Tujina

Prigožin: Skupina novih borcev trenutno ne rekrutira

Kijev , 31. 07. 2023 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
3

Vodja paravojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da skupina trenutno borcev ne rekrutira, vendar da bodo to lahko storili v prihodnosti. Novico je zgodaj zjutraj objavil na Telegramu.

 "Dokler nam ne bo primanjkovalo osebja, ne načrtujemo novega novačenja," je dejal v sporočilu, a dodal: "Takoj, ko bo domovina potrebovala novo skupino, ki bo sposobna zaščititi interese države, bomo začeli z rekrutiranjem."

Kot poroča SkyNews, je Prigožin izjavil tudi, da ne postavlja nobenih omejitev borcem, ki bi se želeli pridružiti vojski v Moskvi. 

Sicer pa so se ponoči v Ukrajini oglasile sirene za splošno nevarnost. V napadu je bilo poškodovano mesto Krivoj Rog na jugu Ukrajine. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Rusi so mesto Krivoj Rog napadli z dvema raketama," je na Telegramu zapisal notranji minister Igor Klimenko in pojasnil, da je ena raketa zadela stanovanjsko, druga pa izobraževalno zgradbo.

Napad je na Facebooku potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ga označil kot novo teroristično dejanje Moskve. Po navedbah guvernerja regije Dnipropetrovsk Sergeja Lisaka naj bi bil med ubitimi tudi 10-letni otrok.

Rusija je v nedeljo sporočila, da je preprečila napade z brezpilotnimi letalniki na Moskvo in polotok Krim, ki si ga je leta 2014 nezakonito priključila. Ponoči naj bi ukrajinske sile z droni napadle tudi ruski regiji Brjansk in Rostov, so potrdile lokalne oblasti. Napadi naj ne bi terjali žrtev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je obsodil nedavne ukrajinske napade na ozemlje pod ruskim nadzorom in potrdil, da je Moskva v odziv okrepila napade na ukrajinsko vojaško infrastrukturo.

"Glede na neuspeh protiofenzive se je Kijev osredotočil na izvajanje terorističnih napadov na civilno infrastrukturo. Intenzivnost naših napadov na ukrajinske vojaške objekte se je zato znatno okrepila," je pojasnil.

Podobno je dejal tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da so bili "sprejeti vsi možni ukrepi za obrambo civilne infrastrukture pred ukrajinskimi napadi".

Poljska in Litva svarita pred nevarnostjo Wagnerja v Belorusiji

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je medtem znova izrazil skrb glede prisotnosti ruske najemniške vojske Wagner v sosednji Belorusiji, ki da predstavlja resno grožnjo državni varnosti. Istočasno je sicer dodal, da trenutno ni znakov, da bi skupina kaj takšnega pripravljala.

Podobne skrbi pa je izrazilo že več članov poljske vlade. Premier Mateusz Morawiecki je čez vikend zatrdil, da se je več kot 100 pripadnikov Wagnerja premaknilo v smeri koridorja Suwalki, ki ločuje Belorusijo od ruske enklave Kaliningrad. Redko poseljeni koridor, poimenovan po enem od tamkajšnjih poljskih mest, je strateško pomembno območje za zvezo Nato, ki v bližini ohranja stalno vojaško prisotnost.

Pripadniki skupine Wagner v Belorusiji
Pripadniki skupine Wagner v Belorusiji FOTO: AP

Namestnik poljskega notranjega ministra Maciej Wasik je v radijskem gostovanju danes sporočil, da Poljska razpolaga s podatki o premikih pripadnikov skupine Wagner. Te naj bi stalno spreminjali lokacijo v skladu s potrebami usposabljanja beloruskih enot. Osrednje oporišče imajo v osrednji Belorusiji, njihovi nadaljnji načrti pa niso znani, je povedal Wasik.

Kot je še dejal član skrajno desne poljske vlade, wagnerjevci v Belorusiji niso "na dopustu". "So brezobzirni kriminalci, ki se borijo in ubijajo za denar," je poudaril. V luči razmer Varšava, skupaj z Litvo in Latvijo, razmišlja o popolnem zaprtju meje z Belorusijo.

Poljska je zaradi dejavnosti ruskih plačancev v Belorusiji v zadnjih tednih že premaknila dodatne vojaške in policijske sile proti vzhodu države.

Poljska pa mejo z Belorusijo od lani varuje tudi z ograjo v dolžini 186 kilometrov. Gradnja petmetrske ograje z bodečo žico je bila odziv na migracijsko krizo leta 2021, ko je po prepričanju Varšave Belorusija namerno omogočala prihod tujcev iz Bližnjega vzhoda v državo in jih nato napotila proti zahodu, da bi se tako maščevala za sankcije, ki jih je proti beloruski vladi uvedel Bruselj.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA