Ukrajina

EU in ZN ne priznavata izidov ruskih referendumov v Ukrajini

New York, 28. 09. 2022 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

EU je obsodila nezakonite referendume, ki so jih v štirih zasedenih ukrajinskih regijah izvedle proruske okupacijske oblasti, kot tudi njihove ponarejene izide, je na Twitterju sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Tudi generalna podsekretarka ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v torek Varnostnemu svetu ZN povedala, da ZN ostajajo v polnosti zavezani suverenosti, enotnosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Referendumov ne priznava niti Kitajska. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sporočil, da Srbija ne more in ne bo priznala priključitve štirih regij na vzhodu Ukrajine Rusiji. "Mi ščitimo svojo ozemeljsko celovitost in v našem interesu je, da ščitimo ozemeljsko celovitost mednarodno priznanih držav, to je za nas ključno," je poudaril.

"Med sistematičnimi zlorabami človekovih pravic je to še ena kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti," je opozoril Josep Borell. V imenu EU je pohvalil pogum Ukrajincev, ki se še naprej zoperstavljajo in upirajo ruski invaziji.

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v tvitu referendume in njihove izide označil za lažne in ponovil, da EU ne priznava nobenega od njih. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je že v torek referendume znova označil za "očitno kršitev mednarodnega prava", ki nima legitimnosti.

Zaradi t. i. referendumov o priključitvi k Rusiji, ki so na okupiranih ozemljih v Ukrajini potekali od petka do torka, je bilo v torek sklicano zasedanje Varnostnega sveta ZN. Referendumov zahodne države ne priznavajo.

Glede na izjavo predstavnika Kitajske na zasedanju Varnostnega sveta jih ne sprejema niti Peking. "Naše stališče glede ukrajinskega vprašanja je jasno. Treba je spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav," je dejal veleposlanik Džang Jun.

Referendumi v Ukrajini
Referendumi v Ukrajini FOTO: AP

Zasedanja Varnostnega sveta ZN se je na daljavo udeležil tudi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ki je dejal, da ruske sile na zasedenih ozemljih silijo prebivalce v mobilizacijo v rusko vojsko. "Priključitev ukrajinskih ozemelj je poteza, zaradi katere je ruski predsednik Vladimir Putin sam proti vsemu človeštvu," je dejal Zelenski.

"Zdaj mora vsaka država na svetu poslati odločen signal," je dodal in izrazil zaupanje v Varnostni svet, da bo ukrepal. To se seveda ne bo zgodilo, ker ima Rusija kot stalna članica pravico veta in bo blokirala predlog resolucije za obsodbo referendumov, ki jo pripravljajo ZDA skupaj z Albanijo.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield je sicer zatrdila, da bodo predlog resolucije za obsodbo lažnih referendumov vložili, ker bi odprli Pandorino skrinjico, ki je ne bo več mogoče zapreti. "Če se bo Rusija skušala zaščititi v Varnostnem svetu, bomo predlog resolucije poslali v Generalno skupščino, ki bo morala Moskvi poslati jasno sporočilo," je dejala.

Proruske oblasti razglasile prepričljivo zmago 

Proruske oblasti v ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje so v torek zvečer razglasile prepričljivo zmago na spornih referendumih, na katerih so volivci pričakovano podprli priključitev k Rusiji.

Na hitro organizirana glasovanja so potekala na štirih območjih – v vzhodnih regijah Donecka in Luganska ter na jugu v Zaporožju in Hersonu –, ki predstavljajo približno 15 odstotkov ukrajinskega ozemlja.

Oblasti Luganska so sporočile, da je za pridružitev Rusiji glasovalo 98,4 odstotka tamkajšnjih ljudi. V Zaporožju je uradnik, ki ga je imenovala Rusija, navedel številko 93,1 odstotka. V Hersonu naj bi za pridružitev glasovalo več kot 87 odstotkov. Denis Pušilin, vodja samooklicane Ljudske republike Doneck, je dejal, da je za glasovalo 99,2 odstotka udeležencev. Vsa štiri območja so sporočila, da so bile preštete vse glasovnice, poroča Reuters.

Po podatkih britanskih obveščevalcev bi ruski predsednik Vladimir Putin priključitev zasedenih ozemelj lahko oznanil že v petek. Ruske oblasti so medtem sporočile, da bodo imeli referendumi o priključitvi k Rusiji znatne posledice, zlasti na področju varnosti. Iz Moskve so namreč zagrozili, da bi Rusija za obrambo ozemelj pred ukrajinskimi protinapadi lahko uporabila tudi jedrsko orožje.

Tudi nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je izpostavil možnost, da bi Rusija na teh ozemljih lahko uporabila svojo doktrino jedrskega odvračanja, in napovedal, da bodo oborožene sile znatno okrepile obrambo vseh ozemelj, priključenih Rusiji. "Rusija ima pravico uporabiti jedrsko orožje, če je to potrebno, ob strogem upoštevanju načel vladne politike jedrskega odvračanja," je še dodal aktualni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost.

Referendumi v Ukrajini
Referendumi v Ukrajini FOTO: AP

Zelenski referendume v Ukrajini označil za farso

Ukrajinski predsednik Zelenski je v svojem rednem nočnem nagovoru referendume na okupiranih ozemljih v Ukrajini označil za farso in napovedal, da bo Ukrajina branila svoje državljane na vseh zasedenih območjih. "Ukrepali bomo za zaščito naših ljudi v regiji Herson, Zaporožje, v Donbasu, na trenutno zasedenih območjih regije Harkov in tudi na Krimu," je ukrajinski predsednik dejal v videoposnetku, objavljenem na omrežju Telegram.

"Te farse na okupiranih ozemljih ne moremo imenovati niti imitacija referenduma," je dodal. Zelenski je referendume označil za farso že v torkovem nagovoru na zasedanju Varnostnega sveta ZN, ki se ga je udeležil na daljavo, in dodal, da so bili njihovi izidi pripravljeni vnaprej.

Zelenski je dejal, da se Ukrajina po referendumih ne more več pogajati z Rusijo. "Nov poskus odvzema ukrajinskega ozemlja po krimskem scenariju pomeni, da se s sedanjim ruskim predsednikom nimamo kaj pogovarjati. Ljudje morajo izpolnjevati kose papirja pred cevmi avtomatskih pušk. Izidi tako imenovanih referendumov pa so bili pripravljeni vnaprej," je dejal.

Med opazovalci nezakonitih referendumov v Ukrajini tudi Evropejci

Med mednarodnimi opazovalci nezakonitih referendumov v štirih ukrajinskih regijah pod nadzorom ruskih sil o priključitvi k Rusiji so bili tudi državljani članic Evropske unije ter Bosne in Hercegovine, med njimi bivši veleposlanik BiH Slobodan Šoja.

Ob bivšem veleposlaniku BiH v Franciji in Egiptu Šoji so volitve opazovali tudi državljani Italije, Latvije, Nemčije, Nizozemske, Slovaške, Francije in Češke. Opazoval so jih tudi državljani ZDA in Velike Britanije, Belorusije, Brazilije in Venezuele ter Egipta in drugih afriških držav.

Med opazovalci je tudi več novinarjev in urednikov ruskih ali proruskih medijev v teh državah, Rusiji naklonjenih političnih analitikov in društev, piše na spletni strani ukrajinske nevladne organizacije Inštituta javnih informacij (imi.org.ua), ki je objavila seznam.

Seznam je objavila potem, ko ga je na svojem Facebook profilu objavil komisar za človekove pravice ukrajinskega parlamenta Dmitro Lubinec. Ob tem je kot pomembno izpostavil, da so javnosti znana imena tistih, ki "pomagajo agresorski državi pri legitimizaciji še ene laži". Na seznamu ni Slovenije.

Portal N1 BiH navaja, da je srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik po nedavnem srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Moskvi omenil možnost, da bi lahko bil kdo iz srbske entitete Republike Srbske opazovalec na referendumih. Dodik je kot podpornik Putina referendume tudi podprl.

Vučić: Srbija ne bo priznala priključitve ukrajinskih regij Rusiji

Dodal je, da bi Srbija s priznanjem priključitve, za katero so se po navedbah tamkajšnjih proruskih oblasti na referendumih izrekle ukrajinske regije Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, izgubila argumente glede Kosova, katerega neodvisnosti ne priznava, ter spoštovanje v mednarodni skupnosti.

Vučić sicer velja za zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, Srbija pa zavrača uvedbo sankcij proti Rusiji zaradi invazije v Ukrajini.

Da Beograd vztraja pri svojem stališču glede sankcij proti Rusiji, je zatrdila tudi srbska premierka Ana Brnabić. Po pogovorih z japonskim premierjem Fumiom Kishido v Tokiu je še dejala, da ima Srbija za to utemeljene razloge. Ob tem je poudarila, da se je Beograd pridružil resolucijam Združenih narodov in deklaracijam EU ter obsodil rusko invazijo v Ukrajini, poudaril pa je tudi, da ne bo priznal izidov referendumov v štirih ukrajinskih regijah.