Ukrajina

Ruske sile prodirajo v notranjost, od Slavjanska oddaljene le še 11 kilometrov

Kijev, 02. 06. 2022 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da ruske sile nadzorujejo približno petino njegove države, vključno z že aneksiranim Krimskim polotokom in ozemljem na vzhodu, ki je od leta 2014 v rokah proruskih separatistov. Guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj je potrdil, da je pod ruskim nadzorom že večino Severodonecka. Prav tako je dejal, da se boji na ulicah nadaljujejo in obljubil, da se bodo ukrajinske sile do konca borile za mesto. Ruska vojska medtem napreduje proti notranjosti države in je trenutno le še dobrih deset kilometrov oddaljena od Slavjanska.

"Danes je približno 20 odstotkov našega ozemlja pod nadzorom okupatorjev," je dejal Volodimir Zelenski med nagovorom zakonodajalcem v Luksemburgu.

Volodimir Zelenski z vojaki
Volodimir Zelenski z vojaki FOTO: AP

Pri tem je opozoril, da so leta 2014 proruski separatisti nadzorovali 43.000 kvadratnih kilometrov ozemlja. Po skoraj sto dneh vojne naj bi se ta številka povzpela na približno 125.000 kvadratnih kilometrov, kar predstavlja ozemlje, večje od Nizozemske, Belgije in Luksemburga skupaj.

Hkrati je dejal, da je skoraj 300.000 kvadratnih kilometrov ozemlja "onesnaženih" z minami in neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. "12 milijonov Ukrajincev je razseljenih, več kot pet milijonov pa jih je odšlo v tujino," je še dodal.

Ruske sile medtem utrjujejo svoje položaje v vzhodni pokrajini Donbas, ki vključuje regiji Lugansk in Doneck, in se vztrajno približujejo ukrajinskemu de facto upravnemu središču te regije, mestu Kramatorsk.

Ruske sile vse bližje zavzetju Severodonecka

Ruske sile so po več dneh slovitih spopadov vse bližje zavzetju Severodonecka. Kot je danes sporočil guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj, so zasedle že 80 odstotkov mesta. Sporočil je še, da se boji na ulicah nadaljujejo in obljubil, da se bodo ukrajinske sile do konca borile za mesto.

"Ulični boji se nadaljujejo," je Gajdaj na Telegramu sporočil glede poteka spopadov za ključno mesto, z zavzetjem katerega bi ruske sile še dodatno okrepile svoj prijem nad območje Donbasa, ki ga sestavljata regiji Doneck in Lugansk.

"Najtežje razmere so v regiji Lugansk, kjer skuša sovražnik premakniti naše enote s položajev," je sporočil prvi mož ukrajinske vojske, načelnik generalštaba Valerij Zalužni.

Zalužni je v telefonskem pogovoru poveljniku francoskih oboroženih sil, generalu Thierryju Burkhardu poudaril, da ima sovražnik odločilno prednost v artileriji. Dodal je, da želi, da bi bile njegove enote opremljene z orožjem, kakršno uporablja vojaška zveza Nato. "To bo rešilo življenja naših ljudi," je še dejal.

Ukrajinski vojaki
Ukrajinski vojaki FOTO: AP

Ukrajinske sile so ta teden dobile spodbudo, ko je ameriški predsednik Joe Biden napovedal, da so na poti naprednejši raketni sistemi, vključno z raketnim sistemom himars, ki lahko hkrati izstreli več natančno vodenih raket in ima doseg približno 70 kilometrov. Poleg tega bodo ZDA v Ukrajino poslale še več raketnih sistemov za uničevanje tankov javelin, oklepna vozila, helikopterje in rezervne dele.

Vendar analitiki opozarjajo, da nove rakete verjetno ne bodo nenadoma spremenile razmer, saj ukrajinska vojska potrebuje čas, da se nauči, kako jih učinkovito uporabljati.

Ukrajinska vojska je potrdila, da so se njihove obrambne sile umaknile na zahodni breg Siverskega Donca in predale (ali v bojih izgubile) še najmanj pet okoliških, poroča novinar nemškega Bilda Julian Röpcke. To pomeni, da je ruska vojska napredovala osem kilometrov naprej od Limana in je trenutno le še 11 kilometrov oddaljena od Slavjanska.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusko obrambno ministrstvo: Število tujih plačancev v Ukrajini se je skoraj prepolovilo

Medtem je tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti povedal, da se je skupno število tujih plačancev v Ukrajini skoraj prepolovilo. Z začetnih 6600 naj bi jih sedaj bilo le še 3500, poroča BBC.

Pri tem je dejal, da je bilo več sto tujih plačancev ubitih z ruskim orožjem dolgega dosega kmalu po prihodu v državo. "Večina pa jih je bila ubitih na bojiščih zaradi nizke stopnje usposabljanja in pomanjkanja bojnih izkušenj," je še dodal.

V sporočilu na Telegramu je mestni svet Mariupola obsodil ruske oblasti, da zapirajo in celo ubijajo tiste ukrajinske prostovoljce in uradnike, ki nočejo sodelovati s proruskimi oblastmi. "Lažno sodišče samooklicane Ljudske republike Doneck je na 10 let zapora obsodilo vodjo ene od obalnih vasi, medtem ko je bil vsaj en javni uslužbenec usmrčen s streljanjem," je dejal župan mesta Mariupol Vadim Bojčenko.

Prav tako naj bi v zaporu v Olenivki bilo zaprtih tudi več deset prostovoljcev, ki so marca in aprila pomagali pri evakuaciji prebivalcev in poskušali v blokirano mesto dostaviti hrano in vodo, opozarja mestni svet.

Svetovalec župana Petro Andruščenko je medtem na Telegramu sporočil, da si ruske okupacijske enote prizadevajo pospešiti razdeljevanje ruskih potnih listov v mestu. Navedel je še, da je ministrstvo za migracije samooklicane Ljudske republike Doneck pozvalo organe, ki jih je v mestu namestila Moskva, naj poiščejo prostore, kjer bodo lahko prebivalci predložili dokumente potrebne za pridobitev ruskih potnih listov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja