Tujina

Ukrajinci bi mobilizirali še pol milijona ljudi, Putin pohvalil 'patriotski duh'

Kijev, Moskva, 19. 12. 2023 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
9

Ukrajinska vojska želi mobilizirati več sto tisoč Ukrajincev za bojevanje proti ruski invaziji, je na letni novinarski konferenci dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je zatrdil, da je Ukrajina dosegla veliko zmago proti Rusiji v Črnem morju, poleg tega pa dodal, da nihče ne ve, kako dolgo bo vojna še trajala. Na drugi strani je ruski predsednik Vladimir Putin izjavil, da se je Rusija s Kijevom, ZDA in Evropo pripravljena pogovarjati o prihodnosti Ukrajine, če bi si te strani to želele, vendar bo pri tem branila svoje nacionalne interese. Ob tem je zatrdil, da se je ruska družba poenotila v podpori ruski agresiji na sosednjo državo.

Po besedah Zelenskega je ukrajinsko vojaško vodstvo predlagalo mobilizacijo od 450.000 do 500.000 Ukrajincev. Vendar pa tudi sam, kot je dejal, potrebuje več argumentov v podporo tej zamisli.

Ob tem je zatrdil, da je ukrajinska vojska dosegla veliko zmago v Črnem morju, kjer je uspešno napadala ruske vojaške ladje in zavarovala trgovske poti. "Ruskemu ladjevju je bila odvzeta skoraj popolna prevlada v ukrajinskem Črnem morju," je ocenil ukrajinski predsednik in dodal, da je Rusija poskušala uvesti nadzor nad tem, kaj lahko Ukrajina na tem območju počne oziroma izvaža.

Kljub temu po besedah Zelenskega nihče ne ve, kako dolgo bo vojna še trajala. "Celo spoštovani ljudje, naši poveljniki in naši zahodni partnerji, ki pravijo, da je to vojna, ki bo trajala več let, tega ne vedo," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da bo Ukrajina vojno lahko končala prej, če bo ohranila svojo odpornost.

Zelenski je ob tem zavrnil možnost mirovnih pogovorov z Rusijo, na katere naj bi bili v Moskvi pripravljeni. "V njihovih dejanjih tega ne vidim," je dejal in dodal, da v retoriki Moskve vidi le aroganco in pripravljenost na ubijanje. Možnost, da bi se članice Nata borile za Ukrajino, pa je označil za fantazijo.

Po njegovih besedah Ukrajina ima svoj mirovni načrt, in ko bodo "vse države sveta" enotne glede tega dokumenta, ga bodo lahko predali Rusiji. V luči tega je zagotovil, da ne bo opustil cilja, da Ukrajino vrne v obseg pred letom 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim. Odločno je zavrnil tudi trditve o tem, da naj bi Ukrajina začela izgubljati vojno, poroča britanski BBC.

Kijev bo sicer po napovedih ukrajinskega predsednika to zimo od zaveznic dobil dodatne sisteme zračne obrambe patriot. "Obljubil sem, da ne bom razkril števila," je dejal Zelenski in dodal, da je obljubljeno orožje rezultat njegovih nedavnih potovanj v tujino. Minuli teden se je namreč Zelenski najprej mudil v ZDA, nato pa še na Norveškem in Danskem.

Zelenski verjame, da jih ZDA ne bodo razočarale

Prav v luči obiska v Washingtonu, kjer so republikanci v senatu nedavno blokirali novo pomoč za Ukrajino zaradi spora glede politike ZDA na južni meji z Mehiko, je Zelenski dejal, da verjame, da Združene države Ukrajine "ne bodo izdale". Ob tem je ocenil, da bi imela sprememba na predsedniškem položaju v ZDA lahko močan vpliv na potek vojne.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ameriški predsednik Joe Biden
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ameriški predsednik Joe Biden FOTO: Profimeda

"Če bo politika naslednjega predsednika, kdor koli že bo, drugačna do Ukrajine, hladnejša ali bolj ekonomična, mislim, da bodo ti signali zelo močno vplivali na potek vojne," je dejal Zelenski in ocenil, da bi imel nekdanji ameriški predsednik Donald Trump v primeru vrnitve v Belo hišo zagotovo drugačno politiko do Kijeva.

Ukrajinske oblasti ob tem trdijo, da Rusija v zimskem času pripravlja nov niz napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zato želi okrepiti svojo zračno obrambo. Zaradi takšnih napadov je bilo lani več milijonov Ukrajincev med zimo dlje časa brez elektrike.

Putin: Rusija se je pripravljena pogovarjati o Ukrajini

"Ali se tisti ljudje v Ukrajini, v ZDA in v Evropi, ki so agresivni do Rusije, želijo pogajati? No, naj se. Vendar bomo to storili na podlagi naših nacionalnih interesov," je na srečanju ruskega vojaškega vodstva v Moskvi dejal Putin. Poudaril je, da se Rusija ne bo odrekla tistemu, kar je njeno.

Dodal je, da članstvo Ukrajine v Natu za Rusijo ni sprejemljivo, niti čez 10 ali 20 let. Po njegovi oceni sicer ZDA namerno strašijo Evropejce, da bi izkoriščali Evropo za svoje interese, Ukrajino pa izkoriščajo za vodenje vojne proti Rusiji, kar je označil za spodletel poskus. Ob tem je zagotovil, da Rusija ne načrtuje vojne proti Evropi ali katerikoli članici Nata.

Rusija sicer trenutno nadzoruje dobrih 17 odstotkov mednarodno priznanega ukrajinskega ozemlja. Putin je od začetka ruske agresije februarja lani že večkrat dejal, da je Rusija odprta za mirovna pogajanja, v Kijevu pa vzpostavitev miru pogojujejo z umikom ruskih sil iz vseh zasedenih ozemelj, vključno s polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Pohvala za "patriotski duh solidarnosti" v državi

Putin je na srečanju z ruskim vojaškim vodstvom izjavil tudi, da se je ruska družba konsolidirala v podpori vojaške operacije v Ukrajini. Po njegovih besedah je to morda tudi najpomembneje. Ob tem se je zahvalil vsem, ki ruski vojski pomagajo na fronti, in pohvalil "patriotski duh solidarnosti" v državi.

Po njegovi oceni rusko orožje na fronti dokazuje svojo premoč nad zahodnim, pri čemer je poudaril neuspeh ukrajinske protiofenzive, ki jo je Kijev sprožil poleti. "Sovražnik trpi hude izgube in je v veliki meri izčrpal svoje rezerve," je ocenil 71-letni ruski predsednik, ki je nedavno napovedal, da se bo marca potegoval za nov, že peti mandat na čelu največje države na svetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3