Ukrajina

Zelenskemu zavrnili nagovor na Evroviziji

Liverpool/Kijev, 12. 05. 2023 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nagovori ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so danes že nekaj čisto vsakdanjega. Predsednik države, ki jo je 24. februarja lani zajela vojna, vsak dan v videoposnetku nagovori svoj narod, večkrat pa je že spregovoril tudi na pomembnejših dogodkih po svetu. Julija lani je s pomočjo videopovezave nagovoril tudi prisotne v našem državnem zboru. Pa vendar ukrajinskemu predsedniku niso bila odprta kar vsa vrata. Marca so tako zavrnili njegov nagovor na podelitvi oskarjev, zdaj pa so se podobno odločili tudi organizatorji največjega evropskega pevskega tekmovanja Evrovizije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v soboto ne bo smel nagovoriti evrovizijskega občinstva. Kot so sporočili organizatorji tekmovanja za pesem Evrovizije, je nagovor ukrajinskega predsednika "v nasprotju s pravili dogodka".

Evropska radiodifuzna zveza (EBU), organizator dogodka Evrovizija, je namreč v četrtek sporočila, da je eden od temeljev tega tekmovanja nepolitična narava dogodka. "To načelo prepoveduje, da bi v okviru tekmovanja posredovali politične in podobne izjave," so zapisali in dodali, da je odločitev sprejelo vodstvo EBU in ne njeni člani.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

"Prošnji predsednika Zelenskega, da na Pesmi Evrovizije nagovori občinstvo, čeprav je bila ta podana s hvalevrednimi nameni, vodstvo Evropske radiodifuzne zveze žal ne more ugoditi, saj bi bilo to v nasprotju s pravili dogodka," so sporočili iz EBU.

'Prošnje za govor nismo poslali'

Kijev je sicer zanikal, da je ukrajinski predsednik na organizatorja pevskega tekmovanja naslovil omenjeno prošnjo. Za Politico je zadevo komentiral predstavnik Zelenskega Sergij Nikiforov, ki je dejal, da tovrstne prošnje ni bilo. "Predsednikov urad na organizatorje Evrovizije ni naslovil prošnje, da bi predsednik v finalu tekmovanja nagovoril prisotne," je dejal.

Oglasil pa se je tudi britanski premier. Iz urada Rishija Sunaka so namreč dejali, da so nad odločitvijo EBU razočarani. "Premier meni, da bi bilo primerno, da bi Zelenskemu omogočili spregovoriti o dogodkih. Vrednote, za katere se borijo v Ukrajini, so temeljne in ne politične," je dejal tiskovni predstavnik.

Nekdanji torijevski sekretar za kulturo Ed Vaizey pa je odločitev organizatorjev označil za patetično. "Edini razlog, da tekmovanje poteka tukaj, je konflikt v Ukrajini. Vljudno bi bilo, da bi Zelenskemu dovolili podati izjavo o stanju v Ukrajini ter spregovoriti o tem, zakaj tekmovanja ne more gostiti," je dejal po poročanju Timesa. Nekdanji poslanec Evropske ljudske stranke Gunnar Hökmark pa je dejal, da je opredelitev govora o vojni v državi za politični govor preprosto "nesramna".

Lanskoletno zmago Ukrajine na Evroviziji sicer številni označujejo za politično zmago. Na letošnjem finalnem odru pa bo državo predstavljalo 11 ukrajinskih umetnikov, vključno z lanskoletno zmagovalno skupino Kaluš.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja