Ukrajina

Žbogar v Varnostnem svetu znova potrdil pravico Ukrajine do samoobrambe

New York, 20. 05. 2024 22.51 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veleposlanik Samuel Žbogar je na zasedanju Varnostnega sveta ZN, namenjenem grožnjam mednarodnemu miru in varnosti, ponovno potrdil pravico Ukrajine do samoobrambe pred napadom iz tujine in napovedal nadaljevanje pomoči tej državi.

Zasedanje je zahtevala Rusija in znova kritizirala tujo vojaško pomoč Ukrajini, ruski predstavnik pa je, kot vedno, najbolj napadel ZDA in njene zahodne zaveznice. S položajem v Ukrajini sta Varnostni svet seznanili visoka predstavnica ZN za razorožitev Izumi Nakamitsu ter aktivistka Margaret Kimberley.

Veleposlanik Samuel Žbogar na zasedanju Varnostnega sveta
Veleposlanik Samuel Žbogar na zasedanju Varnostnega sveta FOTO: UN Photo Loey Felipe

Veleposlanik Samuel Žbogar je zagotovil, da se bo pomoč Ukrajini nadaljevala, dokler se ruska agresija ne preneha, in spomnil, da je na Harkov januarja padla raketa severno-korejske izdelave. Rusijo je s tem spomnil, da tudi sama prejema vojaško pomoč iz tujine, ki jo uporablja med svojo agresijo, in to od držav, ki so pod sankcijami Varnostnega sveta ZN.

"Skrajni čas je, da Varnostni svet izpolni svoj mandat in zagotovi vrnitev miru in varnosti v Ukrajino," je dejal.

Nakamitsujeva je povedala, da je od ruske invazije na Ukrajino minilo že 27 mesecev, kar pomeni 800 dni smrti, uničenja in izjemnega trpljenja Ukrajincev. Poudarila je, da morajo transferji orožja potekati znotraj mednarodnih pravnih okvirjev, kot so resolucije Varnostnega sveta ZN, in izrazila zaskrbljenost nad pošiljanjem protipehotnih min in kasetnih bomb v Ukrajino.

Aktivistka Kimberleyeva  je svoj čas izkoristila za kritike na račun pošiljanja ameriškega orožja v Ukrajino in dejala, da naj bi si 71 odstotkov Američanov želelo takojšnjega miru v Ukrajini. Zahtevala je tudi preiskavo napada na plinovod Severni tok.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je dejal, da so zahodni podporniki Ukrajine veseli, ker so ZDA potrdile pomoč režimu Zelenskega, obregnil pa se je na nedavni obisk državnega sekretarja ZDA Antonyja Blinkna v Ukrajini, kjer je ta plesal in se veselil.

Večina ostalih članic Varnostnega sveta je potrdila pravico Ukrajine do samoobrambe in kritizirala rusko agresijo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni