Ukrajina

Zelenski svetovnim voditeljem: Bodite pogumni, podprite Ukrajino

Kijev, 23. 04. 2022 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po raketnem napadu na ukrajinsko pristaniško mesto Odesa znova nagovoril množice. Da lahko vojno ustavi le tisti, ki jo je začel, je bil jasen ter dodal, da bi vsak "človek pri zdravi pameti izbral diplomatski način" namesto vojaškega. Da se ne boji za svoje življenje, prav tako ga ni strah morebitnega srečanja z ruskim predsednikom, je dejal. K hrabrosti je pozval tudi druge svetovne voditelje, ki naj svoj pogum izkažejo s podporo Ukrajini. Zelenski se bo sicer v nedeljo srečal z ameriškim sekretarjem Antonyjem Blinknom in ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Jamesom Austinom. Upa, da bo ZDA vplivala na evropske države, da Ukrajini čim prej dobavijo orožje, ki ga potrebujejo.

"Rusija in zaupanje sta dva popolnoma nasprotna si pojma," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je na postaji podzemne železnice ponovno nagovoril ljudstvo in širše množice. S tem je izrazil, da državi okupatorki ne zaupa, a kot pravi se srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ne boji. "Naši ljudje so v teh časih pokazali hrabrost, zato se tudi sam nimam pravice bati," je dejal. A kljub temu je pripravljen pogovore z Rusijo prekiniti, če bo Moskva izvedla "psevdoreferendume" ter uničila ljudi v Mariupolu.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

K pogumu je pozval tudi svetovne voditelje. "Bodite pogumni pri svoji podpori Ukrajini," jih je nagovoril ter države pozval tudi, naj se "borijo ob Ukrajini". Poudaril je namreč, da narodi, ki v vojni zavzemajo nevtralno držo, postavljajo najbolj tvegano stavo. "Izgubili boste vse," jih je opozoril. 

Blinken in Austin odhajata v Kijev, Zelenski prosi za orožje

Spregovoril je tudi o prihajajočem srečanju z državnim sekretarjem ZDA Antonyjem Blinknom in ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Jamesom Austinom. Oba ga bosta v nedeljo obiskala v Kijevu. Kot je dejal, je hvaležen za pomoč ZDA in Združenega kraljestva, a dodal je, da morajo ZDA vplivati tudi ​​na druge evropske države, da Ukrajini dobavljajo orožje. Upa, da se bo to zgodilo čim prej.

Ameriški obrambni minister in državni sekretar bosta dva meseca po ruski invaziji na Ukrajino v nedeljo prvič odpotovala v Kijev. S tem bodo ZDA napadeni državi izkazale še dodatno podporo. V Kijev se je v zadnjih dveh tednih sicer stekal tok evropskih voditeljev, ki so se v ukrajinski prestolnici srečali z Zelenskim, da bi mu obljubil nove pošiljke orožja, humanitarno podporo oz. druge oblike pomoči.

Austin bo Kijev obiskal tik pred potovanjem v Nemčijo, ki ga bo opravil prihodnji teden. Tam bo namreč potekal načrtovani vrh 40 Natovih in zavezniških držav, da bodo razpravljale o načinih nadaljnjega oboroževanja in podpore Ukrajini. Zelenski sicer v svojih nagovorih večkrat poziva k dobavi orožja, s katerim bi se lahko Ukrajina obranila pred ruskimi napadi. Pravi namreč, da bodo celotno zavzeto ozemlje pridobili nazaj: "Za to ne bomo rabili osem let. Če bomo imeli dovolj orožja, bomo okupirano ozemlje začeli takoj pridobivati nazaj."

V zadnjih dveh tednih je Bidenova administracija napovedala nove pošiljke orožja Ukrajini v vrednosti več kot milijardo evrov, s čimer se je ameriška vojaška pomoč Ukrajini od začetka vojne povečala na več kot tri milijarde evrov. Tako State Department kot Pentagon pa potovanja ameriških uradnikov nista želela komentirati.

Obisk Gutteresa Rusije se Zelenskemu ne zdi smiseln

Ukrajinski predsednik se je obregnil tudi ob napovedani obisk generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, ki naj bi v torek obiskal Moskvo. Ne zdi se mu namreč logično da bo Guterres Rusijo obiskal pred Ukrajino. Bolj smiselno se mu namreč zdi, da bi si generalni sekretar najprej ogledal grozodejstva v Ukrajini.

Ob tem je poudaril tudi, da Rusija ne bi smela biti del Varnostnega sveta ZN.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres FOTO: AP

Čeprav o tej možnosti ne želi razmišljati, Zelenski verjame, da bi lahko Kremelj uporabil jedrsko orožje. "Putin bo jedrsko orožje uporabil le, če izgubi stik z realnostjo, z zdravo pametjo," je dejal na tiskovni konferenci ter dodal, da Ukrajina zagotovo ne bi uporabila jedrskega orožja, če bi ga imela. Podobno je pripomnil tudi, da bi vsak "človek pri zdravi pameti izbral diplomatski način" in ne vojaškega. Ukrajinski predsednik namreč poudarja, da si želi končati napade, ki se dogajajo v njegovi državi.

Rusom namenil besede: Stopite iz te virtualne resničnosti

Da je bilo v Rusijo oz. a vzhodna ozemlja deportiranih okoli 5000 otrok, je dejal prvi mož Ukrajine. "Številke so tragične, kar imamo, so le približne številke," je še pojasnil ter Rusijo primerjal z nacisti. Navedel je tudi, da ukrajinske oblasti verjamejo, da je bilo z okupiranih ozemelj v Rusijo ter na ozemlja pod nadzorom Rusije deportiranih okoli pol milijona ljudi.

Prepričan je, da bodo "vsi tisti, ki so izdali te sramotne ukaze, morali stopiti pred sodišče". "To bo lahko trajajo leta, a čakali bomo. Če nekdo, kot sem jaz, ne bo živel dovolj dolgo, bodo na to čakali naši otroci," je dejal.

Ruse je medtem pozval, naj stopijo iz "virtualne resničnosti" sprevidijo resnico o svoji državi. "Oseba, ki želi vedeti resnico, bo resnico tudi našla, našla bo odgovore.  Ko ne bomo le sedeli z očmi zalepljenimi na rusko propagandno televizijo," je dejal ter dodal, da morajo ljudje, če želijo videti resnico, slednjo tudi sprejeti.

V petek zvečer je Zelenski opozoril, da je ruska invazija "le začetek" agresije Kremlja. Prepričan je namreč, da bo Rusija, če v Ukrajini doživi uspeh, napadla tudi druge države. To opozorilo ni neutemeljeno, saj so naj bi ruski vojaški voditelji že predlagali zajetje ozemlja, ki bi ustvarilo kopenski most do Pridnestrja. To pa bi ogrozilo Moldavijo, ki ni članica Nata.

Za zdaj je na tisoče ruskih vojakov še vedno vpletenih v hude boje v Mariupolu na jugu, kjer se ukrajinski vojaki in civilisti obupno zavzemajo za zadnjo pozicijo v prostrani jeklarni. Kremelj potrebuje te enote za, kot pravi, vnovičen pritisk za obkroženje ukrajinskih sil na vzhodu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.