Ukrajina

Zgodbe srditih bojev v Bahmutu: 'Puška ni bila dovolj, uporabili so sekiro'

Bakhmut , 11. 02. 2023 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Seva Koshel, ki že od začetka vojne dostavlja zaloge na fronto, se je vrnil v Bahmut. Zdaj je nazorno opisal zgodbe, ki so mu jih zaupali ukrajinski vojaki. Najbolj ga je pretresla pripoved o ruskih plačancih iz skupine Wagner. Ti naj bi ukrajinskim vojakom odsekali glave, jih fotografirali, nato pa fotografije poslali sorodnikom ubitih vojakov.

"Slišal sem veliko zgodb neposredno od fantov, ki se bojujejo v Bahmutu. Zelo težko jih je bilo poslušati. Verjamem jim," je za Sky News povedal Seva Koshel. Pojasnil je, da gre predvsem za zgodbe ruskih plačancev iz skupine Wagner. 

"Kolikor sem slišal, gre za ruske plačance iz skupine Wagner. Oni v boju poiščejo ranjene moške ali moške brez orožja. Nato pa jih namesto, da bi jih vzeli za vojne ujetnike ubijejo. A ne le, da jih ustrelijo. Vzamejo sekire in jim odrežejo noge in roke. Enkrat pa so jim (ujetim ukrajinskim vojakom, op. a) tudi odrezali glave. Nato so jih z njihovimi telefoni fotografirali, slike z odrezanimi glavami pa poslali njihovim sorodnikom," je opisal Koshel.

Ukrajinski vojaki v Bahmutu
Ukrajinski vojaki v Bahmutu FOTO: Profimedia

Bahmut v sporni regiji Doneck je že mesece prizorišče hudih spopadov. Obe strani trpita velike izgube, Rusija pa se na fronti še naprej poskuša uveljaviti. "Verjamem, da bosta naslednja dva tedna zelo težka, saj Rusija želi čedalje bolj napadati. Verjamem tudi, da bomo dobili veliko več pomoči naših zaveznikov," je še dodal Koshel. 

Bahmut, 9. februar
Bahmut, 9. februar FOTO:

Minuli teden so predstavniki ruskih plačancev iz skupine Wagner sicer dejali, da so prenehali z novačenjem ujetnikov za boj v Ukrajini. "Rekrutiranje zapornikov v skupino Wagner se je popolnoma ustavilo," je sporočil ustanovitelj skupine, vplivni ruski poslovnež Jevgenij Prigožin. Ob tem je dodal, da so bile izpolnjene vse obveznosti do tistih, ki so delali za Wagner.

Ruska paravojaška organizacija Wagner
Ruska paravojaška organizacija Wagner FOTO: AP

Poročila, da je Wagner začel z rekrutacijo iz ruskih zaporov, so se prvič pojavila sredi lanskega leta. V zameno za bojevanje v Ukrajini pa naj bi jim Prigožin med drugim obljubljal amnestijo ob vrnitvi v Rusijo.

Vendar bližnji opazovalci navedbam Prigožina ne verjamejo. "Rekrutiranje se nadaljuje," je za The Guardian povedal eden od zagovornikov pravic zapornikov. "Vprašanje je, kdo to izvaja? Tukaj nekaj ne drži," je povedala oseba, ki ne želi biti imenovana, saj se boji povračilnih ukrepov.  

Wagner naj bi od začetka vojne na fronto poslal več deset tisoč ruskih zapornikov, med njimi tudi obsojene morilce.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja