Tujina

'Ukrajinci nam s svojo krvjo kupujejo čas'

Ljubljana, 18. 05. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
697

Markko Kallonen se je rodil v finski prestolnici. Študiral je zgodovino, politologijo in človekove pravice na Finskem in v tujini. V različne države ga je kasneje zaneslo tudi delo. Živel je v Gruziji, pa tudi v Ukrajini, kjer je bival tako v Kijevu kot v trenutnem žarišču vojne med Rusijo in Ukrajino – Donbasu. Sodelovanje pri evropskem projektu ga je zdaj zaneslo v Slovenijo, z njim pa smo se pogovarjali od finskem vključevanju v zvezo Nato in vojni, ki jo označuje kot popolnoma nesmiselno.

"Bo pa to, kar so storili zdaj, Rusijo bremenilo desetletja. Spoštovanja, odnosov, trgovine ne bo tako enostavno dobiti nazaj," meni Markko Kallonen .
"Bo pa to, kar so storili zdaj, Rusijo bremenilo desetletja. Spoštovanja, odnosov, trgovine ne bo tako enostavno dobiti nazaj," meni Markko Kallonen . FOTO: Damjan Žibert
Markko Kallonen je študiral zgodovino, politologijo in človekove pravice na Finskem in v tujini. Delo ga je zaneslo v različne države. Živel je v Gruziji, pa tudi v Ukrajini, kjer je bival tako v Kijevu kot v trenutnem žarišču vojne med Rusijo in Ukrajino – Donbasu. Sodelovanje pri evropskem projektu ga je zdaj zaneslo v Slovenijo

"Mislim, da nihče nima jasnega odgovora na vprašanje, zakaj je Rusija napadla prav zdaj," pravi Kallonen. Čeprav ima njegova država z mogočno sosedo zapleteno zgodovino, ga je invazija – tako kot večino – presenetila. "Morda je Rusija začutila, da je zdaj pravi čas. Evropa je bila nekoliko oslabljena – v Nemčiji se je menjala oblast, Francija je bila pred volitvami. Dodaten razlog pa bi lahko bil, da so ocenili, da je pravzaprav zdaj še zadnji čas in da bo le še težje vstopiti v Ukrajino, ko se bo ta še bolj približala evroatlantskim povezavam," razmišlja. A doda, da je seveda edini, ki ima zares odgovor na to vprašanje, Vladimir Putin osebno. "So pa očitno narobe razumeli, kako enotni in pripravljeni braniti državo so Ukrajinci." 

Napad na Ukrajino je pretresel Evropo, svet, predvsem pa najbližjo soseščino, kjer so države začele poglobljeno razmišljati o lastni varnosti. Kakšen je bil pred to vojno odnos med Rusijo in Finsko?

Odvisno od časovnega obdobja. Vse od druge svetovne vojne, ko smo izgubili kose ozemlja, plačati smo morali reparacije, saj smo bili med krivci za konflikt, je šlo večinoma za krmarjenje v zahtevni situaciji. Po eni strani smo se zavedali realnosti po drugi strani pa smo upali, da bo Rusija šla v smeri razvoja liberalne demokracije, kar pa se ni zgodilo. 

Nikoli nismo bili naivni. Obdržali smo obvezno služenje vojaškega roka in finska vojska je v tem trenutku relativno močna.

V času hladne vojne je šlo tudi za vprašanje preživetja. Naše opcije so bile omejene, ostajalo pa je upanje, da bomo dobili "normalno sosedo". Če bi namreč imeli samo sosede, kot sta Švedska in Norveška, potem bi bila najbolj razburljiv dogodek hokejska tekma med švedsko in finsko ekipo. Ampak spet – to se ni zgodilo. 

Ves ta čas pa nikoli nismo bili naivni. Obdržali smo obvezno služenje vojaškega roka in finska vojska je v tem trenutku relativno močna. Seveda pa smo majhna država z okoli pet milijoni prebivalcev in s supersilo se ne moremo primerjati. 

Pod črto bi torej lahko rekli, da je bila večini populacije realnost vseskozi jasna. Čeprav smo upoštevali tudi interese velike sosede, smo se v tem času bolj povezali z Evropo. Leta 1995 je Finska tudi vstopila v EU. Številni so že takrat ocenili, da zato pravzaprav nismo več nevtralni, da smo očitno izbrali stran. 

Za Finsko je dolgo obdobje nevtralnosti, ki se po ruskih grožnjah očitno končuje. Kako se je javno mnenje spreminjalo, ko gre za članstvo v Natu? 

Dejstvo je, da smo res upali, da bomo imeli normalno sosedo, ki bo upoštevala suverenost drugih držav, ampak invazija na Ukrajino je dokaz, da je to nemogoče. 

Mislim, da smo k situaciji pristopili zelo pragmatično. Še preden se je začel zadnji konflikt – ne gre namreč pozabiti, da vojna pravzaprav traja že od 2014 – je okoli 40 odstotkov Fincev podpiralo članstvo v Natu. 

Ta razprava na Finskem ni nova, dolga je desetletja in v tem času smo imeli projektu bolj ali manj naklonjene stranke. 

Ko se je konflikt začel, pa je finski predsednik dejal, da so maske padle, da lahko vidimo resnico. Dejstvo je, da smo res upali, da bomo imeli normalno sosedo, ki bo upoštevala suverenost drugih držav, ampak invazija na Ukrajino je dokaz, da je to nemogoče. 

Zdaj bosta za članstvo zaprosili tako Finska kot Švedska – in kot je poudaril naš predsednik – Rusija je pokazala, da je silo pripravljena uporabiti tudi proti sosedam. Dejal pa je tudi, da se mora Putin pogledati v ogledalo, saj so to posledice njegovih dejanj. 

Kateri pa so bili glavni pomisleki? 

Seveda je jasno, da je takšna pogodba o članstvu dvosmerna cesta, čeprav je bilo nekaj nerealnih pričakovanj o tem, da bomo vzeli samo češnjo s torte. 

Ideja, da bomo naše vojake pošiljali v Natove konflikte, je bila za mnoge težka, to ni nekaj, česar smo vajeni, zato je bila za številne to dolgo točka nasprotovanja. 

Kaj bo Finska dobila z vstopom v zvezo Nato? 

Za Finsko je seveda ključen 5. člen, po katerem pogodbenice soglašajo, da se oborožen napad na eno ali več pogodbenic v Evropi ali Severni Ameriki šteje za napad na vse pogodbenice. Celo zelo levi politiki pravijo, da je ključno, da nikoli več ne bomo prepuščeni sami sebi, ko gre za Rusijo. 

Ko gre za to kompleksno vprašanje, smo že v preteklosti iskali rešitve. Bil je poskus še tesnejšega sodelovanja z nordijskimi državami, ampak to ni realistično, saj imamo samo mi skoraj 1300 kilometrov dolgo mejo z Rusijo. 

Delno za članstvo obstajajo tudi ekonomski razlogi. Globalni trg je prepleten in obstaja možnost, da bi investitorji pogledali, kako dolga je naša meja z Rusijo in to sešteli z dejstvom, da smo neodvisni, in s tem, kar počne Rusija, posledično pa bi se odločili proti vlaganjem. To trenutno ni velik faktor, je pa nekaj, kar je smiselno upoštevati. 

Prav tako gre za naravno zavezništvo. Vsaka država ima svojo "zgodbo", ki jo prenaša iz roda v rod. O tem, kako točna je, bi lahko imeli filozofsko razpravo, ampak dejstvo je, da smo bili dolgo del Švedske. To pomeni, da so naša vera, zakoni, administracija k nam prišli z zahoda. Zato nam je že stoletja jasno, kam sodimo. Nekateri politiki celo pravijo, da se s tem zaključuje finska evroatlantska integracija. Do neke mere gre torej tudi za kulturno krepitev. 

 Članstvo Švedske in Finske bo okrepilo varnost drugih članic Nata, po drugi strani pa bo situacija za Rusijo bolj polna izzivov, predvsem zaradi lege Sankt Peterburga.

Kaj pa s članstvom Finske in Švedske dobi Nato?

Tako Finska kot Švedska sta stabilni demokraciji. Težko je hvaliti lastno državo, ampak mislim, da smo tudi v primerjavi z nekaj že obstoječimi članicami Nata precej močni, tako v smislu demokracije kot ekonomije, prav tako že imamo močno vojsko. 

Poleg tega se bo situacija na Baltskem morju drastično spremenila, saj bo to bolj kot ne postalo Natovo morje, kar bo gotovo olajšalo življenje baltskim državam, ki so majhne in potrebujejo obrambo, ter Natu. Članstvo Švedske in Finske bo tako okrepilo varnost drugih članic Nata, po drugi strani pa bo situacija za Rusijo bolj polna izzivov, predvsem zaradi lege Sankt Peterburga. 

"Stvari v Donbasu niso črno-bele, veliko krivde ima skorumpiranost, kakšnemu Rusu gotovo tudi ni všeč odnos s Kijevom. Toda trditi, da jih Rusija "rešuje", je nora," poudarja sogovornik.
"Stvari v Donbasu niso črno-bele, veliko krivde ima skorumpiranost, kakšnemu Rusu gotovo tudi ni všeč odnos s Kijevom. Toda trditi, da jih Rusija "rešuje", je nora," poudarja sogovornik. FOTO: Damjan Žibert

Je to, da je z napadom na Ukrajino okrepil Nato, Putinov največji poraz v tej vojni? 

Absolutno. To je jasna posledica, cena. Trenutno se pojavljajo ugibanja, da ga je zavedla lastna obveščevalna služba, ki mu ni upala povedati resnice. Osebno bi bil presenečen, če je resnica res tako preprosta. Ampak očitno invazija temelji na napačnih konceptih. 

Mislim pa, da mi v primeru, če bi Putin na hitro zmagal v Ukrajini, danes ne bi bili, kjer smo. Pravzaprav nam Ukrajinci s svojo krvjo kupujejo čas. Ne bom se pretvarjal, da sem do tega povsem objektiven, saj sem dolgo živel z ljudmi v Mariupolu in Kijevu. Mislim pa, da nam je njihov upor omogočil priložnost, Finska pa je še enkrat več, kot že kdaj prej v zgodovini, dobro izkoristila točko preloma za sprejemanje pomembnih odločitev in hitro ukrepanje. 

Putin je trenutno polno zaposlen v Ukrajini in mislim, da ne bo storil nič pretresljivega, čeprav po drugi strani zgodovina uči, da so takšni ljudje zmožni neracionalnih odločitev, običajna logika tukaj ne deluje. 

Bo pa to, kar so storili zdaj, Rusijo bremenilo desetletja. Spoštovanja, odnosov, trgovine ne bo tako enostavno dobiti nazaj. 

Mislim, da mi v primeru, če bi Putin na hitro zmagal v Ukrajini, danes ne bi bili, kjer smo. Pravzaprav nam Ukrajinci s svojo krvjo kupujejo čas. Njihov upor nam je omogočil priložnost, Finska pa je še enkrat več, kot že kdaj prej v zgodovini, dobro izkoristila točko preloma za sprejemanje pomembnih odločitev in hitro ukrepanje.

Od kod Putinova obsesija z Donbasom? Živeli ste tam, kakšna je bila vaša izkušnja s težavami regije? 

Do neke mere gre za zgodovino, za dejstvo, da je Putin produkt Sovjetske zveze. On svet vidi skozi ruski imperij. To je njegova interpretacija, vera, in s tega vidika je to mogoče "razumeti", čeprav to ni prava beseda. 

Stvari v Donbasu pa niso črno-bele, veliko krivde ima skorumpiranost, kakšnemu Rusu gotovo tudi ni všeč odnos s Kijevom. Toda trditi, da jih Rusija "rešuje", je nora. Pomembno je poudariti, da jezik, ki ga govoriš, ne pomeni, da tej državi pripadaš tudi v drugih pogledih. Nekaj največjih nasprotnikov Kremlja, ki sem jih srečal v življenju, je bilo rusko govorečih. 

Francis Fukuyama je pred časom rekel, da bo Putin šel v zgodovino kot oče ukrajinskega naroda, saj so zdaj bolj združeni kot kdaj koli prej. Moram pa reči, da si ne predstavljam, kako se zdaj počutijo ljudje v Mariupolu. Res mi je hudo zanje. 

Tudi v Sloveniji imamo del Putinu zelo naklonjene populacije, ki verjame ruskim trditvam o divjanju neonacistov v Donbasu. Ste kaj od tega tam videli na lastne oči? 

Veste, odvisno od perspektive so lahko neonacisti povsod. Nekdo je zapisal, da je treba denacifikacijo začeti v Kremlju. Razumem, da v zgodovini Ukrajine najdemo podporo skrajno desni ideologiji. Ampak ljudje, ki sem jih tam poznal, so bili ravno toliko neonacisti kot sem jaz in te trditve so nore. Videl nisem ničesar, kar bi to potrdilo. V luči vojnih zločinov pa so te trditve samo še žalostne, to je moje osebno mnenje. 

Je pa dojemanje vedno odvisno od kulturne in zgodovinske perspektive, s katere gledamo, zato bi rekel, da je smiselno prebrati čim več virov, analiz. Na zgodbo Kremlja se ne gre zanašati. 

Razumem, da v zgodovini Ukrajine najdemo podporo skrajno desni ideologiji. Ampak ljudje, ki sem jih tam poznal, so bili ravno toliko neonacisti kot sem jaz in te trditve so nore.

Kam pa se bo (po)vojna Rusija uvrstila na novem globalnem geopolitičnem zemljevidu?

O tem lahko za zdaj šele ugibamo. Nisem sicer strokovnjak za Rusijo, seveda pa to kot sosed do neke mere postaneš. Ruskemu režimu je uspelo uničiti opozicijo, govori se le še o Alekseju Navalnem, ki pa ne uživa tako široke podpore, po drugi strani pa tudi on ne velja za ravno liberalnega politika. Za zdaj torej kaže, da političnih premikov ni. 

Vprašanje je, kako bodo Rusijo prizadele sankcije, saj so se na to očitno pripravljali leta in ustvarili razmere, da lahko nekaj časa preživijo v nemilosti. To je zelo strašljiv podatek, saj pomeni, da so govorili eno, delali drugo, kar še dodatno podkrepi dejstvo, da je njihovim besedam nemogoče zaupati. To sicer ni nič novega, ampak ponavljam, upali smo, da se bodo spremenili. 

Ali bo Rusija postala naslednja Severna Koreja ali pa se bo kaj spremenilo – to bomo pa še videli. Trenutno je pravzaprav težko vedeti, kaj natančno se dogaja.

Ena najbolj vidnih posledic vojne je rast cen. Se s tem soočate tudi na Finskem? 

To se čuti povsod. Vojna ima številne posledice, nekaterih še ne vidimo, in težko je reči, kakšen bo razvoj dogodkov. 

Evropski odziv je bil sprva presenetljivo enoten, zdaj pa že vidimo razpoke, predvsem zaradi držav, ki so najbolj odvisne od Rusije. Kako dolgo bo še mogoče vzdrževati enotnost glede sankcij? 

Odgovor bo prinesel čas, je pa razvoj vojne, predvsem vojni zločini, takšen, da bo za zahodne države zelo težko, da bi s Putinom kar sedle za mizo. Politična realnost je seveda vedno prisotna, ampak to bi bilo zelo neprijetno ozračje, Evropa se bo težko kar vdala. 

Vprašanje sicer je, kako bo EU pomagala šibkejšim državam, mislim pa, da bodo poskusi, kako omogočiti vztrajanje pri sankcijah. 

Vmes pa lahko upamo, da bo Rusija prišla k pameti in ustavila nesmiselno vojno. Kar počnejo, je noro. Tako da je povsem jasno, zakaj ruski vojaki niso visoko motivirani. Faktor, ki deluje proti Rusiji, je nedvomno ta, da je res težko opravičiti, kar počnejo, argumenti so nadvse šibki. 

"Za zdaj smo glede vsega skupaj precej mirni. Čutimo podporo Zahoda, celo Velika Britanija se je zavezala čim bolj kratkemu procesu," meni sogovornik o morebitnem turškem nasprotovanju finskemu članstvu v Natu.
"Za zdaj smo glede vsega skupaj precej mirni. Čutimo podporo Zahoda, celo Velika Britanija se je zavezala čim bolj kratkemu procesu," meni sogovornik o morebitnem turškem nasprotovanju finskemu članstvu v Natu. FOTO: Damjan Žibert

Kako podpornikov pa ima Rusija v finski politiki?

Zelo malo jih je. Tradicionalno so bili to levi politiki, ki so menili, da je za nas najbolje, če z Rusijo ustvarimo cvetoče odnose in z njimi poslujemo, saj so res velik trg. Ampak ponavljam, to je mnenje zelo majhnega odstotka ljudi. K majhnosti te skupine zagotovo prispeva dejstvo, da imamo na Finskem zelo majhno rusko govorečo skupnost, tistih z dvojnim državljanstvom je le nekaj tisoč. Po tem se zelo razlikujemo od baltskih dežel. 

Mi bomo seveda še naprej odprti za sodelovanje z Rusijo. Naravno je, da si želiš dobrega sodelovanja s sosedom, to je v človeški naravi. Ampak oni to res otežujejo. 

Rekli ste, da ti redki podporniki želijo cvetoče odnose z Rusijo. Pa je za kakšno sosedo sploh mogoče, da z Rusijo razvije odnos, ki temelji na spoštovanju suverenosti? Doslej smo predvsem videli, da si želi Rusija države podrediti. 

Osebno ne vidim takšnega scenarija, dokler se v njihovi mentaliteti nekaj korenito ne spremeni. Ampak to je proces. 

Mi bomo seveda še naprej odprti za sodelovanje z Rusijo. Naravno je, da si želiš dobrega sodelovanja s sosedom, to je v človeški naravi. Ampak oni to res otežujejo. 

Kar se je zgodilo zdaj, je povzročilo politični potres. Število njihovih podpornikov v naši politiki se je drastično zmanjšalo. Zdaj vstop v Nato podpira večina od 200 poslancev in to vključuje tiste, ki so temu prej nasprotovali. Hitro so spremenili mnenje, ko je realnost postala jasna.

Nekaj politikov, ki se z nostalgijo spominjajo časov hladne vojne, je sicer ocenilo, da nam takrat ni nič manjkalo, in da Putin ne bo živel večno. Ponovili so celo njegove besede, da nismo ogroženi. Ampak – koliko je sploh vredna ruska beseda? Naivno bi bilo verjeti. 

Pa bi samo njegova smrt res tako drastično spremenila Rusijo, da bi bilo članstvo v Natu nesmiselno?

Osebno tega ne verjamem. Če pogledamo zgodovino, je celo življenjska doba držav sicer relativno kratka, ampak mislim, da še nismo tam. Menim pa tudi, da je naloga političnega vodstva, da pretehta dano situacijo in najde rešitve za mirno in varno prihodnost. V idealnih razmerah bi bilo seveda lepo videti transformacijo Rusije, to bi bila tudi za nas drugačna platforma, saj bi lahko z njimi delili svoja življenja in kulturo.

Namen Finske in Švedske, da se pridružita Natu, je sicer naletel na veliko odobravanje med članicami zavezništva. Še največ pomislekov izraža turški predsednik Erdogan, ki naj bi skušal temu celo nasprotovati ... 

Vprašanje je ali res namerava ustaviti proces ali le želi kaj v zameno. Trenutno pravi, da se spogledujemo s teroristi, o čemer imamo seveda drugačno mnenje. Njegovi ugovori so presenetljivi, ker širitvi sprva ni nasprotoval. Ampak za zdaj smo glede vsega skupaj precej mirni. Čutimo podporo Zahoda, celo Velika Britanija se je zavezala čim bolj kratkemu procesu. 

Je v vaši domovini prisoten strah, da bi v vmesnem času Putin reagiral, uresničil kakšno od groženj?

Ne bom rekel, da je prisoten strah, smo pa pozorni. Tudi v primeru baltskih držav smo sicer slišali jezne besede, potem pa se ni nič zgodilo. Upamo na podoben razplet, smo pa pripravljeni. Običajni Rusi se zdijo glede tega precej mirni. Zanimivo, še pred konfliktom je nekaj Rusov našim novinarjem dejalo, naj gremo čim prej v Nato. Očitno so vedeli, kaj se pripravlja.

Morda se bo zgodilo kaj v smislu hekerskega napada, ampak mislim, da je prepozno. Vlak, ko bi lahko vplivali na nas, je odpeljal. Smo pa veseli, da se je za takšno pot odločila tudi Švedska, saj je tako še lažje. Pri njih se je sprememba morda zgodila še bolj drastično in tudi zgodovina njihove nevtralnosti je še daljša. Ampak očitno so pretehtali realnost. 

Številni Rusi zapuščajo Rusijo. Ampak to odpira vprašanje, kdo bo spremenil Rusijo, če ne Rusi?

Nihče si ne upa napovedati, kako dolgo se bo vojna še vlekla, ocene se gibljejo tudi do več let. Kakšen pa je vaš pogled? 

Lahko le upam, da bo vojne kmalu konec, da Putin ni dovolj nor, da bo šel do konca. Upam tudi, da bo v luči neuspeha vojne v Ukrajini posredovala civilna družba, morda družine vojakov in bodo ustavili to norost. 

Številni Rusi sicer zapuščajo Rusijo. Ampak to odpira vprašanje, kdo bo spremenil Rusijo, če ne Rusi?

Resnično ne vidim, kako še lahko branijo vojno, ki se je začela na tako trhlih temeljih. Vendar pa je vse odvisno od Putina in njegovega kroga. Kako odporni so na sankcije, ali jim bo uspelo najti alternativne trge za plin in nafto, kot sta Kitajska in Indija. Dvomim, da je to enostavno, še posebej ko gre za dostavo, saj je bil zdaj njihov trg zahod. Po drugi strani imamo po svetu države, med drugim na afriškem kontinentu, ki Rusije ne obsojajo. Marsikje tudi zaradi domačih interesov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (697)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galop
19. 05. 2022 15.09
+1
Reklama za NATO?
Bozje oko
19. 05. 2022 11.19
+4
Cas je, da se vojna takoj konca in prpsim vse politike, da se vsm misli usmerijo k MIRU in ce hocete ali nocete, prisel bo cas, ko bo moral vsak od vas stopiti korak (100) korakov nazajin pozreto svoj "hujskaski ego"! Sicer pa predlagam vsem vojnim hujskacem-pojdite v prve bojne linije in ko boste sami iskusili grozote ubijanja, vsbite ljudi, da se vam pridruzijo sejati smrt! Sram je lahko vsakega, ki podpira vojno in ubijanje!
borjac
19. 05. 2022 11.13
+6
Markko Kallonen, več kot očitno je da si brezpogojen podpornik ZDA, Ukrajinci z svojo krvjo nam ne kupujejo popolnoma nič, oni z svojo krvjo kupujejo milijarde za Ukrajinske Oligarhe in Ameriške Oligarhe, Ukrajina je praktično že postala Kolonija ZDA, ko bo vojna končana bodo ti Ukrajinski borci spoznali, da jim niso amputirali samo nog in rok, ampak da so jim ta čas ko so se oni borili, oziroma mislili so da se borijo za Domovino, no ta čas so jim pobrali vse, kar so imeli, družine so jim propadle, in imeli ne bodo popolnoma nič, medtem pa se bodo sinovi Ukrajinskih bogatašev, ki se niso borili niti 5 minut, vozili naokrog v Ferrari jih, in pobirali najlepša dekleta, borci pa ne bodo imeli niti za kavo, konec koncev se je tako zgodilo tudi Ameriškim vojakom, ki so se borili v Vietnamu ....... , no takrat bo čas da ti Markko Kallonen prideš in tem Ukrajinskim revežem kaj pametnega poveš, bedak zarukan, tebi pa samo en pregovor :"z polno ritjo je lahko srati, poskušaj z prazno" ti Kallonen imaš seveda polno.
krpati
19. 05. 2022 10.42
+5
Zopet ena amerocvetka....predava vsej evropi...
pravica1
19. 05. 2022 10.41
+4
Kupujejo čas? Čas za? Rusi do sedaj, še niso kazali tendenc, da bi radi imeli kaj od evropskih držav. Si pa rade te države to domišljajo, pa se bo spet porabilo nekaj denarja za "obrambo".
periot22
19. 05. 2022 10.26
+1
Bojte se Amerike so dejali naši predniki!
loveca
19. 05. 2022 10.37
+0
PickaKadicka
19. 05. 2022 09.52
+6
ja, potem pa ne it v nato :)
sagessee
19. 05. 2022 09.47
-6
Če bi rusija napadla slovenijo,,,za koga bi navijali slovenski rusofili??.........
borjac
19. 05. 2022 10.43
+3
Bolj verjetno kot to, da bi nas Rusi napadli, je to da nas napadejo Madžari, zato ker Orban odkrito kaže lakoto po naši Slovenski zemlji, kao meja na Muri, zemljevid Velike Madžarske, pa financiranje petokolonašev v Sloveniji in celo v Slovenskem parlamentu, sedaj pa povej sagesse, v katerem Orbanovem bataljonu bi ti bil.
liklir
19. 05. 2022 09.05
+5
"Nekaj politikov, ki se z nostalgijo spominjajo časov hladne vojne, je sicer ocenilo, da nam takrat ni nič manjkalo" ha ha Mogoče nostalgijo po Brežnevu, Gorbačevu, Jelcinu, ki so dovolili ropati in poniževati Rusijo?
za bojši jutri
19. 05. 2022 08.46
+7
Spet komentar nekega proameriškega tepca.
bu?e24 1
19. 05. 2022 08.16
-4
Ne se čudit ko bo finska napadena sam ne se čudit prosim ker bo
JohnnyKranjski
19. 05. 2022 08.28
+2
Eh... je putin izgubil malo preveč ljudi in opreme (pa če je samo 10% izgub resničnih), da bi se spravil na finsko
bu?e24 1
19. 05. 2022 08.16
+8
Ta nima pojma kaj govori
Ost1234
19. 05. 2022 08.04
+7
Da bo EU garantirano sesuta, manjkajo še sankcije Kitajski. Ameriška finančna ministrica že leta po evropskih prestolnicah in ukazuje. Pričakujmo najhujše.
Mammon Abaddon
18. 05. 2022 21.49
+8
Hudo orožje imajo Ukrajinci, posnetki so pa vredni ogleda.
mitot
18. 05. 2022 21.48
+2
Dokaj čudno sedanje politično vodstvo Rusije so dvoličneži odrihajo in kritizirajo zapadni svet sami pa pošiljajo svojce v Švico , otroke študirat v ameriko in tam kupujejo nepremičnene.
za resnico
18. 05. 2022 21.30
+4
nam nic ne kupujejo edino nas unicujejo ker majo podkupljenega zelenskega on bogat reveze pa v vojno potisnil bogati tko pobrisali iz drzave
Zmaga Ukrajini
18. 05. 2022 21.32
+1
A puto je pa reven, ali kako? Pa seveda ruski oligarhi v resnici sploh ne obstajajo...
Bratomil
18. 05. 2022 21.55
+15
borjac
19. 05. 2022 10.46
+6
V ZDA imenujejo Oligarhe za Miljarderje , razlika pa je v tem da so Milijarderji POŠTENO kradli.
dirtmcgirt
18. 05. 2022 21.27
+5
vsi ti ljudje se delajo poštene in fine in oh in sploh sam superlativi. le zakaj se potem bojijo rusije, kot grožnje, pa sej jih ne napada, napadena je ukrajina katera je začela s konflikti in izzivanjem. rusiji ni v interesu da napade kar celo evropo, ima pa le premalo vojske da napade cel kontinent. edini kateri širijo strah in paniko in grenijo življenje evropejcem so evropski politiki sami z ameriko in cio v ozadju. rusija in putin sploh nista nekej nevarna za evropske državljane. nevarni so evropski politiki kateri se bojijo le zakaj. če si pošten in ne lažeš se nimaš česa bat.
Zmaga Ukrajini
18. 05. 2022 21.37
+1
Imeli so svojo epizodo v zimski vojni. Pa tudi sicer bogato zgodovino odnosov z ruskim bullyjem. Ker so ga premagali, imajo relativen mir. In Finci so že dovolj pojasnjevali, da se ne bojijo rusov, jih pa opazujejo. In po napadu na Ukrajino jim je postalo jasno, da hočejo večja varnostna zagotovila, kar pa jim lahko zagotovi le NATO. Ti ne veš kaj je rusiji v interesu,... tudi samo vojaške vaje so bile, a ne? Rusom nihče več ne verjame in prav je tako. Zdaj puto lahko upravičeno cvili, da jih cel svet ne mara. Samo s to razliko, da je tega kriv neposredno on sam.
zdravapamet1
18. 05. 2022 21.24
-10
Utihnite rusofili....
za resnico
18. 05. 2022 21.28
+3
nikhrast
18. 05. 2022 21.51
-4
Hinavci ti rusofili, podpirajo Ruse, doma pa uživajo demokracijo in kapitalizem.
MladInPerspektiven
18. 05. 2022 21.05
+4
Hahahaha ta je dober. Več orožja, več bo vojn to je kot 1+1. Najbolje naj se človeštvo pobije.... narava bo že poskrbela za planet
Zmaga Ukrajini
18. 05. 2022 21.19
+0
Kaj pa si pričakoval ob izbruhu vojne dveh tako velikih držav, sredi Evrope? Povečan nakup pralnih strojev?
dannyer
18. 05. 2022 20.44
+5
ukrajinci si sami kopujejo čas z našo ceno niso naši zavezniki in nam škodijo k omečem odenar v njih in si sesuvamo ekonomijo. najprej si naj držijo dogovore in nehajo ter populacijo. pol pa se lahko pogajamo o čem.
Korintos11
18. 05. 2022 20.47
-1
Sedaj bo šlo hitreje, eno bojišče manj.