Ukrajina

Norčevanje iz Rusov: minister obljubil potop do Moskve

Kijev, 15. 04. 2022 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin, Tina Hacler
Komentarji
0

Ukrajinske oblasti so si rusko izgubo na morju pošteno privoščile. Predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je ukrajinska vojska pokazala, da "ruske ladje lahko odplujejo, a le do dna" morja. S tem se je posredno navezal na rusko raketno križarko Moskva, ki je v četrtek pozno zvečer potonila na dno Črnega morja, Ukrajinci pa trdijo, da so jo zadeli z raketama. Ruse je zbodlo tudi ukrajinsko obrambno ministrstvo, ki je na Twitterju objavilo ciničen opomnik, minister Reznikov, ki je navdušen potapljač, pa je obljubil, da bodo po zmagi v vojni razbitino vsekakor obiskali.

"Ministrstvo za obrambo bi rusko mornarico rado spomnilo, da so ožine Črnega morja zaprte le za vstop. Del vaše flote, ki ostaja na gladini, pa ima še vedno prosto pot ven," so tvitnili. Turčija namreč ne dovoljuje novega prehoda vojnim ladjam in z izgubo Moskve so se ruske pomorske sile močno zmanjšale, saj križarke ne morejo nadomestiti.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na osebnem Twitter računu si je dal duška tudi ukrajinski obrambni minister Oleksej Reznikov. "'Poveljniška'" ruska vojna ladja je dragoceno potapljaško mesto. Zdaj imamo v Črnem morju še enega. Po naši zmagi v vojni bomo razbitino vsekakor obiskali. Mimogrede, sam imam za sabo že 300 potopov," je zapisal in poleg pripel podvodno fotografijo z orjaško želvo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nezlomljivi ljudje najpogumnejše države. Zdržali smo že 50 dni ruske invazije, čeprav so nam okupatorji napovedovali največ pet dni," je Ukrajince nagovoril predsednik Volodimir Zelenski. Posredno se je dotaknil tudi ruske križarke Moskve, ki trenutno kraljuje na dnu Črnega morja: "Ukrajinske čete so pokazale, da ruske ladje lahko odplujejo, a le do dna."

Anton Geraščenko, svetovalec ukrajinskega notranjega ministrva je sicer danes zatrdil, da je v eksploziji in požaru na krovu umrl sam kapitan Moskve, Anton Kuprin. Rusija teh navedb za zdaj še ni potrdila. 

Volodimir Zelenski na 50. dan invazije znova nagovoril Ukrajince.
Volodimir Zelenski na 50. dan invazije znova nagovoril Ukrajince. FOTO: AP

Pentagon ocenjuje, da sta križarko zadeli ukrajinski raketi

Ruska raketna križarka Moskva je potonila, potem ko sta jo zadeli dve ukrajinski protiladijski raketi, je danes ocenil visoki predstavnik Pentagona, potem ko v četrtek še niso mogli potrditi, zakaj natančno je ladja potonila. "Ocenjujemo, da sta Moskvo zadeli dve raketi neptun," je novinarjem sedaj po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal neimenovani predstavnik Pentagona in dodal, da gre za velik udarec Rusiji. Raketa neptun je ukrajinskega izvora in zahodna vojaška pomoč naj pri potopitvi ponosa ruske mornarice ne bi igrala vloge.

Že včeraj pa je za CNN  tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby ocenil, da je potopitev ruske raketne križarke velik udarec za rusko floto v Črnem morju. Moskva je bila namreč vodilna ladja ruske črnomorske flote in kot taka ključen del ruskih prizadevanj za mornariško prevlado na tem območju. Njena izguba bo imela posledice za ruske zmogljivosti, je dejal.

Rusija sicer trdi, da je ladja potonila zaradi poškodbe trupa pri eksploziji, ki jo je povzročil požar. Na krovu ladje je bilo 16 vodljivih raketnih izstrelkov dolgega dosega in ti sedaj ne bodo leteli na ukrajinska mesta. Ukrajina medtem trdi, da je ladja potonila, potem ko so jo zadele ukrajinske rakete. Moskva je sicer prav tista ladja, ki je v začetnih dneh ruske invazije zahtevala predajo ukrajinskih vojakov na Kačjem otoku.

Nagovor Zelenskega

Da je to obdobje nekatere svetovne voditelje prikazalo v čisto drugačni luči, je Zelenski še povedal v nagovoru. V začetnih fazah vojne so ga nekateri celo pozivali, naj odide, saj niso verjeli, da bo Ukrajina preživela, je dejal: "A niso vedeli, kako pogumni so Ukrajinci ter kako močno cenimo svobodo in možnost, da živimo, kot želimo." 

Spomnil je tudi na srečanja s številnimi svetovnimi politiki, ki jih je opravil v zadnjih tednih. "Nekateri politiki se obnašajo, kot da nimajo moči. Prav tako pa sem videl nepolitične posameznike, ki so v teh 50 dneh naredili več kot nekateri svetovni voditelji," je dejal ter ob tem dodal, da sicer ne morejo z gotovostjo trditi, kaj se je zares zgodilo z ladjo.

Ob tem je dodal, da je 50 dni obrambe dosežek več milijonov Ukrajincev. "24. februarja so sprejeli najpomembnejšo odločitev v svojem življenju. Da se borijo. Da so ljudje, da ne obupajo in da ne bodo izdali države," je naštel.

Zgodaj zjutraj so medtem v Kijevu znova odjeknile eksplozije, v ukrajinskih mestih pa so zadonele sirene pred zračnimi napadi. Prebivalci so se po potopitvi ruske ladje pripravljali na nove napade. Eksplozije v ukrajinski prestolnici so bile ene večjih, odkar so se ruske čete umaknile proti jugu in vzhodu, poroča Reuters.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.