Tujina

V Ukrajini po napadu več kot 40.000 ljudi brez elektrike, v Hersonu ubita dva Francoza

Kijev, 02. 02. 2024 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V ruskem napadu na ukrajinsko regijo Dnipropetrovsk je bila ponoči poškodovana energetska infrastruktura, je sporočil guverner regije Sergij Lisak in dodal, da je brez elektrike ostalo več kot 40.000 ljudi. Zaradi ruskega obstreljevanja je brez elektrike tudi okoli 64 krajev v Harkovu. V Hersonu pa sta bila v ruskem napadu ubita dva Francoza. Medtem ukrajinska obveščevalna agencija trdi, da so v četrtek ob obali Krima potopili rusko vojaško ladjo in s tem zadali novi udarec ruski črnomorski floti. Rusija dogodka še ni komentirala.

Ruska letala nad Ukrajino
Ruska letala nad Ukrajino FOTO: Profimedia

Ruske sile so regijo Dnipropetrovsk napadle s 24 droni, je sporočila ukrajinska vojska in dodala, da jih je enajst sestrelila zračna obramba. "Zaradi napada je brez elektrike ostalo več kot 40.000 ljudi," je opozoril Lisak. Brez elektrike sta ostala tudi dva rudnika, reševalci so na varno evakuirali okoli sto rudarjev, ki so bili ujeti pod zemljo.

Ukrajinski distributer električne energije Ukrenergo je potrdil, da je bila med napadom poškodovana ena od njegovih transformatorskih postaj v kraju Krivoj Rog. Po navedbah Lisaka pa je bil v ruskem obstreljevanju vasi Pokrovske v Dnipropetrovsku ranjen 37-letni moški.

V regiji Harkov pa je po navedbah ukrajinskih oblasti zaradi ruskega obstreljevanja brez elektrike približno 64 krajev.

Rusija je napad z droni izvedla tudi na mesto Berislav v regiji Herson. V napadu sta bila ubita dva francoska državljana, še štirje pa so bili lažje poškodovani, je sporočila ukrajinska policija. O smrti dveh francoskih državljanov je poročal tudi guverner regije Oleksandr Prokudin, ki pa trdi, da so bili v napadu ranjeni še trije tuji državljani.

Uničenje v Donecku
Uničenje v Donecku FOTO: Profimedia

Smrt svojih državljanov je potrdila tudi Francija. "Rusko barbarstvo je bilo uperjeno proti civilistom v Ukrajini. Dva francoska humanitarna delavca sta svojo predanost Ukrajincem plačala z življenjem," je na omrežju X zapisal francoski zunanji minister Stephane Sejourne in dodal, da bo Rusija morala odgovarjati za svoje zločine.

Napade z droni naj bi nadaljevala tudi ukrajinska vojska. Po navedbah guvernerja ruske regije Belgorod Vjačeslava Gladkova, je ukrajinska vojska v četrtek z več kot desetimi droni napadla več vasi v regiji. O morebitnih žrtvah napada ali škodi ni poročal.

Zelenski in Macron obsodila napad, v katerem sta bila ubita Francoza

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in njegov francoski kolega Emmanuel Macron sta danes obsodila, v katerem sta bila ubita dva francoska humanitarna delavca. Pohvalila sta njuno delo v Ukrajini. Zelenski pa je dodal, da ruski teror ne pozna meja, poroča francoska.

"Ruski teror ne pozna meja in narodnosti žrtev. Pogumna francoska humanitarna delavca sta pomagala ljudem in vedno jima bomo hvaležni za njuno humanost. Izrekam sožalje njihovim bližnjim," je na družbenih omrežjih zapisal Zelenski.

Smrt dveh francoskih humanitarnih delavcev je potrdil tudi Macron ter ruski napad označil za strahopetno in nezaslišano dejanje. "Moja solidarnost je namenjena vsem prostovoljcem, ki se trudijo pomagati ljudem," je še dodal.

Napad je pred tem obsodil tudi francoski zunanji minister Stephane Sejourne. "Rusko barbarstvo je bilo uperjeno proti civilistom v Ukrajini. Dva francoska humanitarna delavca sta svojo predanost Ukrajincem plačala z življenjem," je zapisal na omrežju X in dodal, da bo Rusija morala odgovarjati za svoje zločine.

Ukrajina naj bi ob obali Krima potopila rusko vojaško ladjo

Ukrajina je posredovala nočne posnetke, na katerih se droni poženejo proti ruski ladji in ob trku eksplodirajo, kar naj bi na ladji povzročilo večjo materialno škodo. Ob koncu posnetka je večji del ladje pod vodo, na suhem je le še premec. 

Rusko ladjo z vodenimi raketami "Ivanovec" naj bi večkrat zadeli v trup, preden je ob pristanišču Donuzlavskega jezera, najglobljega jezera na Krimu, ponoči potonila, je sporočila ukrajinska obrambna obveščevalna služba. "Ladja je vredna približno 60 do 70 milijonov dolarjev (55 do 64 milijonov evrov, op. a.). Dobro delo, bojevniki," so Ukrajinci zapisali ob posnetku, ki so ga objavili tudi na omrežju X. 

Navedb Ukrajine sicer ni moč neodvisno preveriti, iz posnetkov prav tako ni točno jasno, katero plovilo je bilo uničeno in kdaj je posnetek nastal. Ruska stran medtem incidenta še ni komentirala, poroča CNN.

Ukrajina je sicer že pred tem dejala, da so napadi v okolici Krima namenjeni 'izolaciji' tega polotoka in Rusiji otežiti vojaške operacije. 

Do domnevne potopitve ladje je prišlo le nekaj ur po tem, ko je Ukrajina v sredo izstrelila več raket proti Krimu. Rusi sicer trdijo, da so 17 od 20 raket sestrelili nad Črnim morjem,  dodatne tri pa nad polotokom.

Ukrajinski vrhovni poveljnik opozarja na pomanjkanje streliva

Zaloge streliva se zaradi intenzivnosti sovražnosti v Ukrajini izčrpavajo, je v prispevku za ameriški CNN opozoril vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni. Poudaril je, da se Ukrajina sooča z zmanjšanjem vojaške podpore Zahoda in pozval k povečanju proizvodnje lastnega arzenala.

"Soočiti se moramo z zmanjšanjem vojaške podpore ključnih zaveznikov, ki se spopadajo z lastnimi političnimi napetostmi," je Zalužni zapisal v prispevku za spletno stran CNN. Pojasnil je, da se zaloge streliva in druge opreme izčrpavajo zaradi intenzivnosti sovražnosti v Ukrajini, pa tudi zaradi globalnega pomanjkanja pogonskih polnil za strelivo.

V luči tega je pozval h krepitvi ukrajinske obrambne proizvodnje ter opozoril na nepopolnost regulativnega okvira na tem področju in delno monopolizacijo obrambne industrije v državi. "To povzroča ozka grla v proizvodnji, na primer pri strelivu, ki še povečujejo odvisnost Ukrajine od njenih zaveznikov," je zapisal.

Po besedah Zalužnega bi morala Ukrajina med drugim hitro povečati proizvodnjo lastnega arzenala poceni, sodobnih in učinkovitih vozil brez posadke.

Dodal je, da ima Rusija prednost pred Ukrajino tudi pri mobilizaciji vojakov. Pri tem je namignil, da Kijev ni pripravljen sprejeti "nepriljubljenih ukrepov" za povečanje števila pripadnikov oboroženih sil. O osnutku zakona o mobilizaciji sicer ravno razpravlja parlament v Kijevu.

Nedavno so se znova zaostrili odnosi med Zalužnim in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, potem ko naj bi Zelenski priljubljenega generala v ponedeljek pozval k odstopu, ki pa ga je ta zavrnil. V Kijevu so poročanje o pozivu k odstopu zanikali.

Spor med predsednikom in generalom se sicer vleče že mesece, zaostril pa se je predvsem po spodleteli ambiciozni ukrajinski ofenzivi lani poleti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou