Ukrajina

ZDA: Severna Koreja z orožjem zalaga Wagnerjeve plačance

Washington, 23. 12. 2022 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
0

ZDA so Severno Korejo obtožile, da plačancem iz ruske skupine Wagner, ki pomagajo ruski vojski v Ukrajini, dobavlja orožje. Po ocenah ameriških obveščevalcev ima skupina v Ukrajini 50.000 borcev, med njimi 40.000 kaznjencev, ki so jih nabrali iz ruskih zaporov. "Dejstvo, da se predsednik Putin obrača na Severno Korejo po pomoč, je znak obupa in izolacije Rusije," je ocenil britanski zunanji minister James Cleverly. Tako Severna Koreja kot skupina Wagner sta sicer te informacije zanikali.

"Wagner po vsem svetu išče dobavitelje orožja za podporo svojih vojaških operacij v Ukrajini," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. "Lahko potrdimo, da je Severna Koreja izvedla dobavo orožja skupini Wagner, ki je plačala to opremo," je dejal. 

Ocenil je sicer, da to, kar so plačanci dobili iz Severne Koreje, ne bo spremenilo dinamike na bojiščih v Ukrajini. "Nas pa skrbi, da namerava Severna Koreja dostaviti še več vojaške opreme," je opozoril. V novembru naj bi skupini Wagner med drugim v zameno za plačilo dostavila pehotne rakete.

Po ocenah ameriških obveščevalcev ima skupina v Ukrajini 50.000 borcev, med njimi 40.000 kaznjencev, ki so jih nabrali iz ruskih zaporov. V zameno naj bi jim bilo rečeno, da bodo prejeli plačilo, po šestih mesecih na fronti pa jim bodo tudi zmanjšali kazen, poroča BBC.

Kirby je prav tako dejal, da lastnik organizacije Wagner oligarh, znan kot Putinov kuhar, Jevgenij Prigožin porablja 100 milijonov dolarjev mesečno za vojskovanje njegovih borcev v Ukrajini.

Lastnik organizacije Wagner Jevgenij Prigožin naj bi porabljal 100 milijonov dolarjev mesečno za vojskovanje njegovih borcev v Ukrajini.
Lastnik organizacije Wagner Jevgenij Prigožin naj bi porabljal 100 milijonov dolarjev mesečno za vojskovanje njegovih borcev v Ukrajini. FOTO: AP

Skupina, ki je neodvisna od ruske vojske, naj bi med drugim zdaj vodila krvavo obleganje ukrajinskega mesta Bahmut. "Wagner postaja rivalski center moči ruski vojski in drugim ruskim ministrstvom," je dejal.

Po mnenju ZDA Severna Koreja z dobavami orožja zasebni vojaški skupini, kakršna je Wagner, krši resolucije Združenih narodov, ki ji prepovedujejo izvoz orožja. Sankcij seveda ne bo, saj imata Kitajska in Rusija v Varnostnem svetu ZN pravico veta.

V Pjongjangu so sicer že večkrat zanikali, da bi imeli kakršne koli orožarske posle z Rusijo. Tudi tokrat sta tako Severna Koreja kot skupina Wagner te informacije zanikala, poroča BBC. Prigožin je trditve označil za trače in špekulacije, severnokorejsko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da so neutemeljene. "Naše stališče ostaja nespremenjeno in transakcije z orožjem med Severno Korejo in Rusijo nikoli ni bilo," je dejal tiskovni predstavnik Severne Koreje.

Britanci: To je znak obupa

Medtem pa je britanski zunanji minister James Cleverly sporočil, da se Velika Britanija strinja z oceno Washingtona. "Dejstvo, da se predsednik (Vladimir) Putin obrača na Severno Korejo po pomoč, je znak obupa in izolacije Rusije," je dejal.

Wagner je v zadnjem času dejaven tudi v Siriji in afriških državah in je bil že večkrat obtožen vojnih zločinov ter kršitev človekovih pravic. Njegov vpliv in prisotnost sta se drastično okrepila, ko je ruska invazija na Ukrajino zabeležila številne neuspehe. Marca 2022 naj bi v boj poslal nekaj več kot 1000 vojakov, britanski strokovnjaki pa ocenjujejo, da je ta številka zdaj narasla na več kot 20.000, kar je približno 10 odstotkov vseh ruskih sil na terenu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja