Ukrajina

Zelenski prispel v Washington: prišel po 'orožje, orožje in še več orožja'

Kijev/Washington, 21. 12. 2022 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, K.K., A.K.
Komentarji
846

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prispel v ZDA na svoj prvi obisk v tujini od začetka ruske invazije na njegovo državo. V Beli hiši se je srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in prvo damo Jill Biden. Predsednik ZDA je ob tej priložnosti naznanil nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 1,7 milijarde evrov. Na novinarski konferenci je Biden Zelenskemu dejal, da sta njegovo vodstvo in moč Ukrajincev navdih za svet.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zelenski na obisku v ZDA
    02:39
    Iz 24UR: Zelenski na obisku v ZDA
  • Iz SVETA: Volodimir Zelenski obiskal ZDA
    02:17
    Iz SVETA: Volodimir Zelenski obiskal ZDA
  • Bela hiša in Zelenski potrdila obisk ukrajinskega predsednika v ZDA
    00:55
    Bela hiša in Zelenski potrdila obisk ukrajinskega predsednika v ZDA

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je po poročanju CNN že prispel v ZDA. Kot je sporočil na svojem kanalu na Telegramu, je v Washington prispel zato, da bi se zahvalil Američanom, predsedniku ZDA Joeju Bidnu in kongresu za prepotrebno podporo: "Predvsem bova z ameriškim predsednikom Josephom Bidenom razpravljala o dvostranskem sodelovanju med Ukrajino in Združenimi državami Amerike." 

 Ob prihodu Zelenskega je pred vrati v Belo hišo stala častna straža, ko sta ga pozdravila Biden in prva dama ZDA Jill Biden. Vsi skupaj so se po rdeči preprogi z ameriškimi in ukrajinskimi zastavami ob straneh nemudoma umaknili v Belo hišo na pogovore in niso odgovarjali na vprašanja novinarjev.

Biden je izrazil veselje, da je Zelenskemu uspelo priti na obisk. Glede Rusije je dejal, da skuša predsednik Vladimir Putin uporabiti zimo kot orožje in zato krepi napade na civiliste. Omenil je tudi, da je bil Zelenski imenovan za osebnost leta revije Time in zagotovil, da bodo ZDA podpirale Ukrajino v prizadevanjih za pravičen mir.

Zelenski je dejal, da je želel priti v ZDA že prej, vendar zaradi težkega položaja ni mogel. Dejstvo, da je zdaj le prišel, je po njegovih besedah dokaz, da je položaj zaradi ameriške pomoči pod nadzorom. Z bojišča v Bahmutu, ki ga je obiskal pred potjo v ZDA, je Bidnu prenesel hvaležnost poveljnika ameriškega raketnega sistema himars, s katerim se Ukrajinci učinkovito branijo pred ruskimi napadi iz zraka.

Poveljnik, ki ga je predsednik Ukrajine poimenoval kot Pavla, je svoje državno odlikovanje predal Zelenskemu in mu naročil naj ga izroči "zelo pogumnemu Bidnu", ki da je pomagal rešiti veliko življenj. Biden je dejal, da darilo ceni, čeprav si ga ne zasluži.

Zelenski je v svojem imenu in imenu Ukrajincev izrazil hvaležnost za vso pomoč ZDA. Zahvalil se je Bidnu, kongresu in navadnim Američanom.

Na novinarski konferenci je Biden Zelenskemu dejal, da sta njegovo vodstvo in moč Ukrajincev navdih za svet, pri tem pa naznanil nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti okoli 1,8 milijarde dolarjev oziroma 1,7 milijarde evrov, ki naj bi vključeval tudi sisteme zračne obrambe Patriot. Ti veljajo za ključne pri obrambi Ukrajine pred ruskimi napadi z raketami in droni.

Ukrajinski predsednik bo kasneje obiskal še kongres, kjer bo na skupni seji nagovoril senatorje in člane predstavniškega doma. Njegov nagovor v kongresu, kjer je julija že bila njegova žena Olena Zelenski, bo po napovedih v četrtek ob 1.30 po srednjeevropskem času.

"Na poti v ZDA, da bi okrepili odpornost in obrambne zmogljivosti Ukrajine," je zapisal v tvitu. Z ameriškim predsednikom se bosta glede na njegove besede pogovarjala zlasti o sodelovanju med Ukrajino in ZDA.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v izjavi sporočila, da obisk poudarja trdno podporo ZDA Ukrajini, ki da bo trajala, dokler bo to potrebno.

Gre za prvi obisk Zelenskega v tujini, odkar je Rusija februarja napadla Ukrajino. Obisk je bil načrtovan v tajnosti, potem ko sta se Zelenski in Biden 11. decembra pogovarjala po telefonu. Pred tednom dni naj bi sledilo uradno vabilo, v nedeljo pa potrditev obiska.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Zelenski je postal mednarodni simbol ukrajinskega odpora proti Rusiji, ki pa je svoje odmevne pozive za pomoč doslej naslavljal preko video povezav. Iz Ukrajine ni odpotoval, ampak je na primer v ZDA poslal svojo soprogo. Doma je po navedbah Kijeva ostajal zato, da Rusom pokaže, da ga ne morejo prestrašiti in pregnati.

Pot na tuje bi ga tudi izpostavila varnostnim grožnjam. Za Zelenskega je lahko sicer nevarno vsako potovanje iz bunkerja v Kijevu, a zaradi tega ni nehal potovati po domovini, kjer obiskuje vojake na fronti, ranjence, prebivalce uničenih območij in prizorišča uspehov ukrajinske vojske proti Rusom. Njegova uspešna pot v ZDA bi pomenila dodaten udarec že tako hudo prizadetemu ugledu Rusije kot vojaške velesile. 

Zelenski v ZDA prišel po 'orožje, orožje in še več orožja'

Ukrajinski predsedniški svetovalec Mihajlo Podoljak je dejal, da obisk Zelenskega v ZDA kaže na visoko stopnjo zaupanja med državama in Zelenskemu nudi priložnost, da pojasni, kakšno orožje potrebuje Kijev. Dodal je, da se s tem končujejo poskusi Rusov, da bi dokazali ohaljanje odnosov med državama in poudaril, da ZDA Ukrajino nedvoumno podpirajo.

"Orožje, orožje in še več orožja. Pomembno je, da osebno pojasnimo, zakaj potrebujemo določene vrste orožja," je dejal Podoljak. "Predvsem oklepna vozila, najnovejši sistemi protiraketne obrambe in rakete dolgega dosega," je pojasnil.

ZDA so največja podpornica Ukrajine v denarju in orožju. Ukrajini so doslej zagotovile že za okoli 50 milijard dolarjev (približno 50 milijard evrov) pomoči, vključno s približno 20 milijard dolarjev (približno 20 milijard evrov) vredno pomočjo na področju varnosti.

Kijev že nekaj časa posebej prosi za sisteme patriot, saj so Rusi v veliki meri spremenili taktiko in zdaj od daleč iz zraka napadajo z brezpilotnimi letalniki, letali in raketami ter uničujejo civilne cilje in kritično infrastrukturo.

Kremelj svari pred stopnjevanjem konflikta v primeru novih dobav orožja

Morebitne nove dobave orožja Ukrajini bodo poslabšale konflikt pa je posvaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Washington naj bi namreč ob tej priložnosti naznanil nov paket vojaške pomoči Kijevu, vključno s sistemi zračne obrambe patriot.

"Vse to seveda vodi v poslabšanje konflikta in ne napoveduje ničesar dobrega za Ukrajino," je novinarjem dejal Peskov. Kot je dodal, Moskva ne pričakuje, da bo Zelenski v Washingtonu spremenil stališče glede mirovnih pogajanj oziroma zavračanja pogovorov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

KOMENTARJI (846)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvanJaJo
08. 02. 2023 12.23
+1
Spet fehta 🤣💆
Uporabnik1884443
08. 02. 2023 12.19
+1
Tako se bori za svojo domovino
SenecaLucius
22. 12. 2022 14.16
-1
Po komentarjih sodeč je rusofilom kar nekako hudo, ker Ukrajina nima nafte, da bi ameriško pomoč tako kot vedno utemeljevali z željo ZDA po nafti, ker jih itak 99% ne ve, da imajo v ZDA svoje nafte za izvoz!
vax-o-mat
22. 12. 2022 13.44
+4
kakšno gledališče .... mediji so prodani globalistom....Pa sej ne najdeš več živga človeka da vrjame tem "nastopom"! 🇪🇺&🇺🇸=bruhh
SenecaLucius
22. 12. 2022 14.23
-3
Upam, da te za te komentarje ne plačujejo rubljih, ker boš v kratkem obžaloval kako malo so te plačali! 😉
Rok Jurjec
22. 12. 2022 13.09
+3
Očka Biden nadaljuje v UKR kar je njegov sinček začel.
ana kovac
22. 12. 2022 11.40
+4
Orožje, orožje in še več orožja! Nikoli pa ni prosil niti za en flajštr ...
revolutionmustcome
22. 12. 2022 10.51
+6
A prosim že nehate objavljat karkoli o tem kokainskem odvisniku. Bruh.
SenecaLucius
22. 12. 2022 14.20
-5
Človek, ki se upa na prvo bojno črto največjih spopadov je kokainski odvisnik, nekdo drug, ki praktično ne gre ven iz moskovskega bunkerja pa narodni heroj?
Frane Šajn
22. 12. 2022 10.27
+5
Če ti kot človeku ko to bereš o tem obisku in o obljubah Amerijev danih temu "idiotizmu"ne obrne želodca potem enostavno nisi človek!
SenecaLucius
22. 12. 2022 10.19
-5
Zanima me, da če bi hipotetično Italija zasedla Primorsko in Madžarska Prekmurje, obe z razlogom, da šitita svoji manjšini, ali bi vsi tukajšnji rusofili še vedno govorili, da se nima smisla s tujo pomočjo boriti za naše ozemlje, ker sta pač italijanska in madžarska vojska močnejši.
Frane Šajn
22. 12. 2022 10.29
+4
Samo nekaj ko berem ta tvoj votloglavi komentar se vprašam ali si kaj takega zaužil na tešče ali si že rojen tako neveden!
Moncsa
23. 12. 2022 09.47
+0
Da spravim tvoje vprašanje v kontekst: Če bi v Sloveniji pobijali in nadlegovali Italijane na Primorskem (ki jih ni) ter v Prekmurju Madžare (ki so), in kljub večkratnim pozivom Italije in Madžarske, tega Slovenci s podporo vlade bi kar nadaljevali, obenem Bruslju bi dol viselo za vse skupaj za leta in leta, bi bilo povsem razumljivo.
SenecaLucius
22. 12. 2022 10.02
-3
Neverjetno koliko vas misli, da si večina Ukrajincev spet želi živeti pod ruskim škornjem. Skupno vam je, da še nikoli v življenju niste govorili z Ukrajincem, kaj šele bili tam!
Frane Šajn
22. 12. 2022 10.36
+3
Hvala bogu da imamo BBC in CNN in posredno cia opranoglavčke, ki ne vidijo čez svoj prag tu da nas osveščajo in poažjo svet v proameriški NAD DEMOKRATIČNI LUČI. !ČLOVEK STREZNI SE IN NE PIJ NA TEŠČE!
User2369190
22. 12. 2022 09.42
+1
Ukrajinarji so že zdavnaj zakockali svojo državo, žal. Nad njenim ozemljem se bodo mastile vse njene sosede. Najbolj Rusija, druga bo verjetno Poljska. Pa tudi Romunija, Madžarska, in še kdo bi lahko pritaknil svoj lonček.
User2369190
22. 12. 2022 09.44
-3
Ukrajina bo postala šolski primer kaj se zgodi, če prepustiš državo tujcem in dovoliš da ti nastavijo vlado. Nobena druga pametna družba tega ne bo dovolila.
SenecaLucius
22. 12. 2022 10.05
-1
Zelenski je bliža razliko od Janukoviča izvoljen na poštenih volitvah in niso glasovnice v Kijev potovale po teden ali več kot pri Janukoviču.
Apostol1
22. 12. 2022 09.37
+2
Pred leti smo imeli izlet poSrbiji in lokalni turistični vodič je povedal, da so Srbi dosedaj v vseh vojnah zmagali , samo v vsaki vojni so izgubili nekaj svojega ozemlja. Zato verjamem , da bo po koncu Ukrajinsko -Ruske vojne zmagala Ukrajina , ki bo ostala brez svojega ozemlja v velikosti Madžarske. V boj , do zadnjega Ukrajinca za zmago Ukrajine , je moto Zelenskega . Kaj si pa mislijo tisti , ki ne pridejo do besede in nikoli niso , je pa drugo vprašanje in zavedajmo se , da mi ravno tako spadamo v to skupino. zato spoštujmo in varujmo mir in uživajmo v njemu. Ta zadnja misel je namenjena politikom , ker politiki vzamejo mir navadnim ljudem in nihče drug.
Resnica v obraz
22. 12. 2022 08.55
-4
zahodni civilizaciji je meja na Kolpi..
Luka Zeleznik
22. 12. 2022 08.49
+5
Kdaj je prispel? Naj mu že kupijo nekaj za oblečt!
za bojši jutri
22. 12. 2022 08.43
+7
Ukrajinci so kot romi, samo jemljejo in nič ne dajo.
Luka Zeleznik
22. 12. 2022 08.50
+1
Seveda dajo. Ne poznaš njihovega nacionalnega športa!
Resnica v obraz
22. 12. 2022 08.35
-7
gotof je- putin
Red Baron
22. 12. 2022 08.27
+1
Preprosti
22. 12. 2022 08.12
+9
Evo pa je krog sklenjen. V štartu tihe provokacije, da se regijsko zgrizejo in nastane prosta pot, da se zaloge v skladiščih obrnejo. Stari kosi gredo na teren in se sprosti za nove zaloge. Bravo jenkiji in to konstantno počnejo od leta 45.
Luka Zeleznik
22. 12. 2022 08.51
+4
Apogee
22. 12. 2022 08.05
+9
Če bi želel mir v Ukrajini bi šel k Putinu, ker pa želi vojno v Evropi je šel k Bidnu kateri eden in edini interes je uničiti moč eura in EU in vojaško in ekonomsko moč Rusije ….😕
Iqos
21. 12. 2022 21.59
+14
Tam naj ostane, da bi mir v Evrooi