Ukrajina

Zelenski pred zelenim zaslonom: na ulicah Kijeva ali v studiu?

Kijev, 19. 10. 2022 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
559

V slogu velikega državnika Winstona Churchilla, čigar znameniti nagovori iz časa 2. svetovne vojne so nazadnje pristali v knjigi, bo tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdal zbirko svojih. Izbral je 16 nagovorov iz časa ruske invazije, ki še vedno poteka, na začetku decembra pa bodo objavljeni v knjižni obliki. Že od samega začetka spopadov se sicer otepa očitkov proruskih medijev, da "spontanih" nagovorov domači in svetovni javnosti v resnici sploh ne snema na ukrajinskih tleh, ti pa so pred dnevi znova postali glasnejši, ko so po družbenih omrežjih zaokrožile fotografije, kako stoji pred t. i. green screenom oz. "zelenim zaslonom", v ozadju pa je viden tudi cel kup tehnološke opreme.

Vojni nagovori Volodimirja Zelenskega
Vojni nagovori Volodimirja Zelenskega FOTO: AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izbral 16 svojih nagovorov, ki jih bo 6. decembra izdala založba Penguin Random House oz. njena hčerinska družba Crown. Uvodnik knjige z naslovom "A Message from Ukraine" (Sporočilo iz Ukrajine) bo napisal Arkadij Ostrovski, Economistov urednik za področje Rusije in Vzhodne Evrope, dobiček od prodaje pa bo šel k fundaciji United24, ki jo je Zelenski ustanovil, da bi koordinirala donacije Ukrajini, poroča tiskovna agencija Associated Press.

"Podpora Ukrajini ni trend, meme ali viralni izziv. To ni sila, ki bi se bliskovito razširila po svetu in potem z enako hitrostjo izginila. Če želite razumeti, kdo smo, od kod prihajamo in kam gremo, potem morate izvedeti več o tem, kdo smo. Ta knjiga vam bo pomagala ravno pri tem," pravi Zelenski. Prepričan je, da bo izbrana šestnajsterica pomagala bralcem "razumeti Ukrajince: naš navdih, naša načela in naše vrednote". 

 Iz suknjiča v vojaška oblačila

Nekdanji igralec in komedijant je bil na položaj izvoljen leta 2019, na začetku letošnjega leta pa postal predsednik v vojnem času, ki ga zaradi njegove uporniške vnetosti pogosto primerjajo s slovitim britanskim državnikom Winstonom Churchillom.

24. februarja je Zelenski razglasil vojno stanje v Ukrajini.
24. februarja je Zelenski razglasil vojno stanje v Ukrajini. FOTO: AP

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je Zelenski že neštetokrat nagovoril tako domačo kot tujo javnost. Če je bil med video nagovorom 24. februarja, ko je razglasil vojno stanje, še oblečen v suknjič in kravato, pozneje ni več slekel olivno zelene. Oblačil je vojaške puloverje ali pulije, nosil srajce in majice s kratkimi rokavi v tem odtenku ter iz svoje pisarne v Kijevu ali pa celo s tamkajšnjih ulic obveščal ljudi o razmerah v Ukrajini. Videi so bili videti povsem spontani, posneti v obliki selfijev z mobilnim telefonom.

Prav ti posnetki pa so mu prinesli veliko občudovanja doma in na tujem, saj so ljudje hvalili njegov pogum, da se sprehaja po Ukrajini, čeprav je tarča ruskih sil. Toda posamezni proruski mediji oz. uporabniki družbenih omrežij pa so ves čas trdili, da Zelenskega sploh ni tam, pač pa posnetke snema s pomočjo t. i. zelenega zaslona, ki se pogosto uporablja pri videoprodukciji ali v filmski industriji.

Omogoča brisanje dejanskega ozadja slike ali videa, ki se nato nadomesti s poljubno vsebino. Torej, nekdo v resnici stoji v praznem studiu, pred očmi gledalca pa se v ozadju vseeno riše ulica. In prav to so očitali Zelenskemu.

Od očitkov o zelenem zaslonu do dejanskega snemanja pred njim

Začelo se je 19. marca, ko je Rusijo v video nagovoru iz Kijeva pozval k pogajanjem, da bi omejili vojno uničenje, stal pa je v opusteli ulici v temi. "Ukrajinski predsednik Zelenski je uprizoril sceno pred zelenim zaslonom, da bi bilo videti, kot da je tam," je eden izmed uporabnikov Twitterja delil video Zelenskega.

Nagovor Zelenskega 19. marca, zaradi katerega so se začeli očitki o lažiranju.
Nagovor Zelenskega 19. marca, zaradi katerega so se začeli očitki o lažiranju. FOTO: AP

Čeprav se je v prihodnjih tednih in mesecih v ukrajinski prestolnici srečal tudi z več tujimi voditelji in je javno obiskal številne druge kraje po Ukrajini, namigovanja o tem, da lažira prizorišča, s katerih se oglaša, nikoli niso povsem potihnila. Nov zagon pa so dobila pred dnevi, ko se je na spletu pojavila fotografija, kako Zelenski res stoji pred zelenim zaslonom, v ozadju pa je viden tudi kup tehnološke opreme.

Številnim spletnim uporabnikom se je tako zdelo, da so končno našli neizpodbiten dokaz za svoje pretekle trditve. "In tako so narejeni famozni videi Zelenskega. Veliko zelenih zaslonov in tehničnih posegov. Hollywood pomaga. Vsa ta tehnologija, ki daje vtis, da so stvari resnične. Impresivna propaganda, še sami ne bi zmogli bolje," se je glasil eden izmed tvitov, ki je 12. oktobra zbral 13.000 delitev in 35.000 všečkov.

Objavo je denimo delilo tudi rusko veleposlaništvo v Veliki Britaniji, so ugotovili pri France 24, kjer so stvar vzeli pod drobnogled v svoji rubriki za ugotavljanje dejstev The Observers.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na spletu so našli tudi 50-sekundni videoposnetek, kjer Zelenski pred zelenim zaslonom govori, prikazuje pa še utrinke iz zakulisja snemanja in pogovore s tehničnim osebjem, ki ureja videe. Ugotovili so, da je prikazana vsebina dejansko resnična, vendar opozarjajo, da je bila vseeno vzeta iz konteksta. Zelenski je sicer res stal in govoril pred zelenim zaslonom, vendar so s pomočjo tehnike iskanja slik na spletu ugotovili več podrobnosti o njihovi prvotni objavi. 

'Zadnje objave ne dokazujejo ničesar'

Junija letos so se pojavile v več člankih, povezanih s tehnološko konferenco. "Volodimir Zelenski je posnel svoj hologram, ki je bil predvajan na sedmih tehnoloških konferencah, med drugim tudi na Dublin Tech Summitu," je takrat poročal časnik The Irish Times. V govoru, ki so ga prikazali tudi v Londonu in Parizu, je Zelenski razlagal, kako želi Ukrajino poslati na pot tehnološkega napredka, in je investitorje vabil, naj vložijo v njegovo državo in ji z inovacijami pomagajo pri obnovi.

Glede 50-sekundnega videa, ki je zadnje dni krožil po spletu, so ugotovili, da se lahko celoten posnetek najde s pomočjo ključnih besed "Zelensky" in "Martin Williams", ki je bil eden izmed intervjuvancev. Objavljen je bil 28. junija na YouTubovem kanalu londonskega Founders Foruma. Williams in vodja ameriškega podjetja Evercoast Ben Nunez sta odpotovala v Kijev, da bi sporočilo predsednika prenesla v 3D-tehnologiji in tako prikazala potencial Ukrajine, da po vojni odskoči v tehnološko naprednejši svet, piše v opisu videa.

Njegov izsek med prvo in drugo minuto posnetka ustreza objavam zadnjih dni, primerjava z originalnim videom pa pokaže, da sta bila tokrat odstranjena QR-koda in ključnik #REBUILDUKRAINE.

Kot pojasnjuje ekipa The Observers, to sicer ne dokazuje, da Zelenski svojih slavnih videov nikoli ni snemal pred zelenim zaslonom, zagotovo pa teh trditev ne potrjujejo niti objave zadnjih dni, poudarjajo.

KOMENTARJI (559)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dušan Trušnovec
25. 10. 2022 21.15
Ja itak Kdo so, bo najbrž res jasno šele, ko se bo razjasnilo,. kdo so Hazarji ! DA zbira sredstva za Ukrajino !? .....To je super in lepo od njega ..Kaže torej pričakovati, da bo kaj od tega ..une milijardice v davčnih oazah, tud sam namenil sodržavljanom, ker mu je očitno toliko zanje !? ...No kot igralec pa dejansko briljira ...Zahod je našel pravega da izpelje vlogo, ki jo igra in hkrati pomaga prikazovat Ruse, kot tiste negativce .....mislim da bomo še marsikaj izvedeli o teh njihovih pravih vlogah ..pa naj gre za laboratorije, zgodovino, propagando, dogajanja zadnjih 8 let, negiranje vsega za kar je pred volitvami trdil, da bo prinesel mir in slogo itd .......aja ....in kot so rakete na Ruskih mejah povsem logične, saj bodo zgolj odvračale Iranske, ko se bodo odločli delat vojno, predvidevam, da bodo Američani kot razumni in moralni (MISLIM NA VODSTVO IN NJIHOVO OZADJE , NE NAROD !! ) sprejeli Ruske rakete okol meje, ki bodo branle ostale pred morebitnim napadom Argentine recimo , pa spremenil Mehiko v naci državo, ki bo 8 let bombardirala svoj sever, kjer živi polno Američanov !? ..in bodo seveda vse to tolerirali vsaj 30 let, ..Na to sklepam, ker so že doslej solidarno, ne le na svojih mejah, ampak tisoče km stran stran od doma neumorno in brezpogojno prinašal eno samo dob roto, svobodo, demokracijo, srečo, zdravje, prosperiteto, mir in napredek...ni kej Tel Rusi so res čudni patroni, da nič od tega ne razumejo !!....
pesnitev
20. 10. 2022 12.05
+5
Zardi teh dveh napihnjenih žab, od katerih ena noče sesti k pogajanjem, trpi ves svet. Največja krivica je na destine mrtvih otrok!
Bibler8
20. 10. 2022 10.56
-2
Verjetno se res nima vsak dan časa sprehajat po ulicah Ukrajine. Ker bi bil tudi neumno nepotreben rizik in zapravljanje resursov. Danes lahko vsak obesi zeleno arjuho doma na steno in menja ozadja, nič posebnega. Do bodo zdaj vsi svetovni mediji ugotavljali kdaj gospod "junaško" stoji pred arjuho in kdaj ne, je pa že skoraj malo neumno :) Vojna pač ni "reality show"...
BB0ss
20. 10. 2022 15.37
+2
Ja pol naj se pa posname v pisarni... zakaj zavajat razen če je to modus operandi.
ResnicaSeTuZeloCenzurira
19. 10. 2022 20.27
+16
Ponovil bom kar sem ze 100x napisal! V drugi svetovni vojni so partizani na kupu prepevali na ves glas, da so nemci mislili da jih je 10.000. Danes si partizani mediji in EU.. Novice, ki so se in se še delijo, kako Rusija izgublja itd. so bile in bodo pisane zato da narod ne dobi občutka, da smo v nevarnosti! Putin pa je igral igro, ki si jo je EU sama zrihtala. Vsem je jasno, da se za Rusi skriva bojna oprema visoke zmogljivosti in da 150.000 vojakov v Ukrajini ni enako enemu miljonu plus vojakom v Rusiji. Rusija je jedro energentov in arabci so njihovi prijatelji. Mislim, da je EU dojela, da jo je Amerika izigrala in da je Ursula brcnila v temo. Osebno verjamem, da EU skupaj z Ameriko niso sposobne premagati Kitajske, Rusije, Koreje, Irana, Afganistana, Libije, Sirije itd... In niti ne Turčije, Srbije in kot tudi ne Mađarske... Konec je pa je lahko Zelenski pred zelenimi zasloni ali pa v tunelu. Gospodarsko smo nazadovali za 30 let nazaj, da ne govorim o finančnem peklu kinnas čaka zaradi amerikancov, ki so zakuhali vse to!
gizmohizmo
19. 10. 2022 20.18
+11
Zanimivo s cim $elenski drži Bidna za 👀 o nečednih poslih sineta v Ukrajini da si lahko privošči obnasanje 10 letnega razvajenega bullya v odnosu do eu in zda
Night fly
19. 10. 2022 20.12
+9
Se vedno se cudim , da je forum odprt za izmenjavo mnenj ...to je pozitiven znak in presenecenje . Ali se res bliza konec posebne operacije v Ukr. in bodo ZDA ´´prisiljene´´ tudi na zahtevo Evrope prisiliti Zelneckega , da se zacne pogajati ,ker ce sodim po izjavah ameriskih generalov in polkovnikov ,je to nujen korak Ukrajinske hunte ,drugace bodo izgubili se kaj .
gizmohizmo
19. 10. 2022 20.24
+8
Washington morda ne bo mogel podpirati Ukrajine v konfliktu proti Rusiji "tako dolgo, kot je potrebno" zaradi pomanjkanja industrijskih zmogljivosti, potrebnih za obnovitev streliva in orožja, ki jih pošilja v Kijev, je v sredo poročal CNBC, ki se sklicuje na vojaške analitike. "Obstaja točka, ko ... bodo morali Ukrajinci biti previdni glede svoje stopnje izdatkov in kje bodo dajali prednost temu strelivu, ker ni neskončne zaloge," Jack Watling, strokovnjak na Royal United Services Institute v Londonu, je poročala tiskovna mreža. Težava naj bi izvirala iz strukture vojaške proizvodnje v zahodnih državah, zlasti v Združenih državah, ki je bila prilagojena za mir in ne more prenesti dolgotrajnega črpanja zalog med velikim oboroženim spopadom, kot je tisti v Ukrajini.Na primer, po poročanju CNBC lahko ameriška orožarska industrija proizvede približno 30.000 nabojev na leto za havbice kalibra 155 mm. Ukrajinska vojska to količino porabi v približno dveh tednih. Drug naveden primer je protitankovska raketa Javelin, ki se izstreljuje z ramena. Ameriška proizvodnja orožja znaša okoli 800 enot na leto, Washington pa jih je v Ukrajino poslal okoli 8500.Zaloge večcevnih raketnih izstrelkov HIMARS, protiletalskih raket Stinger in havbic M777 v ZDA primanjkuje, piše v članku, ki se sklicuje na nedavno poročilo Centra za strateške in mednarodne študije. Obrambni uradniki v ZDA in drugih zahodnih državah, ki oborožujejo Ukrajino, nasprotujejo izčrpavanju zalog, namenjenih za njihovo lastno usposabljanje in pripravljenost. »Zelo sem zaskrbljen. Če ne bomo imeli nove proizvodnje, ki traja več mesecev, da se poveča, ne bomo mogli oskrbovati Ukrajincev,« je za CNBC povedal Dave Des Roches, višji vojaški sodelavec na Univerzi za nacionalno obrambo ZDA.
pesnitev
20. 10. 2022 12.10
+2
Zelenski je tako zaverovan v pomoč z zahoda, da sploh ne razišlja o pogajanjih. Vedno bolj je podoben napihnjeni žabi in prepoveduje vse Ukrajincem vsakršno pogajanje s Putinom. Koliko nedolžnih žrtev bo še umrlo, predno bo Zelenski sedel s Putinom za pogajalsko mizo. Za pedenj zemlje j umrlo na stotine Ukrajincev, na stotine jih je izgubilo svoje družine, otroke, vnuke. Sramota, Zelenski! Putin je pač agresor in s tvojimi havbicami, Zelenski, ga ne boš premagak!
slayer2
19. 10. 2022 20.10
+8
A nagrado evropskega parlamenta so pa kar Ukrajinci dobili?!!! Dejte jim še ene par miljard,bo bolj zanimivo!!!
gizmohizmo
19. 10. 2022 20.07
+3
Še Tito je nateg... nacije na Neretvi z podrtim mostom in prikrito evakuiral ranjence cez. Tale evakuacija disi po pasti za ukrote oz. po TOS 1 raketah
gizmohizmo
19. 10. 2022 20.01
+6
Kaj so vam portal shekal, da je ta novica odprta?
AbrA0_KadaBRa
19. 10. 2022 19.58
+13
Zelenski je dober igralec, prava lutka
maco 1
19. 10. 2022 19.38
+12
kako pa so vam lastniki dovolili takšno objavo? Al nekaj ni po planu?
Banion
19. 10. 2022 19.26
+16
zmedenski, lakaj tujega kapitala a dovolj pameten da ima od tega tudi sam zajeten kupček na računi. Ko bo dojel da ga izkoriščajo za vojno proti rusiji, bo prepozni kajti država se bo utopila v dolgovih za orožje, pametni in bogati se bodo, če se že niso, izselili in ostali bodo samo reveži, od države bo ostalo samo ime v zgodovinskih učbenikih. Bila je nekoč bogata država dokler jo zmedeni niso zapravili.
doma?in 1
19. 10. 2022 19.31
+8
slayer2
19. 10. 2022 20.11
+10
Ta država prežeta s korupcijo in kriminalom nikoli in nikdar ni bila bogata!!!
Professor
19. 10. 2022 19.21
+15
jutri_pa_res
19. 10. 2022 19.20
+0
NAto zalaga z orožjem Ukrajino in Rusi pravijo, da je zato NATO v vojni z Rusijo. Če Iran zalaga z orožjem Rusijo, je potem Iran v vojni z Ukrajino?
gizmohizmo
19. 10. 2022 20.02
+9
Nato je že itak v vojni z Iranom pa še z marsikom
Opazujemvas
19. 10. 2022 19.08
-11
Tu se točno vidi, kako močna je ruska propaganda in delo ruske FSB v Sloveniji, večino uvoženo iz Srbije.
Opazujemvas
19. 10. 2022 19.06
-3
Kaj pa Putin? Samo v mrtvaški krsti se ni slikal bodo pa ga.
Rains
19. 10. 2022 19.03
-9
Tudi če bi res snemal pred green screenom bi bil to samo dokaz, da ni neumen. Kdo bi se pa izpostavljal sovražniku?
Bolcn
19. 10. 2022 19.12
+14
Aha da hujska nekje na varnem, raja se pa tepe tam to ti podpiraš? Bravoooo
anatomija
19. 10. 2022 19.43
+0
Bolcn Potem pa razloži zakaj Putina ni na fronti . Tudi Rusov ni veliko v prvih vrstah. Za topovsko meso uporabljajo narodnostne manjšine v Rusiji
Mirko Tipka
24. 10. 2022 11.32
-1
@Rainsa in @Anatomija: Skozi Covid in vojno smo lahko lepo videli EU medije, kako izkrivljajo realno sliko situacije. Zato je prišlo tudi do neresnic in zavajanj. Ljudje, ki smo s svojo glavo razmišljli, smo bili najslabši. Kot pa pravi pregovor, laž ima kratke noge. Zato vaju naprošam, da preverita informacije na strani OZN, pa vama bo bolj jasno kam se svet vrti.
Stauffenberg
19. 10. 2022 19.02
+8
Kako bi bilo fajn videti njegov bančni račun tam nekje!
kure bedne
19. 10. 2022 18.52
+23
Pa že skoz vam pravim, da vas zeleny na suho nate guje. Tale glumac je že pred pol leta pobegnil iz Ukrajine. Gledate burlesko in poslušate same laži.
Anion6anion
19. 10. 2022 18.52
+18
Zelenec ima celotno EU za talca .