Ukrajina

Zelenski zaradi domnevne veleizdaje razrešil dva tesna sodelavca

Kijev, 18. 07. 2022 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo sporočil, da je razrešil vodjo varnostne službe Ivana Bakanova in generalno državno tožilko Irino Venediktovo zaradi številnih primerov domnevne izdaje med ukrajinskimi uradniki. "Več kot 60 uslužbencev je ostalo na okupiranem ozemlju in dela proti naši državi," je dodal. Gre za eno največjih zamenjav v vladi od začetka ruske invazije na Ukrajino.

Delovanje sodelavcev je označil za "niz zločinov zoper temelje nacionalne varnosti".
Delovanje sodelavcev je označil za "niz zločinov zoper temelje nacionalne varnosti". FOTO: AP

"Danes sem sprejel odločitev o razrešitvi generalne državne tožilke in vodje ukrajinske varnostne službe," je dejal Zelenski v nedeljo zvečer v svojem rednem video nagovoru.

Po njegovih besedah je v državi odprtih kar 651 kazenskih zadev zaradi obtožb veleizdaje ter sodelovanja in pomoči Rusiji s strani ukrajinskih uradnikov, med njimi uslužbencev tožilstva, preiskovalnih organov in pripadnikov varnostnih agencij.

Med temi je tudi 60 primerov uradnikov, ki so ostali na ozemljih pod rusko zasedbo in "delujejo proti naši državi", je povedal Zelenski. Ukrajinski predsednik v času od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja ni naredil večjih kadrovskih sprememb v vladi.

Ta "niz zločinov zoper temelje nacionalne varnosti" sproža resna vprašanja za vodje varnostnih agencij, je še dejal Zelenski v svojem nagovoru. 

Razrešil svojega tesnega sodelavca in prijatelja iz otroštva

Potrdil je tudi, da je bil aretiran visoki uradnik varnostne službe SBU, ki je bil pred tem pristojen za črnomorski polotok Krim. "Odgovorni bodo tudi vsi tisti, ki so z njim sodelovali in so delovali v interesu Rusije. Posredovali so tajne informacije in druga dejstva ruskim službam," je še povedal Zelenski. 

Bakanov, ki velja za tesnega sodelavca Zelenskega in njegovega prijatelja še iz otroštva, je varnostno službo SBU vodil od leta 2019. Zelenski za zdaj ni imenoval njegovega naslednika.

Venediktovo, ki je vodila prizadevanja za obdelavo ruskih vojnih zločinov v Ukrajini, naj bi na položaju generalnega državnega tožilca začasno zamenjal Oleksij Simonenko.

Zelenski je tudi napovedal, da bo predsednik vlade zadolžen za intenzivnejše iskanje novega vodje nacionalnega urada za boj proti korupciji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou