Ukrajina

Zelenski odstavil vrhovnega poveljnika vojske Valerija Zalužnega

Kijev, 08. 02. 2024 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Čas je, da ukrajinska vojska preide v roke novega poveljnika." To naj bi po poročanju tujih medijev ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal generalu Valeriju Zalužnemu. Zelenski se je generalu zahvalil za dve leti, ki jih je posvetil obrambi Ukrajine ter predlagal, da ostane del ekipe. Za njegovega naslednika je imenoval poveljnika Aleksandra Sirskega.

Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je sporočil, da so s položaja odstavili vrhovnega poveljnika Valerija Zalužnega, poroča nemški Deutsche Welle. AP News pa navaja, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski generalu ukrajinske vojske sporočil že v petek.

Volodimir Zelenski in Valerij Zalužni
Volodimir Zelenski in Valerij Zalužni FOTO: AP

Na družbenem omrežju je novico potrdil tudi Zelenski. "Generalu Valeriju Zalužnemu sem se zahvalil za dve leti obrambe Ukrajine. Pogovarjala sva se o prenovi, ki jo potrebujejo oborožene sile Ukrajine, ter o tem, kdo bi lahko bil del prenovljenega vodstva oboroženih sil Ukrajine," je sporočil ukrajinski predsednik. Meni, da je čas za takšno prenovo prav zdaj, generalu pa, da je sicer predlagal, da ostane del ekipe.

Zalužni je medtem dejal, da sta s predsednikom sprejela odločitev o spremembi taktike in strategije na bojišču. "Naloge leta 2022 so drugačne od nalog leta 2024. Vsi se moramo spremeniti in prilagoditi novi realnosti ter skupaj zmagati," je dejal.

Valerij Zalužni
Valerij Zalužni FOTO: AP

Zelenski je za novega poveljnika ukrajinske vojske imenoval poveljnika kopenskih sil Aleksandra Sirskega. "Z današnjim dnem bo nova vodstvena ekipa prevzela vodenje oboroženih sil Ukrajine. Generalpolkovnika Sirskega sem imenoval za vrhovnega poveljnika oboroženih sil Ukrajine," je sporočil po poročanju France24.

Že v začetku tedna so se sicer pojavila poročila o morebitnih menjavah na ukrajinskem političnem parketu. A takrat so poročila nakazovala, da je Zalužni zavrnil svoj odstop ter da tudi morebitne njegove zamenjave niso želele prevzeti mesta poveljnika vojske.

50-letni general Valerij Zalužni je bil za vrhovnega poveljnika imenovan le nekaj mesecev pred začetkom vojne v Ukrajini februarja 2022. Po tem, ko je v prvih tednih nadzoroval uspešno obrambo Kijeva in ponovno zavzetje nekaterih zasedenih ozemelj v severni in južni Ukrajini, je Zalužni tudi med ljudmi požel priljubljenost.

Vendar pa naj bi se odnosi med Zalužnim in Zelenskim zaostrili po več neuspehu ukrajinske protiofenzive v lanskem letu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja