Ukrajina

'Ne bomo le pasivno gledali in čakali, da Ukrajina izkrvavi do smrti'

Kijev , 22. 01. 2023 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, D.J., M.P.
Komentarji
0

Ruske sile napredujejo proti dvema mestoma v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine, kjer so se ta teden zaostrili spopadi z ukrajinskimi silami. Po besedah vodje proruskih regionalnih oblasti boji potekajo na območju mest Orikiv in Guljajpole. Zahodne zaveznice se sicer ta teden niso uspele zediniti glede dobave bojnih tankov leopard, za katere prosi Kijev. A Poljska je pripravljena sestaviti "manjšo koalicijo" ter tanke Ukrajini zagotoviti brez Nemčije. "Ne bomo le pasivno gledali in čakali, da Ukrajina izkrvavi do smrti," je dejal poljski premier Mateusz Morawiecki. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem ob dnevu enotnosti izrazil prepričanje v zmago Ukrajine.

Če Nemčija ne bo sodelovala, bo Poljska našla druge partnerje, da Ukrajini dobavi bojne tanke Leopard 2, je dejal poljski premier Mateusz Morawiecki ter Berlin obtožil zavlačevanja pri podpori Kijevu, oroča Politico. "Ne bomo le pasivno gledali in čakali, da Ukrajina izkrvavi do smrti," je dejal.

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki FOTO: AP

Poljska je tako pripravljena obiti nemško opozicijo in zgraditi "manjšo koalicijo" držav, najti zaveznike, ki bi bili pripravljeni v Ukrajino poslati tanke, je dejal Morawiecki v intervjuju za poljsko tiskovno agencijo.

Njegove besede se navezujejo na burno razpravo o tem, ali Ukrajini zagotoviti bojne tanke nemške izdelave. Kijev si od držav zaveznic želi orožja, s katerim bi obnovil svojo ofenzivo proti Rusiji in skušal ponovno osvojitev zavzeto ozemlje. Nemčija je sicer glede pošiljanja tankov zadržana in je leoparde pripravljena poslati le, če ZDA storijo enako.

Berlin pa ima ob tem tudi pravico veta na ponovni izvoz orožja katere koli od zaveznic, čeprav je nemški obrambni minister Boris Pistorius zanikal blokiranje kakršnih koli dobav. "O tem vprašanju smo v zelo tesnem dialogu z našimi mednarodnimi partnerji, predvsem z ZDA," je dejal v intervjuju za Bild.

Morawiecki je že povedal, da je pripravljen nadaljevati z dobavami leopardov tudi brez odobritve Berlina. "Ker minister Pistorius zanika, da Nemčija blokira dobavo tankov Ukrajini, bi rad slišal jasno izjavo, da Berlin podpira njihovo pošiljanje," je dejal poljski premier. "Vojna se dogaja tukaj in zdaj. Jih želijo Nemci hraniti v skladišču, dokler Rusija ne premaga Ukrajine in ne potrka na vrata Berlina?" je še pripomnil ob tem.

Macron ne izključuje možnosti dobave francoskih bojnih tankov Ukrajini

Francoski predsednik Emmanuel Macron po skupnem srečanju nemške in francoske vlade v Parizu ni izključil možnosti dobave francoskih bojnih tankov leclerc Ukrajini. Je pa opozoril, da to ne sme voditi k eskalaciji konflikta. Opozoril je še, da je treba upoštevati raven usposobljenosti ukrajinskih vojakov, in napovedal, da se bodo o vsem dogovarjali z zavezniki, tudi Nemčijo. Scholz je na vprašanje o tem, ali bo Nemčija Ukrajini vendarle dobavila tanke leopard, dejal le, da se o tem usklajujejo z zavezniki. 

Macron je sicer obljubil pomoč pri obnovi Ukrajine po koncu vojne. "Na vseh področjih bomo pomagali Ukrajini. Temu smo zavezani," je dejal.

Emmanuel Macron in Olaf Scholz
Emmanuel Macron in Olaf Scholz FOTO: AP

Glede odgovora na ameriško zakonodajo za zniževanje inflacije (IRA), ki naj bi dajala nepošteno prednost ameriškim podjetjem, je Macron dejal, da mora biti evropski odgovor preprost ter mora vključevati tako javno kot zasebno financiranje. Scholz pa je izrazil prepričanje, da bo spor rešen v prihodnjih mesecih. Dejal je, da EU ne sme biti v slabšem položaju kot ameriške sosede oziroma ne sme prihajati do diskriminacije evropskih podjetij.

Na srečanju je bil sklenjen tudi dogovor o razširitvi plinovoda H2Med, ki bo Francijo povezal s Španijo in Portugalsko, še na Nemčijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Novi plinovod H2Med od Barcelone do Marseilla bo predvidoma dokončan do 2030, stal pa bo 2,5 milijarde evrov.

Skupna seja vlad, ki bi morala biti že lani, a so jo zaradi odprtih vprašanj preložili, je sledila dopoldanski slovesnosti ob 60. obletnici elizejske pogodbe. Na njej je Macron dejal, da bi morali biti Nemčija in Francija pionirki pri razvoju Evrope, Scholz pa je poudaril, da je sodelovanje med državama ključno za Evropo.

V Parizu sta se sestali tudi parlamentarni delegaciji Francije in Nemčije pod vodstvom predsednic parlamentov, Francozinje Yael Braun-Pivet in Nemke Bärbel Bas.

Zelenski ob dnevu enotnosti: Vsi skupaj branimo Kijev

Po besedah vodje proruskih oblasti v regiji Zaporožje Vladimirja Rogova se fronta premika zlasti v dveh smereh, okoli krajev Orikiv in Guljajpole, je poročala ruska tiskovna agencija Ria Novosti. Orikiv leži približno 50 kilometrov južno od istoimenske regionalne prestolnice Zaporožje, ki je pod nadzorom Kijeva, Guljajpole pa bolj vzhodno. V obeh krajih je pred rusko invazijo živelo okoli 15.000 ljudi.

Kot je dejal Rogov, na teh območjih potekajo aktivni boji. "Pobuda je v naših rokah," je povedal. Rogov je sicer že v začetku tedna napovedal "lokalno ofenzivo" okoli Orikiva in potrdil zavzetje vasi Lobkove v Zaporožju, o čemer je v petek poročalo tudi rusko obrambno ministrstvo. Ukrajinska vojska pa je v današnjem rednem dnevnem poročilu sporočila, da je bilo več kot 15 naselij tarča ruskega obstreljevanja v Zaporožju.

V luči teh dogajanj pa so visoki ameriški uradniki svetovali Ukrajini, naj odloži začetek velike ofenzive proti ruskim silam vse, dokler v Ukrajino ne prispe zadnja dobava ameriškega orožja in dokler za ukrajinske vojake ne bodo zagotovili usposabljanja, poroča The Guardian

Vjačeslav Volodin je mednarodno skupnost opozoril, naj Ukrajini preneha dobavljati orožje.
Vjačeslav Volodin je mednarodno skupnost opozoril, naj Ukrajini preneha dobavljati orožje. FOTO: Profimedia

Predsednik ruske državne dume in Putinov zaveznik Vjačeslav Volodin pa je ob tem mednarodno skupnost opozoril, da svetu grozi "globalna katastrofa", če bodo države Nata in Washington Ukrajino še naprej oskrbovale z orožjem. "Če Washington in države Nata Ukrajini dobavijo orožje, s katerim bodo napadli civilna mesta in poskušali zavzeti naša ozemlja – tako kot grozijo – bo to povzročilo povračilne ukrepe z uporabo močnejšega orožja," je zapisal na Telegramu.

"Ruski napad je pripeljal do ponovnega oživljanja naše ukrajinske enotnosti"

Ukrajinski predsednik Zelenski je ob dnevu enotnosti, ki ga v Ukrajini praznujejo danes, čestital državljanom in izrazil prepričanje v zmago Ukrajine, ki se že skoraj leto dni sooča z rusko agresijo. 

Ruski napad 24. februarja je pripeljal do ponovnega "oživljanja naše ukrajinske enotnosti", je dejal v čustvenem videonagovoru. 

Milijoni ljudi v Ukrajini danes stojijo skupaj, da bi branili svojo državo, je dejal in izpostavil tudi zgodovinska mesta v različnih regijah Ukrajine. "In vsi skupaj branimo Kijev. In vsi skupaj branimo Harkov. In vsi skupaj osvobajamo Herson," je dejal Zelenski in zatrdil, da bodo zmagali skupaj.

V Ukrajini z dnevom enotnosti obeležujejo razglasitev akta iz leta 1919 med Ukrajinsko ljudsko republiko in Zahodno ukrajinsko ljudsko republiko. 

Zaradi suma poneverbe razrešili ukrajinskega vladnega uradnika

Ukrajinski premier Denis Šmihal je na platformi Telegram naznanil razrešitev Vasilija Lozinkija, namestnika ministra za razvoj skupnosti, ozemelj in infrastrukture. Lozinkija, ki je bil na položaju od maja 2020, je v soboto  zaradi suma poneverbe aretiral ukrajinski nacionalni protikorupcijski urad (NABU).

Ta je sporočil, da je vladni uradnik prejel dobrih 367 tisoč evrov "za olajšanje sklepanja pogodb za nakup opreme in generatorjev po napihnjenih cenah". Ukrajina se po ruskih napadih na energetsko infrastrukturo namreč sooča s pomanjkanjem električne energije in potrebuje generatorje.

V drugem domnevnem primeru korupcije pa je obrambno ministrstvo v Kijevu zanikalo poročila, da je močno napihnilo cene v nedavno sklenjeni pogodbi za nakup hrane za vojake. Lokalni mediji so namreč v soboto obtožili ministrstvo, da je podpisalo dogovor po cenah, ki so "dva- do trikrat višje" od trenutnih cen osnovnih živil. Cena za jajca, ki v trgovini stanejo okoli 0,19 dolarja (0,17 evra), je bila sklenjena za 0,46 dolarja (0,42 evra), za krompir pa po več kot dvojni maloprodajni ceni, je poročal novičarski spletni portal ZN.UA.

Podpisana pogodba za leto 2023 bi bila vredna 13 milijard ukrajinskih grivn, kar po trenutnem menjalnem tečaju znaša več kot 350 milijonov dolarjev (okoli 322 milijonov evrov), poroča AFP.

Obrambno ministrstvo je poročila označilo za lažna in zatrdilo, da "nabavlja proizvode v skladu s postopkom, ki ga določa zakon". Pri tem je dodalo, da bodo uvedli preiskavo o tem, kako je prišlo do teh informacij, češ da "škodujejo interesom obrambe v občutljivem obdobju". Sporočilo je še, da "izvajajo nadzor" nad podpisanimi pogodbami ter napovedalo uvedbo notranje revizije in sklic izrednega sestanka z obrambnim ministrom Oleksijem Reznikovom v ponedeljek.

Predsednik ruske dume: Dobave orožja Ukrajini bi vodile do globalne katastrofe

Predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin je opozoril, da bi nadaljnje zahodne dobave orožja Ukrajini pripeljale do "globalne katastrofe". "Dobave ofenzivnega orožja režimu v Kijevu bi vodile v globalno katastrofo," je zapisal na družbenem omrežju Telegram. Vodja ruske dume je dal jasno vedeti, da bi Rusija napade na ukrajinska ozemlja, ki si jih je Moskva nezakonito prisvojila, obravnavala kot napad na svoje ozemlje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Če Washington in države Nata pošljejo orožje Ukrajini, ki bo uporabljeno "za napade na mesta ali poskuse zavzetja naših ozemelj", bi to izzvalo "povračilne ukrepe z uporabo močnejšega orožja", je zapisal Volodin, ki je predstavnike ZDA, Nemčije, Francije in drugih evropskih držav opomnil, naj se zavedo "odgovornosti do človeštva". Washington in Bruselj s svojimi odločitvami vodita svet v "uničujočo vojno", je posvaril.

Zapisal je tudi, da je rusko orožje tehnološko boljše in da bi se zato dobava ofenzivnega orožja Ukrajini lahko končala s "tragedijo svetovnih razsežnosti", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot nevzdržne je označil argumente, da jedrske sile doslej niso uporabile orožja za množično uničevanje v lokalnih konfliktih. To je po njegovem mnenju zato, ker se te države niso soočile s situacijo, ko bi obstajala grožnja varnosti njihovih državljanov in ozemeljski celovitosti države, je dejal Volodin, ki velja za zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Zahodne zaveznice so ta teden napovedale novo milijardno vojaško pomoč Ukrajini, vendar se niso uspele zediniti glede dobave bojnih tankov leopard, za katere prosi Kijev, saj vlada v Berlinu temu za zdaj še vedno nasprotuje. Nemčija mora namreč kot proizvajalka odobriti vsak izvoz leopardov, tudi iz drugih držav, ki te tanke uporabljajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3