Ukrajina

Ukrajina potrdila umik vseh žensk, otrok in starejših iz Azovstala

Mariupol / Kijev, 07. 05. 2022 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maruša Slana, STA, Anja Kralj
Komentarji
4

Ukrajina je v soboto potrdila, da so iz nekdanje jeklarne Azovstal v Mariupolju na jugovzhodu države, ki jo že več tednov oblegajo ruske sile, evakuirali "vse ženske, otroke in starejše". Da bi lahko dosegli mirovni dogovor z Rusijo, se morajo ruske sile umakniti na položaje pred začetkom invazije, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. ZDA so medtem Ukrajini namenile novo finančno injekcijo za obrambo pred rusko agresijo.

"Predsednikov ukaz je bil izvršen - vse ženske, otroci in starejši so bili evakuirani iz Azovstala. Ta del humanitarne misije v Mariupolu je zaključen," je danes sporočila namestnica premierja Irina Vereščuk.

Proruski uporniki v Donecku so pred tem sporočili, da so iz Azovstala danes uspešno evakuirali še 50 civilistov. Glede na navedbe poveljnika polka Vostok Aleksandra Hodarkovskega so ukrajinski borci prišli z belo zastavo na cesto in jim predali civiliste.

Umik civilistov iz oblegane nekdanje jeklarne je omogočil dogovor, ki so ga pomagali med sprtima stranema doseči Združeni narodi in Mednarodni odbor Rdečega križa. Na ta način je jeklarno, ki je na območju Mariupola še edini kraj pod nadzorom ukrajinskih sil, zapustilo okoli 500 ljudi, je sporočil generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Evakuacije iz jeklarne Azovstal
Evakuacije iz jeklarne Azovstal FOTO: AP

 Naj bi pa v Azovstalu še naprej vztrajalo več kot sto ukrajinskih borcev in morda tudi drugih civilistov.

Zelenski: Rusija si ne more prilastiti ozemlja

Kot je povedal Volodimir Zelenski, je vodja "Ukrajine in ne mini Ukrajine", pri tem pa ni omenil polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Ruske sile se sicer trenutno borijo za popoln nadzor nad ukrajinskim mestom Mariupol. V jeklarni Azovstal na jugovzhodu mesta se še vedno zadržujejo pripadniki ukrajinskih sil in nekaj civilistov. 

Končno zavzetje Mariupola bi bil največji dosežek Rusije v dveh mesecih vojne in bi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu dalo dober razlog za slavje in praznovanje 9. maja oziroma dneva zmage, ko država praznuje zmago Sovjetske zveze nad nacisti v drugi svetovni vojni, poroča BBC. 

A Zelenski je znova poudaril, da si Rusija ne more prilastiti ozemlja, ki ga je zasedla, odkar je napadla Ukrajino. Da bi ustavili vojno med Rusijo in Ukrajino, bi moral biti naslednji korak vrnitev v čas pred invazijo, je dejal. Pri tem je omenil 23. februar. Pozval je tudi k obnovitvi diplomatskega dialoga med obema državama. "Kljub temu da so uničili vse naše mostove, mislim, da vsi mostovi še niso uničeni," je dejal.

Medtem je Zelenski pozval nemškega kanclerja Olafa Scholza, naj 9. maja obišče Ukrajino. Prisotnost nemškega voditelja v Ukrajini na dan, ko Rusija praznuje dan zmage, bi bila zelo simbolična, meni ukrajinski predsednik. "Lahko naredi ta zelo močan, moder politični korak, da pride sem 9. maja, v Kijev," je dejal. 

Evakuacija civilistov iz Azovstala se bi naj nadaljevala tudi danes.
Evakuacija civilistov iz Azovstala se bi naj nadaljevala tudi danes. FOTO: AP

ZDA Ukrajini namenile 150 milijonov dolarjev dodatne varnostne pomoči

ZDA bodo Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo namenile 150 milijonov dolarjev (142 milijonov evrov) dodatne varnostne oziroma vojaške pomoči v obliki orožja in streliva, sta v petek sporočila Bela hiša in State Department. Predsednik ZDA Joe Biden je o tem govoril tudi s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je sporočil, da gre za doslej deveto tranšo orožja in opreme za Ukrajino iz zalog Pentagona od avgusta 2021.

S tem se je vrednost dosedanje ameriške pomoči Ukrajini v orožju in vojaški opremi povečala na okrog 3,8 milijarde dolarjev (3,6 milijarde evrov). 

Blinken je zagotovil, da bodo ZDA s tem nadaljevale, dokler se bo nadaljevala ruska agresija. Podobno je Trudeauju povedal tudi Biden, kanadski premier pa je obljubil enako.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja