogov," je dejal in poudaril, da si Ukrajina prizadeva za organizacijo varnega dostopa mednarodne misije do elektrarne in da zahtevajo, da Ruska federacija preneha s provokacijami. 

A 14-članska ekipa strokovnjakov IAEA je popoldan le prispela v jedrsko elektrarno Zaporožje na jugu Ukrajine, je na Telegramu sporočil ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom. V elektrarni naj bi ostala do ponedeljka. Grossi ni navedel, koliko ljudi bo dejansko ostalo v objektu. Hkrati je poudaril, da si bo IAEA prizadevala vzpostaviti stalno prisotnost v nuklearki. Tam bo med drugim ocenila fizično škodo, ugotovila funkcionalnost njenih varnostnih in zaščitnih sistemov, ocenila stanje osebja in izvedla nujne nadzorne dejavnosti. 

Ekipa v poznem popoldnevu že pričela s preučevanjem stanja v nuklearki. "Danes smo dosegli nekaj zelo pomembnega in pomembno je, da IAEA ostaja tukaj. Naj svet ve, da IAEA ostaja v Zaporožju," je Grossi po inšpekcijskem pregledu dejal v videoposnetku, ki ga je objavila ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

"Med pregledom smo v le nekaj urah uspeli zbrati veliko informacij. Ključne stvari, ki sem jih moral videti, sem videl, pojasnila pa so bila zelo jasna," je dejal Grossi in hkrati opozoril na predano delo osebja in vodstva elektrarne, ki kljub zelo težkim okoliščinam profesionalno opravljajo svoje delo.

Ukrajinska državna energetska družba Energoatom je medtem popoldan sporočila, da je bil zaradi obstreljevanja začasno ustavljen peti blok pet v jedrski elektrarni, ki je eden od dveh delujočih reaktorjev v objektu. To je potrdil tudi Orlov, ki je ob tem dejal, da so "zaščito v sili" aktivirali malo pred 5. uro zjutraj po lokalnem času. Po njegovih besedah je bil poškodovan napajani vod. 

"To je že drugič v zadnjih 10 dneh, da so kriminalna dejanja izgrednikov privedla do zaustavitve enote in zaprtja elektrarne," je zapisal na Telegramu ter dodal, da ukrajinski uslužbenci delajo vse, kar je v njegovi moči, da odpravi škodo na infrastrukturi.

Kijev prebivalcem regij, kjer potekajo boji, svetuje evakuacijo pred začetkom zime

Ukrajinska vlada prebivalcem, ki živijo na vzhodu in jugu države, kjer potekajo boji, svetuje, naj od tam odidejo pred začetkom zime. "Pozivam k evakuaciji iz Donecka, Hersona, Zaporožja in dela Harkovske regije pred začetkom hladnega vremena," je v sredo za ukrajinsko televizijo povedala podpredsednica vlade Irina Vereščuk. "Tisti, ki lahko, naj odidejo postopoma in načrtno," je dodala.

Prebivalcem je prav tako svetovala, naj se na območja, kjer živijo, ne vračajo pred prihodnjo pomladjo, četudi bodo problem oskrbe z ogrevanjem tam rešili. Po njenih besedah je ukrajinska vlada zaenkrat odredila prisilno evakuacijo le v regiji Doneck, medtem ko druga omenjena območja še preverjajo.

Ostanki uničene šole v Kramatorsku v Ukrajini.
Ostanki uničene šole v Kramatorsku v Ukrajini. FOTO: AP

Ukrajinsko vodstvo zaradi ruske invazije pričakuje težko zimo. Oskrba s ogrevanjem, elektriko in vodo v nekaterih delih države zaradi poškodovane infrastrukture ne bo delovala ali pa bo delovala le v omejenem obsegu.

Medtem se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v sredo že drugič v nekaj dneh sestal z vodji ukrajinske vojske, policije in tajne službe. Kot je dejal v svojem rednem večernem nagovoru, mu je vojska poročala o dogajanju na fronti, a podrobnosti ni navedel. "Povedal bom le eno: v imenu naše obveščevalne službe se želim zahvaliti vsem ljudem, ki nas močno podpirajo na jugu države, zlasti na Krimu," je dejal in dodal, da je obveščevalna služba hvaležna za namige in da skuša te čim bolj izkoristiti.

V Ukrajini umrl britanski prostovoljni zdravnik

Kot poroča BBC, naj bi medtem 24. avgusta v Ukrajini ubili britanskega prostovoljnega zdravnika Craiga Mackintosha, ki je sicer iz Thetforda v Norfolku. Novico je sporočila njegova sestra 

Britanec je bil ubit med prostovoljstvom v Ukrajini, pravi sestra Lorna Mackintosh, ki je na spletni strani GoFundMe zbrala več kot 5000 funtov (5780 evrov), s katerimi želi bratovo truplo pripeljati nazaj v Združeno kraljestvo. "Brat se je pogumno javil, da se v Ukrajino odpravi kot zdravnik. "Tam je pomagal reševati življenja. Ta nesebični človek je obtičal v mrtvašnici v Ukrajini in ne moremo ga spravil domov," je zapisala. "Prosim, pomagajte nam pripeljati tega vojnega junaka domov," je zapisala ob tem.

Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da podpira družino. Kot je še dejala Mackintosheva, potrebujejo za vrnitev bratovega trupla v Združeno kraljestvo okoli 4000 funtov (4624 evrov).

Umrl pa naj bi tudi ruski poslovnež, ki je kritiziral vojno v Ukrajini. Predsednik upravnega odbora Lukoila, največjega ruskega zasebnega proizvajalca nafte, Ravil Maganov naj bi umrl, potem ko je padel skozi okno bolnišnice v Moskvi, poroča Sky News. 

Lukoil je eno redkih ruskih podjetij, ki odkrito kritizira invazijo na Ukrajino. Marca je odbor pozval k "čimprejšnji prekinitvi oboroženega spopada" in izrazil "sožalje do vseh žrtev". "Močno podpiramo trajno prekinitev ognja in reševanje problemov z resnimi pogajanji in diplomacijo," so zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja