Tujina

'Zahod mora ostati enoten in pripraviti sankcije, če se bo ruska agresija stopnjevala'

Kijev/Moskva/Washington, 14. 02. 2022 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, Anja Kralj
Komentarji
683

Medtem ko Zahod meni, da je okno za diplomatsko rešitev krize sicer še vedno odprto, a se vedno bolj zapira, saj da je invazija na Ukrajino možna kadarkoli v naslednjih 48 urah, Rusija še vedno trdi, da ne izvaja nobenih nenavadnih vojaških aktivnosti na svojem ozemlju. Britanski premier Johnson in predsednik ZDA Biden sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da mora Zahod ostati enoten proti ruski grožnji in se pripraviti na sankcije v primeru stopnjevanja ruske agresije. Tudi nemški kancler je poudaril, da se o suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine ni mogoče pogajati in ponovil, da bodo v primeru napada sledile ostre sankcije proti Rusiji. Ukrajina medtem še vedno vztraja pri članstvu v zvezi Nato. Predstavnik za odnose z javnostmi Peskov pa je sporočil, da se je Vladimir Putin pripravljen pogajati.

Rusija je ta konec tedna okrepila svoje sile na meji z Ukrajino, kljub sporočilom Moskve, da končuje nekatere vojaške vaje, je dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Po ocenah ameriškega obrambnega ministrstva je ruski napad na Ukrajino možen kadar koli z malo ali brez opozorila. Ruski predsednik Vladimir Putin "še naprej krepi sile vzdolž meje z Ukrajino in v Belorusiji, tudi čez ta konec tedna. Na voljo ima veliko več kot 100.000 (vojakov)," je za CNN povedal tiskovni predstavnik John Kirby. Po navedbah Kirbyja ne gre le za številke. "Na voljo so mu zmogljivosti kombiniranega orožja, vse od oklepnih vozil, pehote in posebnih sil do kibernetske, zračne in protiraketne obrambe," je dejal. Dodal je tudi, da so se pripadniki ameriške nacionalne garde umaknili iz Ukrajine, še vedno pa v državi ostaja manjše število varnostnih sil, kar je povezano z nadaljnjo prisotnostjo ameriških diplomatov.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Združene države so opozorile, da bi lahko bila ruska invazija na Ukrajino neizbežna, njihovi zahodni zavezniki pa so v odgovor zagrozili s svežnjem gospodarskih sankcij.

ZDA veleposlaništvo v Ukrajini selijo iz Kijeva v Lvov

Ameriško zunanje ministrstvo je medtem potrdilo, da bo vse preostalo osebje veleposlaništva preselilo iz Kijeva v Lvov na zahodu Ukrajine. Wall Street Journal pa poroča, da so zaradi strahu pred napadom odredili uničenje računalniške opreme. ZDA zaradi "dramatične pospešitve" kopičenja ruskih sil na ukrajinski meji začasno selijo svoje veleposlaništvo iz Kijeva v zahodno ukrajinsko mesto Lvov, je danes povedal ameriški državni sekretar Antony Blinken."Veleposlaništvo bo še naprej sodelovalo z ukrajinsko vlado," je poudaril Blinken. 

Dodal je, da nadaljujejo z intenzivnimi diplomatskimi prizadevanji za deeskalacijo krize. Kljub temu je vse preostale državljane ZDA v Ukrajini znova pozval, naj nemudoma zapustijo državo."Naše osebje nameravamo vrniti na veleposlaništvo (v Kijev) takoj, ko bodo to dopuščale razmere," je povedal državni sekretar.

ZDA so že minuli konec tedna objavile odločitev o umiku večine osebja svojega veleposlaništva iz ukrajinske prestolnice. V nedeljo so ustavili tudi delovanje konzularnih služb na tem veleposlaništvu. Medtem so za nujne primere že vzpostavili majhno konzularno predstavništvo v Lvovu, ki se nahaja približno 70 kilometrov od poljske meje. 

Na veleposlaništvu v Kijevu je ukrajinski varnostnik povedal, da so vsi Američani odšli in da je stavba zdaj zaprta. Prav tako naj ne bi bila vidna nobena zastava ZDA. "Velika napaka je, da se nekatera veleposlaništva selijo v zahodno Ukrajino," se je medtem odzval Zelenski. "Zahodne Ukrajine namreč ni, je le cela Ukrajina. Torej če se kaj zgodi, se bo povsod," je dodal.

Več kot deset držav je svoje državljane že tudi pozvalo k čimprejšnjemu odhodu iz Ukrajine, nekatere so tudi odredile umik svojih diplomatov iz Kijeva. Začasno zaprtje svojih veleposlaništev v Kijevu sta napovedali tudi Kanada in Avstralija, ki bosta svoje diplomatske operacije prav tako preselili v Lvov. Že v soboto so številne države pozvale svoje državljane, naj zapustijo Ukrajino. V Kijevu ocenjujejo, da Zahod pretirava in popušča ruskemu pritisku.

Johnson svari pred ruskimi načrti 

Iz Washingtona in Londona tako še naprej opozarjajo, da bi se ruska invazija lahko zgodila vsak trenutek, v Kijevu svarijo pred nepotrebno in škodljivo dramatizacijo razmer, v Moskvi pa zanikajo kakršne koli ofenzivne načrte in zatrjujejo, da Rusija ne načrtuje napada na ukrajinsko ozemlje. Ukrajinska varnostna služba je SBU sporočila, da je "v zadnjih urah informacijski pod prostor pritiskom brez primere".  Britanski premier Boris Johnson medtem svari pred 'zelo zelo nevarno situacijo' v Ukrajini. Kot poroča SkyNews, je ta povedal, da je 'zelo jasno', da Rusija načrtuje invazijo na svojo sosedo.  Kot je posvaril Johnson, naj bi obstajali znaki, da Rusi 'nekaj načrtujejo' že v naslednjih 48 urah. Britanci so svoje državljane, ki so še v Ukrajini, sicer pozvali, da se umaknejo, 'dokler so komercialne poti še odprte'.

V 40-minutnem telefonskem pogovoru z Joe Bidnom sta sklenila, da za diplomacijo okno še vedno ostaja odprto, a se to počasi zapira. "Strinjala sta se, da ostaja odprto ključno okno za diplomacijo in za Rusijo, da umakne svojo grožnjo Ukrajini," je sporočil tiskovni predstavnik britanskega premierja. "Strinjala sta se tudi, da morajo zavezniki ostati enotni, vključno z uvedbo sankcij, če se bo ruska agresija stopnjevala. Poudarila sta, da morajo evropske države zmanjšati svojo odvisnost od ruskega plina, kar bi najbolj prizadelo ruske strateške interese." 

Francija je medtem posvarila, da je Evropa pripravljena uvesti stroge sankcije, če Rusija napade Ukrajino. Kot je povedal francoski zunanji minister Francija ne namerava vojaško odgovoriti na invazijo, a da Pariz Ukrajino podpira finančno, poroča CNN. 

Ukrajina vztraja pri članstvu v zvezi Nato

Čeprav se za morebitni napad omenja datum 16.2, ta datum je zaveznikom sporočil Biden, ukrajinski voditelj Zelenski dvomi v to informacijo. 

Kot so poročali tuji mediji, naj bi Ukrajina sicer  razmišljala o tem, da bi zaradi zagotovitve miru z Rusijo lahko odstopila od članstva v zvezi Nato oziroma bi lahko bila pri tem vprašanju 'fleksibilna'. A, kot poroča SkyNews, je Ukrajina zdaj sporočila, da še vedno vztraja pri članstvu v zvezi Nato. Ukrajinski veleposlanik Vadym Prystaiko je za britanski medij dejal, da o opustitvi zahteve za članstvo ne razmišljajo, da bi tako morda ustavili invazijo na Ukrajino. To, da se Ukrajina ne priključi Natu je, spomnimo, namreč ena ključnih  Putinovih zahtev. Ukrajinski veleposlanik je dodal je, da je prizadevanje za članstvo v zvezi Nato "Zapisano v ustavi in ​​da več kot polovica Ukrajincev meni, da nimajo druge poti, kot da se priključimo Natu, da bi zagotovili varnost Ukrajine."

Nemški kancler: Zaenkrat ni govora o članstvu Ukrajine v Natu

Na to temo se je sicer oglasil tudi Olaf Scholz, ki se je danes srečal z Volodomirjem Zelenskim. Nemški kancler je Rusijo pozval, naj se odzove na predloge za dialog, katerih cilj je zmanjšati napetost na rusko-ukrajinski meji. "Vojaške aktivnosti Rusije na ukrajinski meji so nerazumne. Za takšno napotitev vojakov ni razumih razlogov. Zato Rusijo pozivamo k dialogu," je dejal Scholz, ki bo v torek obiskal še Moskvo. Dejal je, da zaenkrat ni govora o članstvu Ukrajine v Natu. Po njegovih besedah Moskva dela problem iz nečesa, česar sploh ni na mizi. 

