Ukrajina

Znamka ruske križarke in Kačjega otoka v Ukrajini postala zbirateljski predmet

Kijev, 17. 04. 2022 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Po napadu na Kačji otok v začetku ruske invazije so se v Ukrajini v spomin na ta dogodek odločili ustvariti prav posebno znamko. Ta prikazuje ukrajinskega vojaka, ki stoji na otoku, ruski križarki Moskva pa kaže nespodobno kretnjo. S potopitvijo Moskve pa je znamka pridobila prav posebno vrednost in postala zbirateljski predmet za Ukrajince, ki jo vidijo kot simbol zmage.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V petek se je na centralni pošti v Kijevu vila dolga vrsta ljudi. Več sto Ukrajincev vseh starosti je namreč želelo dobiti vsaj en primer prav posebne znamke, ki je v državi postala simbol zmage. Znamka, ki prikazuje ukrajinskega vojaka, ki vodilni ruski črnomorski ladji kaže nespodobno kretnjo, je namreč postala zbirateljski predmet za številne Ukrajince.

"Ta ladja je bila največja, kar so jih imeli. Veliko so stavili na njo, mi pa smo jo uničili!" je po poročanju tujih medijev dejal 22-letni Jurij Kolesan. Ta je za paket 30 znamk čakal več kot dve uri. "To je nova faza vojne, faza zmage," je še dejal.

Križarka Moskva je potonila v četrtek, ko je krov zajel požar, pojavilo pa se je tudi več eksplozij. Ukrajina trdi, da se je Moskva potopila po raketnem napadu na ladjo, kar je v petek podprl tudi ameriški obrambni uradnik. Rusija medtem navedbe Ukrajine in Zahoda zanika ter trdi, da je škodo povzročila eksplozija streliva na krovu, ki da je bila posledica nevihte, v kateri se je znašla ladja.

Raketna križarka je v soj žarometov stopila v začetni fazi napada na Ukrajino, ko je zajela več ukrajinskih vojakov na Kačjem otoku. Pred tem je posadka na krovu ladje vojake na otoku pozvala k predaji, vendar pa so slednji njihov poziv kljubovalno zavrnili s kletvico. Po incidentu, ki je hitro postal simbol ukrajinskega odpora proti ruskemu napadu, so sicer sprva zakrožile govorice, da je ruska flota vojake na otoku ubila, a se je kasneje izkazalo, da so ti živi, vendar v ruskem ujetništvu.

Ukrajinska pošta je pretekli mesec objavila natečaj, na katerem je sprejemala predloge za ponazoritev dogodkov na Kačjem otoku, ki bi jih nato natisnili na ukrajinske znamke. Od več kot 500 prispelih idej je zmagovalni prispevek oblikovalca iz Lvova Borisa Groha, ki prikazuje ukrajinskega vojaka, ki ruski ladji namenja nespodobno kretnjo. Za njegovo idejo je glasovalo 8000 uporabnikov Facebooka in Instagrama. Do leta 2014 je Groha živel v Jevpatoriji, po ruski okupaciji Krima pa se je bil prisiljen preseliti v Lvov. 

Znamka je postala prava uspešnica, njena prodaja pa se je razširila tudi po spletu. "Želeli smo jih natisniti še več, vendar je sobotni bombni napad v Kijevu vplival na delo tovarne, zaradi česar nismo uspeli natisniti potrebne količine," je dejal vodja ukrajinske poštne službe Igor Smelianski. "Fraza, ki nas je navdihnila za ustvarjanje poštne znamke, je že postala simbol neukrotljivosti ukrajinskih oboroženih sil, prostovoljcev, teritorialne obrambe ter vseh Ukrajincev, ki se borijo za svojo zemljo in neodvisnost Ukrajine. Prepričan sem, da bodo Ukrajinci in naši prijatelji iz tujine z veseljem prejemali pisma s tako poštno znamko," je dejal ter dodal, da na ta način napadalce znova opozarjajo, naj nemudoma zapustijo naše zemljo in "sledijo svoji ladji".

Svoj izvod znamk si je, kot prikazujejo fotografije, zagotovil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.