Ukrajina

Zelenski potrdil začetek protiofenzive ukrajinske vojske

Kijev, 10. 06. 2023 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potrdil, da se je v Ukrajini začela protiofenziva ukrajinske vojske. Kot je dejal, ukrajinska vojska izvaja "protiofenzivne akcije" na fronti, vendar pa ni želel razkriti nobenih podrobnosti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski FOTO: AP

"V Ukrajini potekajo protiofenzivne in obrambne akcije, o katerih pa ne bom podrobno govoril," je na novinarski konferenci ob obisku kanadskega premierja Justina Trudeauja v Kijevu dejal Zelenski. "Zaupati morate naši vojski in jaz ji zaupam," je dodal.

Ruska vojska je v zadnjih šestih dneh poročala o obsežnih napadih, predvsem na južni fronti. Da je ukrajinska vojska začela dolgo pričakovano protiofenzivo, je v petek izjavil ruski predsednik Vladimir Putin, ki pa je poudaril, da Kijevu doslej "ni uspelo" doseči ciljev in da je Ukrajina utrpela velike izgube.

"Zanimivo je, kaj je Putin dejal o naši protiofenzivi. Pomembno je, da Rusija čuti, da jim ni preostalo več veliko časa," se je danes na te navedbe odzval Zelenski. Dodal je, da je vsak dan v stiku z vojaškimi poveljniki, vključno s poveljnikom oboroženih sil Valerijem Zalužnim, in "vsi so zdaj pozitivno naravnani – povejte to Putinu".

Ukrajinske sile so po poročanju AFP v zadnjih dneh zmanjšale obseg spopadov na frontni črti, pri čemer pa njihova strategija ostaja nejasna.

Večji preboj naj bi ukrajinske sile dosegle pri mestu Bahmut. Kot je danes dejal tiskovni predstavnik vzhodnega poveljstva ukrajinske vojske Sergej Čerevati, je ukrajinski vojski uspelo napredovati 1400 metrov okoli opustošenega mesta Bahmut.

V ruskem napadu z brezpilotnimi letalniki več mrtvih in ranjenih

Ostanki enega od sestreljenih brezpilotnih letalnikov so po navedbah južnega poveljstva ukrajinske vojske padli na večnadstropno stanovanjsko zgradbo in zanetili požar. V plamenih so umrli trije civilisti, še 26 ljudi je bilo ranjenih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusija je na cilje v Ukrajini usmerila 35 brezpilotnih letal in osem raket, ukrajinska vojska pa je po navedbah letalskih sil sestrelila dvajset dronov iranske izdelave in prestregla dve balistični raketi. Ruski napadi so bili usmerjeni tudi na cilje v regiji Poltava in v Harkov.

ZDA napovedale nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini

ZDA so v petek napovedale 2,1 milijarde dolarjev dodatne vojaške pomoči Ukrajini, ki naj bi začela dolgo pričakovano protiofenzivo za povrnitev ozemlja, ki ga je zasedla Rusija. Sveženj zajema rakete za sisteme zračne obrambe Patriot, topniške granate, brezpilotna letala in strelivo za lasersko vodene raketne sisteme.

Novo orožje ponazarja nadaljnjo zavezanost Ukrajini, da lahko v kratkem času okrepi svoje ključne zmogljivosti, pa tudi trajno sposobnost svojih oboroženih sil, da dolgoročno branijo svoje ozemlje in odvračajo rusko agresijo, je sporočil Pentagon.

S tem je vrednost vojaške pomoči, ki so jo ZDA zagotovile Ukrajini od začetka leta 2021, narasla na 40,4 milijarde dolarjev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek izjavil, da se je ukrajinska protiofenziva začela, Ukrajina pa tega še ni potrdila.

Nekdanji vojaški poveljnik zveze Nato, upokojeni general David Petraeus, je za Washington Post ocenil, da bo ofenziva Ukrajine na začetku potekala počasi in ob velikih žrtvah, sčasoma pa naj bi Ukrajinci z zahodnim orožjem in taktikami presegli pričakovanja in izpolnili cilje, med katerimi je, da Rusiji odvzamejo kopenski dostop do Krima.

Putin: Rusija bo julija namestila jedrsko orožje v Belorusiji

Putin je v petek napovedal, da bo Rusija v začetku julija v Belorusiji namestila taktično jedrsko orožje. Priprave bodo končane 7. in 8. julija, nato pa se bo začelo nameščanje orožja, je dejal po srečanju z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. "Vse poteka po načrtu," je dejal Putin, ki se je z Lukašenkom srečal v svoji poletni rezidenci v letovišču Soči ob Črnem morju.

To bi pomenilo, da se bo premestitev začela tik pred vrhom Nata v Litvi, ki meji na Belorusijo. Vrh Nata v litovski prestolnici Vilnius bo potekal 11. in 12. julija.

Putin je že 25. marca napovedal, da bo rusko jedrsko orožje prenesel v zaveznico in nekdanjo sovjetsko državo Belorusijo. To potezo je utemeljil z navedbo, da ZDA že leta hranijo jedrsko orožje v Evropi, tudi v Nemčiji.

Če bo načrt Moskve uresničen, bo Belorusija prvič po letu 1990, ko se je po razpadu Sovjetske zveze odpovedala jedrskemu orožju, prejela jedrske rakete.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni