Ukrajina

Zelenski: Ukrajina v Evropsko unijo začela izvažati elektriko

Kijev, 01. 07. 2022 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je Ukrajina že začela s prenosom električne energije v Romunijo, prek nje pa tudi naprej v Evropsko unijo. To bi Evropi lahko pomagalo zmanjšati odvisnost od ruskih energentov. "To je šele prva faza. Pripravljamo se na povečanje ponudbe," je dejal ob tem.

Prek Romunije v države EU.
Prek Romunije v države EU. FOTO: Shutterstock

Več evropskih držav, vključno z Italijo in Nemčijo, je za svoje potrebe po energiji močno odvisnih od ruskega plina, zaradi česar so bile po zmanjšanju dobave iz Moskve prisiljene iskati druge možnosti. Rešitev je zdaj ponudila Ukrajina, ki je po poročanju ukrajinskega predsednika prek Romunije že začela izvažati elektriko.

Gre za še en pomemben korak v približevanju Evropski uniji, je dejal Volodimir Zelenski. A to je po njegovih besedah le prva faza, pripravljajo pa se že na povečanje ponudbe. "Zahvaljujoč ukrajinski elektriki, je mogoče nadomestiti pomemben del ruskega plina, ki ga uporabljajo evropski potrošniki. To torej za nas ni samo vprašanje prihodkov od izvoza, temveč vprašanje varnosti za vso Evropo," je dejal. Prepričan je namreč, da je pomemben del ruskega plina, ki ga porabijo Evropejci, mogoče nadomestiti.

Ukrajina je sicer že sredi marca, hitro po ruski invaziji, dosegla dogovor o pridružitvi ukrajinskega elektroenergetsko omrežja evropskemu omrežju. To je kljub vojni v državi pripomoglo k pretoku oskrbe z elektriko. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek zapisala, da bo ukrajinski izvoz "zagotovil dodaten vir električne energije za EU". Ukrajina pa medtem potrebuje prihodke, je dodala. "Torej imamo vsi koristi."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.