Ukrajina

Zelenski nagovoril državni zbor: Hvala za vaše veliko in hrabro srce

Ljubljana, 08. 07. 2022 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, U.Z.
Komentarji
918

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v državnem zboru prek videopovezave nagovoril poslanke in poslance ter še nekatere druge vabljene visoke goste. Gre za izkaz prijateljstva državi in izraz podpore njenemu narodu, so ob tem sporočili iz državnega zbora. Tako Evropi kot tudi Sloveniji se je zahvalil za vso podporo in pomoč, ki so jo države v času vojne izkazale Ukrajini. Posebno zahvalo je namenil tudi manjšim državam. "Hvala za vaše veliko in hrabro srce," je dejal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nagovor Zelenskega 135. dan vojne
    04:23
    Iz 24UR: Nagovor Zelenskega 135. dan vojne
  • Iz SVETA: Ukrajinski predsednik nagovoril slovenske poslance
    03:32
    Iz SVETA: Ukrajinski predsednik nagovoril slovenske poslance

 

Najprej je zbrane nagovorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. "Težko je najti ustrezne besede, ki bi opisala vsa naša čustva ob spremljanju grozot v Ukrajini. Upali smo, da Evropa ne bi nikoli več izkusila grozot vojne," je dejala. Izpostavila je, da je Slovenija že v začetku stopila na stran Ukrajine, da je bil prejšnji predsednik vlade Janez Janša med prvimi voditelji, ki so v času vojne obiskali Ukrajino, s čimer je izkazal "neomajno podporo ukrajinskemu narodu". Zagotovila je, da trdno na strani Ukrajine stoji tudi trenutna vlada.

"Slovenija po svoji najboljših močeh Ukrajini pomaga humanitarno, finančno in drugače," je dejala. Izpostavila je tudi obisk doma, ki gosti ukrajinske otroke. Tja se je ob nedavnem obisku odpravila podpredsednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratiuk.

Ob tem pa je izpostavila tudi zadovoljstvo, da je prihodnost ukrajinskih državljank in državljanov znotraj Evropske unije. To pa, kot je poudarila, podpira tudi Slovenija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je slovenske poslance nagovoril z bližine frontne linije. Tako Evropi kot tudi Sloveniji se je zahvalil za izraženo podporo in pomoč, ki so jo že prejeli. "Hvala vsem državam, ki pomagate pri naši osvoboditvi. Tudi tistim državam, ki niso velike in močne, kot je Slovenija. Hvala za vaše veliko in hrabro srce," je dejal.

"Skupaj dokazujemo, da Rusija izgublja moč na mednarodnem področju," je poudaril. Naštel je tudi, na katere načine skuša Rusija oslabiti Ukrajino in Evropo: da sabotira izvoz plina in izvoz žit ter s tem načrtno viša ceno živil in surovin v Evropi. "A Ukrajina se je priključila skupnemu energetskemu omrežju in bo skušala obnoviti dobavo plina v Evropo," je dodal.

Prepričan je, da je to tudi način, kako oslabiti Evropo. "Tu pa je še ena grožnja, ki jo Evropi povzroča Rusija, in sicer še večji migrantski val. Rusija s svojim sabotiranjem izvoza žita povzroča svetovno lakoto, kar bo na pot pognalo nove ljudi," je dejal.

Dejal je, da je zdaj njihov cilj postati polna in enakopravna članica Evropske unije ter da so evropske vrednote tudi njihove vrednote. Ne ve sicer, kako dolga bo njihova pot, a zahvalil se je vsem, ki so podprli njihovo kandidaturo za članico EU, med katerimi je tudi Slovenija: "Vsekakor je Ukrajina evropski teritorij."

Nagovor sta ob poslancih v parlamentu spremljala tudi predsednik republike Borut Pahor in premier Robert Golob, ministri in člani državnega sveta ter drugi visoki gosti.

Kot je po koncu nagovora Zelenskega novinarjem dejal Pahor, se mu zdi pomembno, da svobodni svet skupaj z Ukrajino doseže "pravičen mir". Če bo dosežen mir pravičen, bo tudi trajen, je dejal in obenem opozoril, da je pot do tja zelo zahtevna.

Nagovor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je izkaz prijateljstva ukrajinski državi, so sporočili iz državnega zbora. Prav tako pa državni zbor s tem izraža tudi podporo ukrajinskemu narodu, so še sporočili. Pobudo za povabilo predsedniku Ukrajine, da nagovori državni zbor, pa sta podprla odbor za zunanjo politiko in odbor za zadeve Evropske unije.

Zelenski je po mnenju Goloba jasno poudaril odločenost ukrajinskega naroda, da se bo boril za svojo svobodo in ozemeljsko celovitost, na drugi strani pa je izrazil zahvalo Sloveniji za vso njeno dosedanjo podporo. Ob tem je poudaril, da Slovenija niti za trenutek ni omahovala pri jasnem stališču glede obsodbe ruske agresije ali pri podpori Ukrajini.

V Kijev bo še ta mesec odpotovala zunanja ministrica Tanja Fajon. V ukrajinski prestolnici se bo s tamkajšnjim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo pogovarjala tudi o slovenski pomoči Ukrajini, zlasti materialni in humanitarni. Glede poziva Zelenskega k povojni obnovi Ukrajine pa je ministrica dejala, da se že pogovarjajo o tem, kako bi lahko Slovenija sodelovala v okviru svojih projektov, denimo na področju razminiranja, pomoči pri prevozu ranjencev ali rehabilitaciji v URI Soča.

Današnji nagovor ukrajinskega predsednika so pozdravili tudi v vrstah opozicije. Poslanec SDS Anže Logar je izrazil veselje, da je Zelenski po mesecu dni prošenj spregovoril tudi slovenskemu parlamentu in predal pomembno sporočilo. Na eni strani se je zahvalil Sloveniji za podporo, hkrati pa opozoril, da dlje ko traja vojna v Ukrajini, z več težavami se bomo soočili, je ocenil bivši zunanji minister.

Predsednik NSi in nekdanji obrambni minister Matej Tonin pa je ocenil, da je bil današnji dogodek pomemben tudi z vidika slovenske notranje politike, ker je pokazal relativno enotnost v podpori Ukrajini. Dolžnost Slovenije je, da nudi podporo Ukrajini tako z materialno, vojaško kot tudi humanitarno pomočjo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (918)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korintos11
08. 07. 2022 11.56
+0
Zakaj EU Zelenskemu ne pove da so vsi fkup preslabi proti Rusom in da se naj gre pogajat z njim? Jesen se bliža, sankcije Rusom prinašajo več dobička kot nam, nam samo hladno zimo in zaprtje tovarn, lakoto.
AufbiksMB
08. 07. 2022 11.56
+0
Rusi ne priznavajo narodnosti in drzavnosti Ukrajincev - jih zelijo uniciti. Ampak rusofili in rusi se kar naprej lazejo, da so ukrajinci in na zahodu naciji. Le kdo je govoril v preteklosti, da je treba Jude unicit? Ali kdo je govoril, ne tako dolgo, da v bosni Bosanci nimajo pravice do obstoja? Kdo je nacist? Kdo je pravil, da se mora v Sloveniji govoriti srbsko? Kdo govori v Belorusiji in Ukrajini, da se te dva jezika ne bi smela uporabljati na drzavni ravni? Kdo grozi Kazakstanu? In ruski jezik je kot manjsinjski jezik zapisan v ukrajinski ustavi, cetudi si to ne zasluzi. Rusi hocejo, da je ruski jezik edini drzavni jezik. Tako ko je to v Belorusiji, kjer beloruscina izumira - to je nacrtnovan genocid. Ta trenutek rusi koljejo najbolj ruskogovoreco prebivalstvo v Ukrajini. Toliko o zasciti Rusov....da ne omenjamo Cecenije, kjer so Grozny zravnali...cetudi so v Groznem vecinoma ruskogovoreci ziveli...posiljevanje, kraja in umori so del ruske mentalitete. Vsak 18 letni cecen je bil ugrabljen in po nekaj letih mucenja in ideoloskega ucenja izpuschen iz taborisca...zato so tudi danes tako pro-ruski Ceceni, ker so vse na silo ideolosko preucili, da so postali ruski nacionalisti....cetudi je ruska nacionalisticna idelogija del solske izobrazbe v Rusiji. Vojska in vojna se prav tako vsak dan promovira v ruskih medijah in solah. To je divjo ljudstvo in je potrebno ociscenje, kot je bilo v Nemciji, kjer se bila druzba tudi zelo militarizirana in nacionalisticna.
Korintos11
08. 07. 2022 11.57
+0
Ko Rus sliši besedo nacist ponori. Si videl one stetovirane Azovce, to so Slovani?
Bolfenk2
08. 07. 2022 11.56
+1
Slovenskemu narodu se Zelenko nimaš kaj zahvaljevati, ker slovenski narod te ne podpira. Podporo imaš samo v naših hlapčevskih proameriških politikih tako levih kot desnih. Slovenski narod samo trpi v najhujši krizi povzročeni s sankcijami in tvojo vojno. Samo norec 8 let pred brlogom draži ruskega medveda, ko medo šavsne pa se še pretepaš z njim, da te ja raztrga na koščke. Stotisoči Ukraincev so mrtvi, država v ruševinah, cela EU pa v najhujši krizi od ustanovitve samo zaradi tebe Zelenko. Dosti te imamo tebe in tvoje vojne.
zelo star kavkaški ov?ar
08. 07. 2022 11.55
+0
Bruh res, amerski placanec!
Rodion Raskolnikov
08. 07. 2022 11.54
-1
Čestitam ruskemu narodu za uspešno uresničeno samoodločbo, čerudi je svoboda izbojevana in plačana s krvjo. Svoboda Donbasu, zahvala Rusiji!
Jogi
08. 07. 2022 11.54
-1
Tukaj še vedno vlada SDS mafija! Golobnjak je posran!
TitCankar
08. 07. 2022 11.54
+2
Slava RUSIJI! Z, Z Z.
Marcus Aureliuss
08. 07. 2022 11.53
+0
Kar bi mu jaz doniral bi bila nova frišna majica z veliko črko Z. Tip je kriv za posebno akcijo, ki jo Rusija izvaja v Ukrajini. Če bi se znal iti svojega posla, do tega ne bi prišlo.
fljfo
08. 07. 2022 11.52
+2
Osebno me ta vzpon desničarskih konzervativcev tipa Putin ali Orban v vzhodni Evropi kar skrbi...
ManOwaR
08. 07. 2022 11.57
+2
Ja, če se jih ne zatre v kali kot smo jajota je to kar problem. Ko enkrat spreobrneš vse medije da trobijo samo tvojo propagando in zatreš vse proteste je konec...
TheBigKahuna
08. 07. 2022 11.51
+4
Mislim da je vse skupaj že zdavnaj zgubilo pomen. Ukrajinska elita je zavestno prodala narod hudiču. Ta vojna je bila sprovocirana zavestno. Rusija se ni kar tako odločila da napade, ker pač jim ni do miru v regiji. Največjo korist so v tem videle ZDA in predvsem Ukrajina sama. Zbrisana bo beda, revščina, vez z vzhodnim, sovjetskim, vsem ne modernim. Za obnovo povojne Ukrajine jim zahod obljublja 700 miljard!!! Ja hudo a ne? Najmodernejša evropska država! Zastonj orožje pete generacije, poseben status, polni računi in žepi oligarhov, žensk in otrok ko dreka... končno bojo gnjusci, ki si ne najdejo žene lahko privoščili vzburjenje. Bogati so šli iz Ukrajine že precej preden je padla prva bomba. Parodija...pred mesecem in pol sem se po treh letih vrnil v Slovenijo. V tujini berem o revežih ki bežijo pred vojno...na lastne oči pa vidim same hude avte, babe uštelane u nulo, najete vile, mladi, sami mladi možje itd. Tako da vsak naj si misli svoje ampak s politiko je nekaj hudo narobe...predvsem z evropsko!
Biker 333
08. 07. 2022 11.53
+1
AufbiksMB
08. 07. 2022 11.54
-1
Zakaj lazes in siris ruske lazi? Rus je napadel 2014 Ukrajino ker hocejo ukrajinsko ozemlje in uniciti ukrajinski narod. Tako kot v Belorusiji nacrtno unicujejo beloruski jezik in kulturo. Saj se uradno uporablja samo Ruscina in Lukashenka pravi, da Beloruscina ni kulturni jezik, da bi se ga uporabljajo na drzavni ravni. Rusi so genocidna drzava in ideologija.
Rookoko
08. 07. 2022 11.57
+1
TitCankar
08. 07. 2022 11.51
+4
Sram bodi slovenske politične hlapce ki zavestno slabijo kupno moč svojih državljanov zaradi sankcij in slepo skedijo propagandi Zelenskega in podpore Ukrajini in temu vojnemu huskaču!
AufbiksMB
08. 07. 2022 11.52
-4
Ti si en sam hlapec. Najdi si sluzbo in nehaj pisati neumnosti po spletu - z amerisko tehnologijo.
Darko32
08. 07. 2022 11.54
-2
TitCankar Tebe je lahko sram, da se skrivaš za imenom CANKAR, ki je spoštovan med Slovenci.
NopeNoNever
08. 07. 2022 11.54
+2
Aufbiks, ti spoh znaš napisat en stavek brez žalitve?
AufbiksMB
08. 07. 2022 11.50
+1
Rusi ne priznavajo narodnosti in drzavnosti Ukrajincev - jih zelijo uniciti. Ampak rusofili in rusi se kar naprej lazejo, da so ukrajinci in na zahodu naciji. Le kdo je govoril v preteklosti, da je treba Jude unicit? Ali kdo je govoril, ne tako dolgo, da v bosni Bosanci nimajo pravice do obstoja? Kdo je nacist? Kdo je pravil, da se mora v Sloveniji govoriti srbsko? Kdo govori v Belorusiji in Ukrajini, da se te dva jezika ne bi smela uporabljati na drzavni ravni? Kdo grozi Kazakstanu? In ruski jezik je kot manjsinjski jezik zapisan v ukrajinski ustavi, cetudi si to ne zasluzi. Rusi hocejo, da je ruski jezik edini drzavni jezik. Tako ko je to v Belorusiji, kjer beloruscina izumira - to je nacrtnovan genocid. Ta trenutek rusi koljejo najbolj ruskogovoreco prebivalstvo v Ukrajini. Toliko o zasciti Rusov....da ne omenjamo Cecenije, kjer so Grozny zravnali...cetudi so v Groznem vecinoma ruskogovoreci ziveli...posiljevanje, kraja in umori so del ruske mentalitete. Vsak 18 letni cecen je bil ugrabljen in po nekaj letih mucenja in ideoloskega ucenja izpuschen iz taborisca...zato so tudi danes tako pro-ruski Ceceni, ker so vse na silo ideolosko preucili, da so postali ruski nacionalisti....cetudi je ruska nacionalisticna idelogija del solske izobrazbe v Rusiji. Vojska in vojna se prav tako vsak dan promovira v ruskih medijah in solah. To je divjo ljudstvo in je potrebno ociscenje, kot je bilo v Nemciji, kjer se bila druzba tudi zelo militarizirana in nacionalisticna.
rekapaka
08. 07. 2022 11.52
+0
Aufbiks gre v gostilno kot sesalec, iz nje kot plazilec, nato pa se usede za svoj PC in začne pisati svoje HIK-ovske resnice!
AlesX1X
08. 07. 2022 11.54
+1
Mozeg in pranje možganov.-.Tudi take rabimo drugače bi bilo dolgčas. SS je to isto počel svoj čas dokler niso dobili po buc..
AufbiksMB
08. 07. 2022 11.56
+0
Ruskota...to opisujeta sama sebe? In kaksne sole imata? Kaksne sluzbe? Kaj sta vidva doprinesla druzbi? Placujeta davke?
3xutišani
08. 07. 2022 11.50
+3
Hahahaha 400.000 mentalnih hlapcev je izvolilo hlapčevsko vlado.....JASNO??? RESNI.CA!!!
za resnico
08. 07. 2022 11.50
+1
v bistvu poslanci zopet pocnejo na svojo roko in ne to za kar jih narod vsaj velika vecina izvolil trenutno vse kar pocnejo delajo za tujce za nas ,ki jih financirajo pa visje cene trenutno nobene razlike med strankami nobena ne dela za nas in pika in to naj bi bila demokracija
AufbiksMB
08. 07. 2022 11.51
-2
Rdece zvezde ze dolgo ni v Sloveniji...tebe ni ze dolgo noben izvolil. Mogoce je cas da oddides v Rusijo.
AlesX1X
08. 07. 2022 11.54
+0
Jaz jo imam še..Še huje imam tudi lep nož za spomin ..Iz eu je pa ugibaj.
Darko32
08. 07. 2022 11.56
za resnico A ti svojo propagando širiš in širiš neko svojo resnico.
NopeNoNever
08. 07. 2022 11.57
guruguru
08. 07. 2022 11.49
+2
Jaz kot poslanec bi zapustil dvorano, pa naj me Urška špeca in teži do konca mandata...
gozdar1
08. 07. 2022 11.51
+0
Ti nikoli ne boš poslanec, ker tudi za to vseeno obstajajo neki kriteriji.
Darko32
08. 07. 2022 11.57
guruguru Z takšnim obnašanjem in izjavami nikoli neboš poslanec. Namreč z tem si pokazal stopnjo kulture in sočasne primitivnosti.
JApajaDAja
08. 07. 2022 11.47
+5
koliko kanonfutra bo umrlo-na obeh straneh, v boju za druge,tuje in interese posameznikov obeh vojskujočih držav?koliko mio bo plačalo davek-nič dolžnih-nič krivih?
Korintos11
08. 07. 2022 11.51
+0
Rusi bodo del Ukrajine zavzeli in je nikoli več ne bodo dali nazaj, tam bo Rusija. Kaj je pa Zelenski dosegel?
Omsk
08. 07. 2022 11.47
+1
ta baba nima vseh pik v glavi.
Sig3
08. 07. 2022 11.46
+7
Ko bo Ukrajina kapitulirala se bo Rusija zahvalila za donirano orozje in vojasko opremo.
gozdar1
08. 07. 2022 11.51
+1
Korintos11
08. 07. 2022 11.52
-1
Francozom se za oni dve havbici je, katere je ukrajinska vojska prodala Rusom.
Sig3
08. 07. 2022 11.56
Gozdar1 pred kratkim so Rusi zasegli donirane nemske samohodne topove PZH 2000, ki so eni najdrazjih in najnaprednejsih na svetu.
Frane Šajn
08. 07. 2022 11.46
+10
KDOR NI ZAPUSTIL DVORANE KO SE JE OGLASIL TALE PLAČANEC UKRAJINSKEGA IN EVROPSKEGA PROPADA NI VREDEN NAŠE NAJMANJŠE PODPORE! "GOLOB KAJ TI JE KAM GREŠ????????"
Biker 333
08. 07. 2022 11.56
+2
Ne smejo ker jih po drugi kameri Uršula iz EUgleda...morajo bit pridni pa to....
Prihaja
08. 07. 2022 11.46
+8
Podpornike Ukrajine čaka samo en velik račun. Ko se gre za ruske surovine, energijo in žito je pač tako... Pojdite tja in jim vzemite. Če pa ne veste kako, potem pač predvidevajte da se bodo Rusi sami odločili kaj bodo s svojimi materialnimi dobrinami. Samo za v razmislek - če se Rusom greste sovražnika boste morda tako tudi obravnavani. Evo pa sem pokvaril presenečenje (butcem).