Medtem pa je Zelenski poudaril, da bi članstvo v Natu Ukrajini zagotavljalo varnost in ozemeljsko celovitost. Po poročanju Guardiana je Zelenski poudaril, da je 'varnost Ukrajine, varnost celotne Evrope.'   

Olaf Scholz
Olaf Scholz FOTO: AP

Scholz je poudaril, da  se o suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine ni mogoče pogajati in ponovil, da bodo v primeru napada sledile ostre sankcije proti Rusiji. "Če bo Rusija znova prekršila ozemeljsko celovitost Ukrajine, vemo, kaj nam je storiti," je dejal. Dodal je, da od Moskve pričakujejo jasne korake v smeri zmanjšanja napetosti, kar bo, kot je dejal, ruskim sogovornikom v torek tudi povedal. 

Putin: diplomatska rešitev z Zahodom je še možna

Vladimir Putin se je  srečal z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki mu je povedal, da je diplomatska rešitev z Zahodom še možna. "Naše možnosti še zdaleč niso izčrpane. Zagotovo se ne bi smele nadaljevati v nedogled, vendar bi predlagal, da jih nadaljujemo in povečujemo," je dejal Lavrov na srečanju s Putinom.

Dunajski dokument iz leta 1990 od 57 članic Ovseja zahteva, da delijo informacije o svojih vojaških silah in se medsebojno obveščajo o večjih vojaških dejavnostih.

 

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ameriškega predsednika povabil na obisk v Kijev, saj da bi s tem poslal "močan signal in pripomogel k deeskalaciji razmer". Ameriški uradniki so na to odgovoril, da je tovrsten obisk vse manj verjeten.

Ruska vojska
Ruska vojska FOTO: AP

Ukrajina trpi vse večjo gospodarsko škodo

Ukrajina sicer iz dneva v dan trpi vse večjo gospodarsko škodo, med drugim so tudi mednarodna zavarovalniška podjetja sporočila, da ne bodo več odobrila zavarovanj letov v ukrajinskem zračnem prostoru. Vlada Ukrajine je zato namenila pol milijarde evrov iz rezervnega sklada državnega proračuna za zavarovanje potniških letal v zračnem prostoru države. Cilj tega ukrepa je stabilizacija trga potniškega letalskega prevoza, so sporočili iz vlade.

 V Litvo je medtem prispelo 70 nemških vojakov, njihova prisotnost v državi pa naj bi se po načrtih povečala na 360.

V ruskih regijah v bližini ukrajinske meje se še naprej odvijajo vojaški premiki enot, prav tako v Belorusiji, kjer sta ruska in beloruska vojska začeli z izvedbo vojaških vaj. Washington trdi, da ima Moskva že več kot 130.000 vojakov v bližini ukrajinske meje.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je Rusijo in druge ključne članice Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pozval k nujnemu srečanju v roku 48 ur glede zaostrovanja napetosti na ukrajinsko-ruski meji. Srečanje naj bi prineslo več "transparentnosti" glede ruskih načrtov v zvezi z Ukrajino, na svoji spletni strani poroča britanski BBC. Po besedah Kulebe je Ukrajina v petek formalno zahtevala odgovore Rusije glede njenih namenov v skladu z dunajskim dokumentom, sklenjenim v okviru Ovseja, katerega članica je tudi Rusija. 

Sergej Šjogu, Vladimir Putin in Valerij Gerasimov med vojaškimi vajami leta 2018 v Sibiriji.
Sergej Šjogu, Vladimir Putin in Valerij Gerasimov med vojaškimi vajami leta 2018 v Sibiriji. FOTO: AP

Poljsko predsedstvo Ovseju je v nedeljo tvitnilo, da so ga Estonija, Latvija in Litva v luči "nenavadnih vojaških aktivnosti" zaprosile za srečanje z Belorusijo in drugimi zainteresiranimi stranmi, in sestanek je prav v skladu z dunajskim dokumentov sklican za danes. V Ukrajini sicer deluje tudi opazovalna misija Ovseja, ki je v nedeljo sporočila, da kljub odhodu predstavnikov nekaterih držav nadaljuje delo v skladu s svojim mandatom. Njeni člani so trenutno razporejeni v desetih mestih po državi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer kritiziral "paniko", ki se ustvarja na Zahodu in vztrajal, da zaenkrat ni videl nobenih dokazov o tem, da Rusija dejansko načrtuje skorajšnjo invazijo na njegovo državo.

Zelenski je v nedeljo tudi skoraj eno uro govoril po telefonu z Bidnom, s katerim sta se strinjala, da je pomembno vztrajati na poti diplomacije in odvračanja. Pred tem je Biden v soboto po telefonu govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, a brez konkretnega rezultata.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (683)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
19. 02. 2022 13.22
+1
Vprašanje je:kakšne sankcije?zamrznitev denarja v ameriških bankah?Le Afgani so imeli tam poskritega.,Rudsi pa mi Slovenci tega ne počnemo.Med vdrugo svetovno vojno so,iz Amerike pošiljali konzerve govejega mesa Rusom,a so ga tudi drugim evropskim borcem,a ti časi so daleč za nami.Tudi mi smo v osnovni šoli dobivali mleko iz praha,pa sir rdečkaste barve,pa potem nič več.Sankcije ker nočejo spustiti Bidna v Moskvo?Žitarica,da ti poglede zastane na drugi strani Urala,Avtomobilov pa Rusi ne prodajajo v Ameriko.Za Američane ne bo več kaviarja.
Su-57
17. 02. 2022 19.18
+2
Itak bodo sankcije proti Rusiji. Ker je to scenarij. Pa če Putin napade ali ne. Ampak Rusija se bo pobrala.
Rains
15. 02. 2022 14.54
-2
Rusofilska logika: če greš na policijo povedat, da ti sosed grozi s pištolo, to pomeni da ti izzivaš.
Mikcar
15. 02. 2022 10.22
+3
Ko bo ukrajina v NATU dvomim, da bodo Slovenci, Hrvati. DANCI,AVSTRIJCI. NEMCI. FRANCOZI, SPA NCI, ITALIJANI in kar je še ostalega drobiža v Natu MONTIRALI kakršne koli rakete na meji z Rusijo. 100% bodo ameriške, kajti NATO je samo druga beseda za ZDA. OSTALI so statisti.
Walter Pravicek
19. 02. 2022 13.24
+1
Bili in bodo statisti.Zato je General Degaulle izstopil iz Nato/Otan.A je Madžar Šarkozi Francijo"vrnil"v ta komplot držav Romanov,Germanov in Slovanov.Madžari se ne prištevajo v nobeno skupino.
Slava Rodu
15. 02. 2022 10.20
+2
NWO, so kreatorji tega, umetne korone in 99.9% zla na Zemlji. Ti novinar si pa zgrešil poklic, kaj to pišeš, se malo šališ ane?!?
Rookoko
15. 02. 2022 09.45
+3
O kakšni ruski agresiji vi pišete? Tukaj so agresivni le ZDA in London.
anjerd
15. 02. 2022 08.51
+2
Kaj mi delamo v Natu? Zahodnjakom ližemo r.ti, oni pa se grejo vojaške igrice.Zdaj so naleteli na močnega nasprotnika, pa cvilijo kot cucki. Kaj iščemo v ukrajini? Američani so pobegnili iz Avganistana, Iraka, Sirije, .... Glano da drek mešajo in vse nas spravljajo v nevarnost.
Relic1337
15. 02. 2022 08.08
-4
Ne morem verjet da vas je 80% Ruskih ritoliznikov, 10 let že hujskajo vojno vi pa govorite o ameriških provokacijah 😂 idijoti vsi po vrsti.
Rookoko
15. 02. 2022 09.47
+1
Hujskajo z vojno na svojem ozemlju? Strahopetni američani pa edino kar si še upajo, je hujskanje pobijanje z droni.
jutri_pa_res
15. 02. 2022 07.10
+2
Nikjer pa ne najdem ničesar o ukrajinski vojaški moči. Kot 44 milijonska država, bivša članica SSSR, ki jo sedaj z orožjem opremlja zahod, verjetno ni kar mimogrede za zgaziti.
gr?arica
15. 02. 2022 07.06
+3
Kaksen je bil odziv americanov ko so sovjeti postavili rakete na Kubi vemo...skoraj se je zacela vojna. Tako kot takrat americani se sedaj rusi upraviceno pocutijo ogrozene. NATO (amerika) je popolnoma poteptal zavezo dano ob zdruzevanju nemcije, da se ne bodo sirili na vzhod. Ko pa so americani skusali z postavitvijo svoje baze na Krimu pa je jasno , da je konec heca. Ni rusija tista , ki je obkolila zahod z nazam temvec ravno obratno. Tudi je Ukrajina prva zacela premikati svoje enote proti Donbasu in meji dokler ni Putin povedal , da je vsega sedaj dovolj. Resitev pa je izak zelo preprosta in se imenuje nevtralna Ukrajina ter spostovanje podpisanega sporazuma.
Relic1337
15. 02. 2022 08.12
+0
Kdo je prvi začel z grožnjami? Rusi z vojsko na tuji meji ali američani ki branijo pred potencialnim napadom? Rusi si zmišljujejo povode za napad, komunistični cucki pa pojejo kar jim oni postrežejo. Žalost.
Rains
15. 02. 2022 06.33
+0
Rusi že več let na isti način provocirajo. Rožljanje z vojsko ob Ukrajinskih mejah ni nova zadeva. Ampak letos so pa bistveno več vojske nabrali in skušajo zanetit spopade na vzhodi Ukrajine kjer se že skoraj 10 let gredo proxy vojno z Ukrajino. Pol bi si pa to izbrali za razlog za napad. Tipične umazane ruske igre po katerih so že znani, Amerika jih pa bere kot knjigo.
A3umf
15. 02. 2022 06.07
+3
Ruski KGB-jevci se bojijo razpada Rusije in z nasiljem nad drugimi narodi strasijo svoje drzavljane in cel SVET! So pac KOMUNISTICNA BANDA tatov in MORILCEV!
manga
15. 02. 2022 06.30
+1
Smeile
15. 02. 2022 06.07
-1
No je pa Putin poskrbel, da se ne piše zgolj in samo o covid19. Pač novo zavajanje na planu...
lolek1111
15. 02. 2022 06.07
+1
Naj začnejo sporazume spoštovat pa bo mir. Ukrajina ne želi izpolnit dolžnosti iz sporazumov, Ameriki pa pumpajo konflikt
Smeile
15. 02. 2022 06.06
BLAŽEN
15. 02. 2022 06.02
+5
zahod naj se briga zase. Ukrajina ni njihova..
Štajerc123
14. 02. 2022 20.57
-4
Že zdavnaj bi jim mogli dat hude sankcije rusiji, že takrat ko so krim okupirali, škoda da ga čohate putinkota..
Ni nam vseeno
14. 02. 2022 21.39
+3
Navalni tudi nima težav s Krimom ...je ruski...in Navalnega podpira Zahod...
kolo1982
14. 02. 2022 20.23
-3
A ke ta Scholz brez OŠlske izobrazbe? Česa ne razume? Da so Rusi rekl da nočjo imet Nata pred vrati, a je to tko nerazumljivo. Pa naj Rusi postavijo vojaško bazo na Kubi...evo,zgodovina se ponavlja...žalostno
FRC-H
14. 02. 2022 20.42
+11
NATO je že dolgo na ruski meji...poglej kdaj zemljevid in ne samo FB.
nikhrast
14. 02. 2022 21.24
+5
Žalostno da ne razumeš da skoraj nobeden noče Ruse na svoji meji.
Antena
14. 02. 2022 19.54
+8
USA stalno neti vojne po Svetu. Čist povaid, kjer pridejo je vojna
nikhrast
14. 02. 2022 21.27
+2
Mlad si še, ne veš kako je Yuga po vojni pričakovala ruski napad. Mogoče se pa spomniš Madžare, pa Čehe, pa Poljake..., neverjetno kako slabo ste nekateri informirani.
BLAŽEN
15. 02. 2022 06.06
+1
yuga kot jo ti omalovažuješ, je edina v Evropi sama izgnala okupatorja..tista "pomoč" Rusov koncem vojne(Beograd) je bila predvsem politična poteza Tita. toliko o tvoji informiranosti..
reakcionar
14. 02. 2022 19.39
+16
Ukrajina ima na izbiro: ali NATO in posledično razpad države, ali pa finski scenarij aktivne nevtralnosti ter obstoj kot neodvisne demokratične države. V NATO lahko vstopi zgolj najbolj zahodni del Ukrajine. Rusija ne bo dovolila take dolgoročne potencialne grožnje da bo cela Ukrajina vojaška baza NATO pakta. Ni šans. Naj gre ekonomija in sodelovanje z EU čez okno. Brez jasne in nedvosmiselne pravno obvezujoče garancije da Ukrajina ne bo NATO baza...........bo pa vojna. Vojna bi bila slej ko prej, tudi če Rusija ne bi bila proti Ukrajini v NATU. Zato ker ZDA preko NATO dela na destabilizaciji in razpadu Rusije in to je njihov dolgoročni cilj. Rusija to vidi in ukrepa sorazmerno.
nikhrast
14. 02. 2022 21.34
-2
Zgleda da nisi v biznisu. Nobeden ne bo predlagal kaos v biznisu, ravno nasprotno, biznis zahteva stabilnost. Misliš da sindikati, delavci... s svojimi investicijami v pokojninskimi skladi iščejo kaos na borznih marketih. Vsi smo v kapitalizmu, Putin se pa igra megalomaniaka.