Ukrajina

Zelenski se je po obisku Otoka v Parizu srečal z Macronom in Scholzem

Kijev/London, 08. 02. 2023 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, K.K., M.P.
Komentarji
10

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v Londonu sestal z britanskim premierjem Rishijem Sunakom in obiskal britanski parlament. Ob tem je Zahodu znova namenil poziv po bojnih letalih: "Imamo svobodo, dajte nam krila, da jo zaščitimo." Sunak je kasneje dejal, da glede dobav orožja Kijevu ne izključuje ničesar. Po obisku Otoka pa je Zelenski poletel še v Pariz na srečanje s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Tudi na tem srečanju je Zahod pozval k čimprejšnjim dobavam težkega orožja in bojnih letal.

Po nepričakovanem obisku Otoka se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odpravil še v Pariz na srečanje s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Na letališču Orly, kamor je z britanskim vladnim letalom priletel nekaj pred 21.30, ga je sprejel francoski obrambni minister Sebastien Lecornu.

V izjavi pred delovno večerjo je Zelenski tako kot že v Londonu pozval k čimprejšnjim dobavam težkega orožja in bojnih letal. "Prej kot bo imela Ukrajina težko orožje dolgega dosega, prej kot bodo naši piloti imeli sodobna bojna letala, prej kot bo naša vojska opremljena z oklepnimi vozili, prej bo konec ruske agresije in prej se bomo lahko vrnili k miru v Evropi," je zatrdil ukrajinski voditelj.

Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron in Olaf Scholz
Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron in Olaf Scholz FOTO: AP

Macron in Scholz sta mu zagotovila, da bodo zahodni zavezniki Ukrajino podpirali, dokler bo treba in vse do njene končne zmage. "Stojimo ob strani Ukrajini. Trdno in odločni, da jo spremljamo do njene zmage in ponovne vzpostavitve njene suverenosti nad svojim ozemljem. Nadaljevali bomo naša prizadevanja na področju dobav obrambnih sredstev," je dejal francoski predsednik.

Tudi nemški kancler je Ukrajini zagotovil nadaljnjo podporo. "Stojimo ob strani Ukrajini, pomagali smo ji finančno, s humanitarno in vojaško pomočjo. In to bomo počeli, dokler bo treba," je dejal. "Ostajamo pri jasnem stališču: Rusija te vojne ne sme dobiti," je dodal.

Po neuradnih napovedih se bo Zelenski v četrtek udeležil tudi izrednega vrha voditeljev EU v Bruslju. Obenem pa naj bi potekalo tudi posebno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi Zelenski nagovoril poslance. Scholz je danes dejal, da bo v Bruselj v četrtek prišel z jasnim sporočilom: "Ukrajina je del evropske družine".

'Vemo, da bo Rusija izgubila. In vemo, da bo zmaga spremenila svet'

Dopoldan je Zelenski presenetil z nepričakovanim obiskom Velike Britanije. Z britanskim premierjem Rishijem Sunakom sta razpravljala o podpori Velike Britanije Ukrajini. Posebno pozornost pa sta namenila takojšnjemu povečanju vojaške pomoči Londona Kijevu, da bi tako preprečili morebitno spomladansko ofenzivo ruskih sil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Velika Britanija je bila med prvimi, ki so priskočili na pomoč Ukrajini. In danes sem v Londonu, da se osebno zahvalim britanskemu ljudstvu za podporo in predsedniku vlade Rishiju Sunaku za njegovo vodenje," je ob prihodu na Instagramu zapisal ukrajinski predsednik. Posebno zahvalo je kasneje namenil tudi nekdanjemu britanskemu premierju Borisu Johnsonu.

Po pogovoru pa se je Zelenski s Sunakom odpravil tudi v britanski parlament, v katerem je ponovil poziv Zahodu po bojnih letalih, ki bi jim pomagala v vojni, ki že skoraj leto dni vihra v Ukrajini. "Imamo svobodo, dajte nam krila, da jo zaščitimo," je dejal Zelenski, ko je predsedniku spodnjega doma parlamenta Lindsay Hoyle podaril čelado ukrajinskega bojnega pilota.

Na Downing Streetu so potrdili, da bo Velika Britanija po novem usposabljala tudi ukrajinske pilote bojnih letal in marince. V okviru sedanjega programa se je v zadnjih šestih mesecih namreč do bojne pripravljenosti pod njenim okriljem usposabljalo že 10.000 vojakov, letos pa naj bi se jih še 20.000. Prav tako so sporočili, da bodo v Kijev poslali več vojaške opreme, hkrati pa  je Sunak  obljubil tudi dolgoročne naložbe v ukrajinsko vojsko. Za zdaj pa Britanija še ni sporočila, da bi Ukrajini namenila tudi želena bojna letala.

Zelenski je sicer v parlamentu dejal tudi, da mora vsakdo, ki vlaga v teror, za to tudi odgovarjati. Rusijo je pozval, naj se sooči s posledicami svoje invazije na Ukrajino. "Mora obstajati pravica. Vsakdo, ki vlaga v teror, mora odgovarjati.Vsakdo, ki vlaga v nasilje, mora plačati odškodnino tistim, ki so zaradi terorja trpeli," je dejal.

Ukrajinski predsednik je britanskim poslancem še dejal, da ve, da bo svoboda zmagala."Vemo, da bo Rusija izgubila. In vemo, da bo zmaga spremenila svet. To bo sprememba, ki jo svet že dolgo potrebuje. Združeno kraljestvo koraka z nami proti po mojem mnenju najpomembnejši zmagi v našem življenju," je dejal in dodal:  "To bo zmaga nad samo idejo vojne. Ko bomo zmagali, bo vsak agresor, ne glede na to, velik ali majhen, vedel, kaj ga čaka, če bo napadel mednarodni red."

Sunak glede dobav orožja Kijevu ne izključuje ničesar

Britanski premierje na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom poudaril, da ne izključuje ničesar, ko gre za dobave orožja Kijevu. Voditelja sta tekom dneva obiskala tudi vojaško oporišče v Dorsetu na jugu Anglije, kjer se usposablja del teh ukrajinskih enot.

Sunak je na novinarsko vprašanje o časovnici dobav obljubljenih britanskih bojnih tankov challenger 2 na ukrajinska bojišča dejal, da bodo ti tam v roku nekaj tednov.

Na obisk se je odzvalo rusko veleposlaništvo v Londonu, od koder so sporočili, da bo Rusija "našla ustrezne načine za odzivanje na neprijateljske korake britanske strani", in opozorili pred novimi zaostritvami vojne v Ukrajini, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Zelenskega je že sprejel tudi britanski kralj Karel III., so sporočili iz Buckinghamske palače. To je prvi obisk Zelenskega na Otoku od začetka ruske agresije na njegovo državo pred skoraj enim letom. Domovino je v tem času zapustil zgolj konec decembra lani, ko je obiskal Washington.

London bo sprejel nove sankcije proti ruskim posameznikom in podjetjem

V sporočilu za javnost so na uradu britanskega premierja potrdili tudi, da bo London sprejel nove sankcije proti ruskim posameznikom in podjetjem, ki kujejo dobičke na račun vojne v Ukrajini.

Britanski zunanji minister James Cleverly je dejal, da bodo nove sankcije pospešile gospodarski pritisk na ruskega predsednika Vladimirja Putina in "spodkopale njegov vojni stroj, kar bo Ukrajini pomagalo zmagati".

Kot je sporočila britanska vlada, so sankcije uperjene proti šestim organizacijam, ki dobavljajo vojaško opremo, in proti osmim posameznikom ter eni organizaciji, ki so povezani s "podlimi finančnimi mrežami, ki pomagajo ohranjati bogastvo in moč kremeljskih elit".

"V skladu z našimi zakoni sem odločen, da Rusija ne bo imela dostopa do sredstev, ki smo jih zamrznili, dokler ne bo enkrat za vselej prenehala s svojimi grožnjami ozemeljski suverenosti in celovitosti Ukrajine," je dejal Cleverly.

Od začetka vojne v Ukrajini je Velika Britanija sankcionirala že več kot 1300 posameznikov in subjektov, povezanih z rusko agresijo proti svoji sosedi.

Viri pri EU so v ponedeljek povedali, da naj bi se ukrajinski predsednik udeležil tudi izrednega vrha voditeljev EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju. Obenem pa naj bi potekalo tudi posebno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi Zelenski nagovoril poslance.

Na dnevnem redu zasedanja Evropskega sveta bo znova tudi odziv Unije na rusko agresijo na Ukrajino, po tem ko, je pretekli teden v Kijevu potekal vrh EUUkrajina, v ukrajinski prestolnici pa se je mudila tudi Evropska komisija. Tam sta predsednica komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel zagotovila nadaljnjo podporo Ukrajini v njenem boju proti Rusiji, pa tudi na njeni poti v Unijo.

Zelenski je EU medtem pozval k hitrejšim dobavam orožja, pa tudi k hitremu sprejetju Ukrajine v unijo. Zelenski vse od začetka ruske invazije pred skoraj enim letom redno sodeluje na zasedanjih voditeljev EU prek video povezave. Tokrat pa naj bi se z vsemi predsedniki vlad in držav srečal tudi v živo v Bruslju.

Pričakovati je, da bo vrh EU znova izrazil polno podporo Ukrajini. Članice so na ponedeljkovem Svetu EU za splošne zadeve poudarile pomen tega, da odgovorni za vojaško agresijo odgovarjajo. Po njihovem mnenju je treba doseči napredek tudi pri uporabi sredstev, zamrznjenih v okviru zahodnih sankcij, za povojno obnovo Ukrajine. 

Zelenski je sicer decembra obiskal ZDA, kar je bil njegov prvi obisk v tujini od začetka ruske invazije na njegovo državo. V Beli hiši se je srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in prvo damo Jill Biden. Predsednik ZDA je takrat naznanil nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 1,7 milijarde evrov. Na novinarski konferenci pa je Zelenskemu dejal, da sta njegovo vodstvo in moč Ukrajincev navdih za svet.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni