Ukrajina

Zelenski obiskal čete v Donbasu, razmere v Severodonecku vse slabše

Kijev, 06. 06. 2022 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo obiskal svoje vojake na frontni liniji v vzhodnem Donbasu. "Bili smo v Lisičansku, bili smo v Soledarju," je dejal predsednik, ki je obiskal poveljniška mesta v bližini Severodonecka, ključnega mesta ruske ofenzive. Ob tem je opozoril, da bi se lahko zaloge žita, ki ga Ukrajina zaradi ruske blokade ne more izvoziti, do jeseni potrojile. Medtem ruski novinar tamkajšnje državne televizije poroča o smrti generala samooklicane ljudske republike Doneck Romana Kutuzova, ki naj bi čez vikend umrl prav v tej vzhodni ukrajinski regiji.

Volodimir Zelenski je na spletu delil videoposnetek svojega obiska vzhodne ukrajinske regije, kjer trenutno potekajo najintenzivnejši boji. Obiskal je tudi mesto Bakhmut in se pogovarjal z vojaškim osebjem, so sporočili iz ukrajinskega predsedstva in dodali, da je med obiskom mest predsednik poglobil svoje poznavanje operativnih razmer na obrambni liniji.

"Zahvaljujem se vam za vaše odlično delo, ker ščitite naša življenja in našo državo. Resnično sem vam hvaležen," je Zelenski dejal četam. "Pazite nase!" je še dejal. "Ponosen sem na vse, ki sem jih srečal, se rokoval in komuniciral z njimi ter jih podpiral," je še dodal v svojem nagovoru.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je dejal, je obiskal tudi Zaporožje, da bi se srečal s prebivalci Mariupola, ki so uspeli pobegniti iz strateškega pristanišča na Azovskem morju, ki je bilo skoraj popolnoma uničeno v ruskem bombardiranju. "Vsaka družina ima svojo zgodbo," je dejal in dodal, da je večina družin ostala brez moških članov. "Mož ene družine je v vojni, druge v ujetništvu, spet tretji je na žalost mrtev," je naštel, a poudaril, da je treba živeti za otroke. Zelenski je sicer maja že obiskal frontne črte v regiji Harkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinska vojska potisnila rusko črnomorsko floto sto kilometrov stran od obale

Ukrajinska vojska je medtem danes sporočila, da ji je uspelo rusko črnomorsko floto potisniti za več kot sto kilometrov stran od ukrajinske obale ob Črnem morju, kjer rusko ladjevje že tedne izvaja pomorsko blokado ukrajinskih pristanišč. 

"Zaradi naših tvornih akcij, katerih cilj je premagati sovražne pomorske sile, je bila skupina ladij ruske črnomorske flote potisnjena za več kot sto kilometrov stran od ukrajinske obale," je na Telegramu sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Po oceni ministrstva so bile ruske sile primorane na Krimu postaviti obalne raketne sisteme za obrambo, enako pa naj bi storile tudi v južni ukrajinski regiji Herson, ki je trenutno pod rusko okupacijo. "Ruski floti smo odvzeli popoln nadzor nad severozahodnim delom Črnega morja," so še zapisali na ministrstvu. Moskva naj bi si sedaj prizadevala ponovno vzpostaviti nadzora nad tem območjem, Kijev pa se zaveda, da nevarnost ruskega obstreljevanja iz morja ostaja. 

Ruska vojska je dodatne enote poslala tudi na Kačji otok, ki ga je zasedla že prvi dan invazije.

Pomorska blokada ukrajinskih pristanišč krepi strah pred svetovno prehransko krizo, saj Rusija blokira izvoz ukrajinskega žita, cene na svetovnih trgih pa zaradi tega strmo naraščajo.

Zelenski je ocenil, da bi se lahko količina žita, namenjenega za izvoz, ki je blokirano v Ukrajini, do jeseni potrojila in bi znašala 75 milijonov ton. "Trenutno je blokiranih od 20 do 25 milijonov ton žita, jeseni pa bi se ta številka lahko povečala na 70 do 75 milijonov ton," je povedal ukrajinski predsednik, čigar država je bila pred rusko invazijo četrta največja izvoznica pšenice in koruze na svetu. 

Ubit še en ruski general

Medtem Reuters poroča, da je bil prav na vzhodu Ukrajine ubit še en ruski general. O tem je v nedeljo poročal novinar ruske državne televizije Aleksander Sladkov, povedal je, da sicer ni točno znano, kdaj in kje je bil ubit general samooklicane ljudske republike Doneck Roman Kutuzov. Poročila sicer prihajajo, da naj bi bil general ubit v Mikolajevu. Rusko obrambno ministrstvo še ni komentiralo domnevne nove visoke žrtve.

Ruske sile so medtem v prizadevanju, da bi zavzele Severodoneck, ključno mesto v Donbasu, še okrepile svoje napade. Svojih uradnih podatkov o ruskih žrtvah v Ukrajini ruske oblasti niso posodobile vse od 25. marca, ko so sporočili, da je bilo od začetka posebne vojaške operacije ubitih 1351 ruskih vojakov.

Rusija svari Zahod: Če boste Ukrajini dobavili rakete, si bomo zadali nove cilje napadov

Rusija je medtem po mesecu dni z raketami znova napadla tudi glavno mesto Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin ob tem opozarja, da si bo Rusija, če bodo zahodne države Ukrajino oskrbovale z raketami daljšega dosega, zadala nove tarče napadov.

Združeno kraljestvo naj bi sicer kljub grožnji Rusije že začelo pripravljati prvo pošiljko takšnih raket, je dejal britanski obrambni minister Ben Wallace. Kot je dejal, bo večnamenski raketni sistem M270 pomagal Ukrajini pri obrambi pred Rusijo, poroča BBC. "Ko se spreminja ruska taktika, se mora tudi naša podpora Ukrajini," je dejal.  Britanska vlada sicer še ni potrdila, koliko orožja bodo poslali v to napadeno državo.

Moskvo je sicer predhodno že razjezila odločitev ZDA, da bodo v Ukrajino poslali svoje raketne sisteme, britanska vlada pa je v nedeljo sporočila, da se bo ukrajinska vojska v prihodnjih tednih v Združenem kraljestvu usposabljala za uporabo lansirnikov. Wallace je ob tem dejal, da Združeno kraljestvo prevzema vodilno vlogo pri oskrbi ukrajinskih vojakov z "bistvenim orožjem, ki ga potrebujejo za obrambo svoje države pred neizzvano invazijo". "Ti zelo zmogljivi raketni sistemi za več izstrelkov bodo našim ukrajinskim prijateljem omogočili, da se bolje zaščitijo pred brutalno uporabo topništva dolgega dosega, ki so ga že uporabile Putinove sile," je še dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.